Avantajele dulapurilor din material textil
 

Avantajele dulapurilor din material textil

Dulapul din material textil poate fi o alternativă pentru depozitarea hainelor, pantofilor și produselor cosmetice. Descoperiți avantajele sale!
Avantajele dulapurilor din material textil

Ultima actualizare: 18 aprilie, 2023

Avantajele dulapurilor din material textil sunt numeroase și țin de costuri, montaj, amplasare, capacitate de depozitare și curățare. Desigur, totul depinde de utilizare și de funcția pe care doriți să le-o acordați.

În continuare, vom afla mai multe despre avantajele dulapurilor din material textil, precum și despre îngrijirea și întreținerea lor pentru a le valorifica din plin în organizarea tuturor obiectelor din locuință.

Dulapurile din material textil: ce sunt?

Dulapul este folosit pentru depozitarea hainelor și altor obiecte. Când vorbim despre acest tip de mobilier, mulți se gândesc la un obiect foarte mare din lemn, cu uși și oglinzi. Cu toate acestea, astăzi dulapurile sunt fabricate din diverse materiale, fie că este vorba de metal, plastic sau produse derivate din lemn, precum MDF-ul sau PAL-ul. Există și dulapuri textile, al căror cadru poate fi realizat din tije metalice.

Dintre caracteristicile acestuia din urmă, putem evidenția următoarele:

 • Există diverse compartimente pentru depozitarea hainelor sau altor obiecte.
 • Unele modele au fermoar frontal sau uși rulante ce previn acumularea prafului.
 • Există multe modele și dimensiuni adaptabile spațiului sau nevoilor personale.
 • Dulapul textil poate fi din poliester sau bumbac.
 • De obicei, este lavabil, cel puțin partea din material textil.

Există dulapuri textile înalte cu bară pentru articole vestimentare mai lungi, precum rochiile, pantalonii sau paltoanele. Există și organizatoare cu compartimente pentru prosoape, cearșafuri, pantofi, pălării, șepci, curele sau alte articole vestimentare mici (eșarfe, șosete, lenjerie intimă, etc.).

Femeie care cunoaște avantajele dulapurilor din material textil
Dulapurile pot fi foarte diferite. Spațiul este un factor fundamental în alegerea modelului potrivit pentru fiecare locuință.

Avantajele dulapurilor din material textil

Oricât de mult încercăm să organizăm obiectele în diferitele spații ale casei, de multe ori acestea copleșesc toate rafturile disponibile. În acest sens, dulapurile din material textil au multe avantaje. Să le descoperim împreună!

1. Ocupă puțin spațiu

Deși există diferite dimensiuni, unele sunt mici sau înguste (de la 60 cm lățime). Acesta este un mare avantaj în comparație cu dulapurile din lemn, care sunt mult mai mari.

Există chiar și dulapuri din material textil concepute pentru a folosi și mai mult spațiul din interiorul dulapului. Ele sunt ideale pentru depozitarea articolelor mici.

2. Sunt versatile

În aceeași ordine de idei, un alt avantaj al dulapurilor din material textil este faptul  că pot fi amplasate în aproape orice parte a casei, de la dormitor la baie. De exemplu, puteți monta unul pentru hainele proaspăt scoase din uscător.

3. Sunt discrete

Pentru că puteți alege o varietate de modele și culori, dulapurile din material textil se potrivesc cu decorul. Unele au chiar și modele mai îndrăznețe, în funcție de gusturile fiecărui utilizator.

4. Sprijină organizarea

Motivul principal pentru a cumpăra un alt dulap este organizarea tuturor obiectelor. Dacă sunt împrăștiate, acestea dau impresia de dezordine și chiar mizerie în locuință.

5. Economisesc timp

Fiind o resursă foarte eficientă pentru menținerea ordinii, dulapurile din material textil vă ajută să economisiți timp și efort. De exemplu, când vă îmbrăcați pentru a merge la muncă, aveți totul la îndemână într-un singur loc.

6. Oferă opțiuni

Dacă aveți nevoie de spațiu suplimentar pentru a degaja dulapul principal, mai ales pentru a depozita obiecte de care nu aveți nevoie imediat, dulapul textil este ideal.

7. Sunt ideale în baie

În baie depozitați multe lucruri care se potrivesc perfect în dulapurile textile:

 • Bureți
 • Hârtie igienică
 • Periuțe de dinți
 • Prosoape de mâini sau față
 • Produse de îngrijire personală

8. Se potrivesc în bucătărie

Punând dulapuri textile în bucătărie, puteți depozita mănuși și șervețele de hârtie, printre alte articole ușoare.

9. Sunt utile în atelierul de croitorie

Într-un atelier de croitorie, puteți avea o piesă de mobilier de acest tip pentru a depozita hainele, resturile de țesături, papiotele și alte instrumente.

