4 alimente interzise după un tatuaj
 

4 alimente interzise după un tatuaj

Unele alimente trebuie evitate după realizarea unui tatuaj, pentru a nu crește răspunsul inflamator și pentru a grăbi procesul de recuperare. Vă spunem care sunt acestea!
4 alimente interzise după un tatuaj
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 19 octombrie, 2022

După realizarea unui tatuaj, dieta trebuie optimizată pentru a grăbi procesul de vindecare, evitând anumite alimente. Există produse care sunt capabile să crească nivelul de inflamație în mediul intern. Există și nutrienți care sunt recomandați, precum vitamina C. Descoperiți mai jos 4 alimente interzise după un tatuaj!

Vom vorbi despre alimentele pe care ar trebui să le evitați după un tatuaj pentru a ține sub control inflamația și pentru a accelera procesele de vindecare. Rețineți că multe dintre ele trebuie limitate în aproape orice împrejurare, nu numai în cazul realizării unui tatuaj.

4 alimente interzise după un tatuaj

1. Băuturi răcoritoare

Băuturile răcoritoare conțin cantități mari de zaharuri adăugate. Aceste elemente provoacă o creștere a stresului pancreatic din cauza nivelurilor crescute de glucoză în sânge, ceea ce sporește inflamația în mediul intern.

Consumul regulat în cantități mari este legat de un risc crescut de a dezvolta probleme metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2. Acest lucru este confirmat de un studiu publicat în Current Diabetes Reports.

Femeie care bea cola
Băuturile răcoritoare conțin o cantitate mare de zahăr. Indicele glicemic ridicat întârzie vindecarea prin inhibarea globulelor albe.

2. Alimente prăjite

Alimentele prăjite generează o alterare a profilului lipidic. Acizii grași se transformă în acizi trans atunci când sunt supuși la temperaturi ridicate.

Vorbim despre o serie de compuși despre care s-a demonstrat că măresc inflamația în mediul intern și generează disfuncții la nivel mitocondrial. Nu sunt potriviți pentru consum, cu atât mai puțin atunci când se urmărește să maximizarea capacității organismului de a se recupera după un eveniment stresant.

Alimente interzise după un tatuaj
Prăjitul generează substanțe toxice în alimente din cauza stresului termic prin care trec produsele.

3. Mezeluri

Mezelurile sunt o sursă de aditivi artificiali de calitate scăzută. Un exemplu sunt nitriții. Consumul lor crește incidența tumorilor asociate tractului digestiv, potrivit cercetărilor publicate în revista Nutrients.

Din acest motiv, consumul de carne roșie procesată este descurajat. În contextul tatuajelor, mezelurile sunt asociate cu o inflamație crescută în organism.

Tipuri de mezeluri
Nitriții din mezeluri sunt foarte nocivi. Ei sunt legați de dezvoltarea patologiilor maligne.

4. Băuturi alcoolice

Alcoolul este o substanță toxică, indiferent de doza consumată. Nu trebuie să fie prezent în dietă. Acesta alterează sinteza proteinelor endogene și reduce producția de hormoni sexuali masculini, cum ar fi testosteronul. De asemenea, crește sinteza cortizolului, care provoacă stres și catabolism.

Consumul de alcool crește riscul de a dezvolta patologii cronice de-a lungul anilor. Nu afectează doar funcționarea inimii, ci și fiziologia sistemului nervos central.

În cazul specific al tatuajelor, alcoolul funcționează ca o substanță care favorizează deshidratarea. Îndepărtarea apei din piele în mijlocul unui proces de vindecare poate întârzia acțiunea fibroblastelor.

Berea pe lista de alimente interzise după un tatuaj
Consumul de alcool nu este niciodată recomandat, cu atât mai puțin după un eveniment care necesită o vindecare adecvată.

Ce să consumați pentru a accelera vindecarea unui tatuaj?

Cel mai bun lucru pentru a accelera vindecarea unui tatuaj este să includeți alimente cu un conținut ridicat de vitamina C și vitamina A în dietă. Ambele elemente stimulează sinteza colagenului, cea mai abundentă proteină din corpul uman. Face parte din toate țesuturile corpului, iar deficitul este asociat cu probleme de vindecare și un risc mai mare de leziuni musculare.

Printre alimentele recomandate putem evidenția următoarele:

  • Roșii
  • Ardei
  • Citrice

Includeți produse cu capacitate antiinflamatoare în dietă. Cele care îndeplinesc cel mai bine această funcție sunt cele care conțin omega 3 Peștele oceanic este foarte benefic.

Evitați anumite alimente după realizarea unui tatuaj pentru a accelera vindecarea

Evitarea consumului anumitor produse după realizarea unui tatuaj este importantă pentru a accelera procesul de recuperare și pentru a modula nivelul de inflamație din mediul intern. Recomandăm aportul de condimente precum turmericul.

În cele din urmă, nu uitați să adoptați și alte obiceiuri benefice, cum ar fi o noapte de odihnă adecvată. Astfel, veți menține un echilibru hormonal care va accelera procesele de reparare și va reduce inflamația și durerea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Yoshida Y, Simoes EJ. Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Curr Diab Rep. 2018;18(6):31. Published 2018 Apr 18. doi:10.1007/s11892-018-1004-6
  • Oteng AB, Kersten S. Mechanisms of Action of trans Fatty Acids. Adv Nutr. 2020;11(3):697-708. doi:10.1093/advances/nmz125
  • Song P, Wu L, Guan W. Dietary Nitrates, Nitrites, and Nitrosamines Intake and the Risk of Gastric Cancer: A Meta-Analysis. Nutrients. 2015;7(12):9872-9895. Published 2015 Dec 1. doi:10.3390/nu7125505

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.