Rădăcina de maca: 7 beneficii pentru femei - Doza de Sănătate
 

Rădăcina de maca: 7 beneficii pentru femei

Rădăcina de maca ajută la reglarea hormonilor și a emoțiilor, dar și la îmbunătățirea sănătății oaselor, întrucât oferă organismului o doză ridicată de calciu. Astfel, acest aliment contribuie la prevenirea osteoporozei. 
Rădăcina de maca: 7 beneficii pentru femei

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Rădăcina de maca (lepidium meyenii) este un super-aliment care provine din munții Anzi, localizați în centrul țării Peru. Acest lanț muntos are vârfuri care ajung până la 3200 metri deasupra nivelului mării.

Timp de veacuri întregi, rădăcina de maca a fost consumată de popoarele indigene din America de Sud. În ultimii ani, a căpătat popularitate și în alte zone ale lumii datorită conținutului bogat de nutrienți și a valorii sale medicinale.

Rădăcina de maca este o sursă naturală de antioxidanți, minerale și vitamine. Toate acestea ajută la reglarea funcțiilor vitale din corp.

Fiind energizantă, antiinflamatoare și ajutând la reglarea sistemului endocrin, maca este foarte utilă în tratarea afecțiunilor hormonale și metabolice. Astfel, multe persoane consideră rădăcina de maca un „aliment minune” pentru sănătatea femeilor. 

În acest articol, îți prezentăm 7 dintre cele mai surprinzătoare beneficii ale rădăcinii de maca. Vei fi uimită să le descoperi!

1. Rădăcina de maca ajută la controlarea simptomelor menopauzei

Rădăcina de maca ajută femeile aflate la menopauză

Fitochimicalele din maca ajută la combaterea dezechilibrelor hormonale, mai ales a celor specifice menopauzei.

Vitaminele și mineralele din compoziția acestei rădăcini reglează activitatea hormonală. Cu alte cuvinte, aceste substanțe ameliorează simptomele neplăcute ale menopauzei, cum ar fi bufeurile și transpirațiile nocturne.

De fapt, rădăcina de maca are un efect calmant asupra sistemului nervos central, ajutând la reducerea dificultăților cognitive asociate înaintării în vârstă.

Substanțele benefice din maca contribuie și la combaterea problemelor emoționale, cum ar fi stresul sau depresia.

2. Îmbunătățește performanțele sexuale

Nutrienții din maca pot fi foarte utili femeilor care se confruntă cu probleme de natură sexuală, mai ales dacă acestea sunt cauzate de un dezechilibru hormonal sau emoțional.

Băuturile sau suplimentele pe bază de maca pe care le poți cumpăra din magazinele naturiste oferă următoarele beneficii:

  • Ajută la controlarea disfuncțiilor sexuale.
  • Îți măresc nivelul de energie.
  • Măresc apetitul sexual.

O doză mică de maca  în fiecare zi ajută la mărirea satisfacției în timpul actului sexual. Prin urmare, această rădăcină contribuie și la scăderea producției de hormoni ai stresului.

3. Îți îmbunătățește dispoziția

Rădăcina de maca îți îmbunătățește dispoziția

Rădăcina de maca are în compoziție acizi grași și aminoacizi esențiali care ajută la restabilirea echilibrului emoțional. Aceste substanțe contribuie la reglarea producției de cortizol. Pe lângă faptul că provoacă stres, acest hormon poate duce și la îngrășare.

Totodată, substanțele benefice din maca stimulează producția de endorfine și serotonină, doi neurotransmițători asociați fericirii și stării generale de bine.

4. Protejează sănătatea creierului

Antioxidanții și acizii grași esențiali din maca acționează ca un scut pentru celulele cerebrale, ajutând la prevenirea deteriorării cauzate de radicalii liberi.

În plus, acești nutrienți benefici au și un efect antiinflamator. Astfel, pe termen lung, rădăcina de maca reduce riscul degenerării cognitive, a pierderii memoriei și a bolilor neurodegenerative. 

Grăsimile sănătoase din maca reduc excesul de colesterol rău (LDL) din artere. Acest lucru este foarte important pentru ca sângele să transporte către creier cantitatea de oxigen necesară unei funcționări optime. Totodată, maca scade și riscul de producere a unui accident vascular cerebral.

5. Îmbunătățește fertilitatea

Rădăcina de maca îmbunătățește fertilitatea

Problemele de fertilitate sunt din ce în ce mai frecvente în rândul femeilor. Tratamentele sunt foarte scumpe și au efecte negative asupra sănătății.

Din fericire, există și remedii naturale care îmbunătățesc fertilitatea, printre care și suplimentele cu rădăcină de maca. Această metodă funcționează doar dacă se mărește producția de hormoni de la nivelul glandei hipofize.

6. Mărește densitatea osoasă

Menținerea densității osoase este o necesitate pentru femeile care ajung la menopauză. Nivelul scăzut de estrogen îngreunează absorbția calciului în organism, fapt care crește riscul de osteoporoză.

Rădăcina de maca este bogată în calciu și alte minerale esențiale care ajută la întărirea oaselor. În plus, datorită abilității sale de a regla hormonii, acest aliment combate dezechilibrele care te predispun la probleme ale sistemului osos.

Îți recomandăm să citești și:

Cum se menține densitatea osoasă după menopauză?

7. Este energizantă

Rădăcina de maca îți mărește nivelul de energie

Nutrienții esențiali din maca, printre care acizi grași esențiali și proteine, oferă organismului un plus de energie, îmbunătățind performanțele fizice și mentale.

Rădăcina de maca previne pierderea nutrienților și îmbunătățește bunăstarea fizică. Prin urmare, este recomandată ca supliment pentru sportivi.

După cum poți vedea, rădăcina de maca este un super-aliment pe care merită să îl incluzi în dietă. O poți procura din magazinele naturiste și o poți adăuga în băuturi, smoothie-uri și supe. 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Zou Y, Aboshora W, Li J, Xiao T, Zhang L. Protective Effects of Lepidium meyenii (Maca) Aqueous Extract and Lycopene on Testosterone Propionate-Induced Prostatic Hyperplasia in Mice. Phytother Res. 2017 Aug;31(8):1192-1198. doi: 10.1002/ptr.5838. Epub 2017 Jun 20. PMID: 28635053.
  • da Silva Leitão Peres N , Cabrera Parra Bortoluzzi L , Medeiros Marques LL , Formigoni M , Fuchs RHB , Droval AA , Reitz Cardoso FA . Medicinal effects of Peruvian maca (Lepidium meyenii): a review. Food Funct. 2020 Jan 29;11(1):83-92. doi: 10.1039/c9fo02732g. PMID: 31951246.
  • Tafuri S, Cocchia N, Vassetti A, Carotenuto D, Esposito L, Maruccio L, Avallone L, Ciani F. Lepidium meyenii (Maca) in male reproduction. Nat Prod Res. 2019 Dec 5:1-10. doi: 10.1080/14786419.2019.1698572. Epub ahead of print. PMID: 31805775.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.