Beneficiile bananelor pentru atleți - Doza de Sănătate
 

Beneficiile bananelor pentru atleți

Bananele au multe beneficii pentru sănătate. Vrei să știi de ce sunt importante acestea pentru sportivi? Îți vom spune totul în acest articol!
Beneficiile bananelor pentru atleți
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Beneficiile bananelor pentru atleți sunt numeroase. De fapt, acesta este motivul pentru care acest fruct este atât de popular printre cei care fac exerciții fizice zilnic sau practică un anumit sport. Bananele au un conținut nutritiv ridicat, fiind o sursă de carbohidrați, fibre, vitamine și minerale. Dar ce anume le face atât de grozave?

În primul rând, bananele sunt extrem de versatile. Le poți consuma așa cum sunt sau le poți adăuga în shake-urile sau cerealele pentru micul dejun. De asemenea, datorită compoziției sale, acest fruct este ideal pentru îmbunătățirea calității dietei.

Să aruncăm o privire mai atentă.

Beneficiile bananelor pentru atleți

Bananele sunt o sursă de carbohidrați

Zahărul este o parte naturală a acestui fruct. Astfel, banana este o sursă bună de energie pentru sportivi. În funcție de indicele de maturitate, aceste zaharuri ar putea avea un indice glicemic mai mare sau mai mic. Prin urmare, poți mânca o banană coaptă înainte de un antrenament sau chiar în timpul acestuia.

Glucidele pe care le conține acest fruct permit refacerea depozitelor de glicogen după executarea de exerciții fizice, așa cum se explică într-un articol publicat de revista Nutrients. Refacerea glicogenului muscular în timpul exercițiilor fizice întârzie apariția oboselii, printre altele. De asemenea, ar putea ajuta la scăderea riscului de leziuni musculare.

Fată care analizează beneficiile bananelor pentru atleți
Bananele sunt un aliment versatil pe care îl poți consuma ca atare sau în shake-uri. Acestea te ajută să îți refaci depozitele de glicogen.

Conțin potasiu

Sportivii au nevoie de o dietă bogată în sodiu. Lipsa de sodiu ar putea duce la hiponatremie și acest lucru ar putea fi fatal. După cum poți vedea, sportivii trebuie să aibă un aport constant de sodiu înainte, în timpul și după antrenament. Dezavantajul este faptul că prea mult sodiu în dietă ar putea crește tensiunea arterială. Pentru a modera acest efect, trebuie crescut aportul de potasiu, potrivit unui alt studiu publicat în revista Nutrients.

Bananele sunt minunate în ceea ce privește concentrația de potasiu din fruct. Este posibil să nu fii conștient de acest lucru, dar bananele sunt celebre pentru nivelurile ridicate de potasiu. Pe lângă echilibrarea tensiunii arteriale, potasiul prezent în banane contribuie la prevenirea unui dezechilibru electrolitic în timpul rutinei de exerciții.

Ca și cum toate cele de mai sus nu ar fi suficiente, acest fruct ajută la reducerea riscului de crampe musculare.

Beneficiile bananelor pentru atleți înainte și în timpul exercițiilor fizice

Pentru ca sportivii să profite de beneficiile bananelor, trebuie să le consume înainte și în timpul antrenamentului. De ce? Medicii recomandă refacerea rezervelor de glicogen și stabilizarea nivelului de glucoză înainte de fiecare sesiune de antrenament. După cum am menționat mai sus, consumul de banane vizează ambele obiective.

Trebuie să-i ofericorpului un aport periodic de carbohidrați atunci când începi rutina de antrenament, mai ales dacă aceasta este de lungă durată. În acest fel, vei construi o rezervă de glicogen muscular și hepatic pentru a ajuta la întârzierea apariției oboselii. După cum poți vedea, bananele sunt un aliat puternic în această situație.

În mod ideal, fructele pe care le consumi înainte de a începe să faci mișcare nu ar trebui să fie prea coapte. Cu toate acestea, cele pe care le consumi în timpul antrenamentului ar trebui să fie mai coapte. Aportul excesiv de fibre în acest moment ar putea întârzia golirea gastrică și ar putea duce la disconfort la nivelul stomacului.

Beneficiile bananelor pentru atleți de sex feminin
Dacă vrei să consumi o banană înainte de a începe antrenamentul, nu ar trebui să fie foarte coaptă.

Bananele sunt ideale pentru sportivi

Pe scurt, multor oameni le plac bananele datorită gustului și texturii lor dulci. Beneficiile lor nutriționale pentru sportivi sunt un mare avantaj. Vedem tot mai des atleți consumând acest fruct înainte, în timpul și după antrenamente.

De asemenea, carbohidrații prezenți în banane ajută la menținerea nivelului stabil al glicemiei. În mod similar, acești nutrienți ajută și la menținerea rezervelor de glicogen muscular și hepatic. Așadar, consumul acestui fruct în timpul exercițiilor poate crește performanța sportivă.

Așa cum am menționat mai sus, bananele conțin o cantitate semnificativă de potasiu. Acest mineral asigură echilibrul electrolitic al sportivilor. De asemenea, le permite să-și regleze tensiunea arterială, astfel încât aceasta să nu crească ca urmare a aportului ridicat de sodiu.

În cele din urmă, bananele au și calități organoleptice și, așa cum am spus mai sus, le poți consuma sub formă lichidă ca shake și chiar pe pâine prăjită. Există multe rețete de preparate în care acest fruct este ingredientul principal.

Deci, ce mai aștepți? Mănâncă mai multe banane!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hearris MA., Hammond KM., Fell JM., Morton JP., Regulation of muscle glycogen metabolism during exercise: implications for endurance performance and training adaptations. Nutrients, 2018.
  • Stone MS., Martyn L., Weaver CM., Potassium intake, bioavailability, hypertension and glucose control. Nutrients, 2016.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.