10. Sunt potrivite pentru pantofi

Dulapurile textile sunt o alternativă bună pentru pantofi, mai ales dacă sunt deschise. Pantofii se vor usca mai repede după purtare, prevenind apariția diferitelor probleme de sănătate. Conform cercetărilor, umiditatea și căldura sunt factori care pot predispun la apariția bolii tinea pedis (piciorul de atlet).

11. Sunt ușoare

Dulapurile din material cântăresc mult mai puțin decât o piesă de mobilier din lemn. Prin urmare, le puteți muta cu ușurință atunci când faceți curat. În plus, nu veți zgâria podeaua.

12. Sunt ușor de transportat

Dulapurile din lemn reprezintă o problemă suplimentară atunci când trebuie să vă mutați în altă locuință. Acest lucru nu se întâmplă cu cele din material textil, care au o greutate redusă și sunt pliabile.

13. Protează obiectele

Dulapurile textile ajută la protejarea obiectelor, ferindu-le de praf sau alte elemente.

14. Sunt ieftine

Avantajele dulapurilor din material textil nu se opresc aici. Acestea sunt ieftine deoarece sunt fabricate din materiale simple. Pot fi cu 80% mai ieftine decât dulapurile din lemn.

15. Sunt ușor de asamblat

Aceste dulapuri pot fi cumpărate montate sau demontate pentru un transport mai ușor. Procesul de asamblare nu este deloc complicat.

16. Sunt ușor de curățat

Țesătura din care sunt fabricate este de obicei lavabilă. Demontați și puneți materialul textil în mașina de spălat. Apoi, curățați cadrul sau rama cu un burete.

17. Elimină mucegaiul

Conform Universității din Florida, atât interiorul, cât și peretele din spate al dulapurilor este un spațiu în care aerul circulă prea puțin, în care se dezvoltă adesea mucegai. Faptul că dulapurile din material textil sunt ușor de curățat, ventilat și mutat, ajută la evitarea apariției acestei mucegaiului.

18. Copiii le iubesc

Copiilor le plac dulapurile din pânză, în special cele care au modele vesele. Acestea se potrivesc bine cu camera copiilor.

19. Pot fi depozitate atunci când nu sunt folosite

Daca nu aveți nevoie de dulapul textil pentru o anumită perioadă de timp, acesta poate fi demontat sau pliat (în funcție de model) și depozitat . În acest fel, nu va ocupa spațiu inutil.

20. Sunt durabile

În ciuda aspectului lor fragil, dulapurile din țesătură sunt adesea durabile. Materialele cadrului pot rezista la rugină și umiditate.

Haine în dulap
O variantă interesantă este să includem organizatoare din material textil în dulapurile clasice pe care le avem deja.

Îngrijirea dulapului din material textil

În ciuda versatilității și diverselor avantaje, dulapurile din material textil trebuie îngrijite astfel încât să reziste mai mult, îndeplinindu-și corect funcțiile. În acest scop, luați în considerare următoarele recomandări:

 • Nu depășiți greutatea maximă admisă, adică nu depozitați obiecte prea mari sau prea grele în interior.
 • În cazul celor cu fermoar, nu le deschideți brusc.
 • Nu puneți haine umede sau transpirate în dulapuri, pentru a evita mirosurile neplăcute.
 • Evitați depozitarea obiectelor ascuțite, cum ar fi cuțitele. Dacă faceți acest lucru, folosiți huse de protecție.
 • Nu uitați să le goliți, să le aerisiți și să le spălați periodic pentru a reduce șansele de apariție a mucegaiului.

Avantajele dulapurilor din material textil pentru organizarea casei

Dulapurile din material textil pot fi mari aliați în locuință. Ne ajută să economisim bani, spațiu și chiar timp și energie atunci când căutăm un lucru de care avem nevoie. Totuși, menținerea casei în ordine depinde de atitudinea noastră. Trebuie să evităm cu orice preț dezordinea, acesta fiind un factor care tulbură armonia căminului.

Fie că avem dulapuri din material textil, fi că alegem mobilierul clasic din lemn, nu trebuie să uităm de curățarea acestora și a obiectelor din interior. Chiar dacă sunt protejate, acestea acumulează praf și acarieni nedoriți.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Floodgate L, Haslam N, Brewis G, O´Grady K. Crear espacios para niños: proyectos originales para habitaciones infantiles. Barcelona: Planeta De Agostini, 2022.
 • Jiménez-Olvera HD, Briseño–Gascón G, Vásquez-del Mercado E, et al. Tinea pedis and other pedal infections: clinical and microbiological data in 140 cases. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. 2017; 15(3): 156-161.
 • Ogden S. The storage of art on paper. A basic guide for institutions. University of Illinois, 2011. Disponible en: https://www.mnhs.org/preserve/conservation/reports/occasional_papers.pdf
 • University of Florida. Basic Mold Prevention. Department of Family, Youth, and Community Sciences, Institute of Food and Agricultural Sciences. 2017. Disponible en: https://journals.flvc.org/edis/article/download/116527/114711.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.