6 soluții pentru ameliorarea simptomelor menopauzei

21 Ianuarie, 2019
Deși există o gamă largă de produse chimice pentru ameliorarea simptomelor menopauzei, este indicat să optezi întotdeauna pentru alternative naturiste. Încearcă-le pe acestea!

Menopauza se instalează, de obicei, între vârstele de 45 și 54 de ani. La debutul acesteia, femeile iau în greutate câteva kilograme sau chiar mai multe. Pentru ameliorarea simptomelor menopauzei, menținerea siluetei și îngrijirea pielii în această etapă a vieții, este necesar să faci câteva modificări în alimentație și să iei suplimente naturale. 

Schimbările pe care este important să le faci te ajută să ai mai multă energie pentru a face față menopauzei în cel mai bun mod posibil.

Schimbări metabolice în timpul menopauzei

La încheierea menstruației, femeile suferă anumite schimbări la nivel hormonal care provoacă transpirații nocturne, irascibilitate, bufeuri și chiar depresie sau anxietate.

În general, femeile trecute de 45 de ani pierd masă musculară, fapt care duce la creșterea zonei abdominale. Pentru a evita aceste neplăceri, este indicat să ceri ajutorul unui nutriționist specializat pe problemele menopauzei.

Totodată, poate fi foarte util să adopți o dietă centrată pe menținerea masei musculare, care constă în creșterea aportului de proteine și scăderea consumului de carbohidrați dăunători, cum ar fi făina rafinată și grăsimile saturate.

Obiceiurile sănătoase ajută la ameliorarea simptomelor menopauzei

Schimbările care se produc în organismul femeii în timpul menopauzei pot fi controlate cu ajutorul anumitor medicamente, fie ele hormonale, naturale sau sintetice. Însă poți, de asemenea, să apelezi la câteva soluții naturale pentru neplăcerile cauzate de menopauză.

1. Izoflavone din soia

Acesta este unul dintre cele mai cunoscute suplimente naturale, fiind folosit de numeroase femei. Structura izoflavonelor din soia este asemănătoare cu cea a estrogenului natural. Prin urmare, acestea sunt soluția ideală pentru a înlocui estrogenul care nu mai este produs în urma instalării menopauzei.

Soia poate fi un supliment excelent pentru a suplini lipsa hormonilor naturali din corp.

Contraindicații

  • Dacă din anumite motive nu poți lua hormoni naturali, este indicat să eviți și izoflavonele din soia sau din alte plante.
  • Totodată, acest supliment nu este recomandat persoanelor alergice la soia.
  • O altă problemă poate fi înmulțirea sortimentelor de soia modificate genetic disponibile în comerț.

Când cumperi produse pe bază de soia, trebuie să optezi pentru cele naturale sau ecologice. Le poți găsi sub formă de capsule, creme, etc.

2. Produse pe bază de Actaea racemosa

Cunoscută și sub numele de cohoș negru sau cimifuga racemosa, această plantă poate înlocui produsele tradiționale pe bază de soia.

Partea bună este faptul că actaea racemosa este potrivită pentru persoanele alergice la soia, reprezentând și o modalitate de a evita produsele din soia modificate genetic. Această plantă minunată, originară din America de Nord, ameliorează simptomele menopauzei pe termen scurt. Totodată, ea este și un remediu excelent pentru anxietate, bufeuri și palpitații.

Poți găsi actaea racemosa în raioanele cu produse pentru slăbit sau căderea părului.

3. Cuișoarele ajută la ameliorarea simptomelor menopauzei

Această plantă sălbatică, care face parte din familia leguminoaselor, conține la rândul său izoflavone. Cuișoarele ajută la ameliorarea simptomelor menopauzei, printre care și transpirațiile nocturne, anxietatea și depresia.

Produsele pe bază de cuișoare sunt ușor de găsit. Pe lângă izoflavone, acestea conțin minerale (magneziu, potasiu, calciu) și vitamine, printre care și vitamina C.

4. Rădăcină de maca

Rădăcina de maca ajută la ameliorarea simptomelor menopauzei

Rădăcina de maca ajută, de asemenea, la ameliorarea simptomelor menopauzei și la combaterea anxietății, a depresiei și a libidoului scăzut.

În anumite zone ale lumii, cum ar fi Peru și Bolivia, maca este folosită din vremuri antice pentru tratarea multor probleme de sănătate.

5. Dong Quai

Dong Quai (Angelica sinensis), cunoscut drept ginseng feminin, este folosit adesea pentru ameliorarea simptomelor menopauzei, dar și ale sindromului premenstrual.

În medicina tradițională chinezească, Dong Quai este utilizat de foarte mulți ani. Îl poți găsi atât în piețe, cât și ca supliment alimentar. Această plantă are un efect asemănător cu cel al estrogenului natural.

6. Omega 3

Acizii grași Omega 3 sunt foarte utili pentru ameliorarea multor probleme de sănătate. Pe lângă faptul că protejează sistemul imunitar, acești nutrienți au un rol antiinflamator, un beneficiu important pentru femeile aflate la menopauză.

În plus, acizii grași Omega 3 sunt o sursă naturală de vitamina E, un „vehicul” pentru majoritatea hormonilor din corp. Acesta este încă un motiv pentru care acizii grași Omega 3 sunt utili în perioada menopauzei.

Chiar dacă nu previn bufeurile, Omega 3 reduc inflamațiile, îmbunătățesc sănătatea oaselor și scad nivelul de colesterol din sânge.