Apa de salcie pentru întărirea rădăcinilor plantelor
 

Apa de salcie pentru întărirea rădăcinilor plantelor

Sunteți în căutarea unui agent natural de înrădăcinare a plantelor? Folosirea apei de salcie este o idee grozavă. Vă arătăm cum!
Apa de salcie pentru întărirea rădăcinilor plantelor

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Crearea butașilor de plante sau germinarea eficientă a semințelor nu este întotdeauna un proces ușor. Cu toate acestea, există anumite trucuri și produse care ne ușurează munca. În acest articol, vă arătăm cum să folosiți apa de salcie pentru întărirea rădăcinilor plantelor. Este o alternativă naturală, eficientă și ușor de făcut acasă.

Agentul de înrădăcinare este un produs ce stimulează creșterea și întărește rădăcinile plantelor. Poate fi făcut acasă sau achiziționat din magazinele specializate.

Agenții naturali de înrădăcinare ajută la evitarea substanțelor chimice artificiale care pot provoca daune. De asemenea, vă permit să economisiți bani și să aveți mai multă autonomie în gestionarea grădinilor și livezilor.

Cum funcționează apa de salcie pentru întărirea rădăcinilor plantelor?

Apa de salcie este din cele mai vechi timpuri pentru a întări rădăcinile plantelor. Aceste cunoștințe au fost transmise din generație în generație. Poate fi produsă din orice tip de salcie. Agentul de înrădăcinare se prepară din ramuri, care ulterior sunt îndepărtate. Din acest motiv, poartă denumirea de apă.

Potrivit unei publicații a organizației The Horticulturist, apa de salcie este un hormon natural de înrădăcinare care poate accelera viteza de creștere a rădăcinilor butașilor. Funcționarea sa se bazează pe prezența acidului indolebutiric și acidului salicilic.

Datorită acestor componente care stimulează creșterea, plantele se dezvoltă mai rapid și au caracteristici superioare. Pe lângă stimularea creșterii, apa de salcie acționează ca un antibiotic pentru plante și previne formarea mugurilor.

Rădăcini de orhidee
Agenții de înrădăcinare favorizează creșterea prin aportul anumitor substanțe la rădăcinile plantelor.

Cum se prepară apa de salcie pentru întărirea rădăcinilor plantelor?

Obținerea apei de salcie nu este un proces complicat. De fapt, se poate face acasă fără a fi nevoie de unelte speciale.

De asemenea, există două metode de extracție care funcționează bine. În primul rând, poate fi făcută prin simpla înmuiere a frunzelor. În plus, se poate face și prin gătire.

În ambele cazuri, materia primă sunt ramurile de salcie. Luați câteva ramuri dintr-un copac. Folosiți foarfece sau clești de tăiat. Ramurile trebuie sa fie verzi pentru ca hormonii de creștere să fie prezenți. De asemenea, puteți lua câteva ramuri din pământ dacă sunt încă proaspete și în stare bună.

1. Înmuiere

Pentru a face apă de salcie prin înmuiere, tot ce trebuie să faceți este să colectați mai multe ramuri și să le scufundați în apă distilată timp de aproximativ 2 săptămâni. Apoi, amestecul trebuie strecurat și ambalat.

În acest proces, este important să păstrați apa cu ramurile într-un spațiu răcoros. În caz contrar, frunzele pot putrezi rapid și pot strica amestecul.

2. Gătire

Acesta este un proces ceva mai specializat, dar foarte simplu. Oferă rezultate mai bune. În primul rând, trebuie să luați crengile și să le pregătiți. Îndepărtați frunzele și lăsați doar ramurile. Cu cât sunt mai fragede, cu atât vor fi mai bune.

După ce ați pregătit ramurile, puneți-le într-o oală cu suficientă apă pentru a le acoperi. Apoi, trebuie sa puneți apa cu crengile la fiert la foc mic până dă în clocot.

Lăsați amestecul să stea peste noapte. A doua zi de dimineață, strecurați preparatul.

Capsule de aspirină
Acidul salicilic prezent în apa de salcie este aceeași substanță care se află în aspirină.

Cum se folosește apa de salcie pe plante?

După cum am menționat deja, apa de salcie este ideală pentru întărirea butașilor. Scufundați tulpinile pentru câteva ore. Nu le lăsați toată ziua și nu lăsați frunzele să se ude, deoarece puteți strica butașii, care sunt delicați. După aceasta, plantați butașii în pământ.

De asemenea, puteți folosi apa de salcie pentru a uda plantele, așa cum ați proceda în mod regulat. Apa funcționează cel mai bine atunci când plantele sunt mici și complet înrădăcinate.

Profitați și de alte calități ale salciei

Acum știți cum să faceți propriul agent de înrădăcinare într-un mod simplu! Însă, acestea nu sunt singurele proprietăți ale salciei. Acest copac este recunoscut pentru multiple beneficii pentru sănătate. De exemplu, infuzia din frunzele sale este ideală pentru a ajuta în caz de dureri musculare, de cap sau menstruale, acționând ca agent analgezic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.