Care este legătura dintre simțul mirosului și sănătate?
Care este legătura dintre simțul mirosului și sănătate? Cu siguranță nu știați că acest simț este ca un detector de posibile boli. Potrivit unui studiu realizat în acest sens, acele persoane care nu detectează anumite mirosuri au riscul de a muri în următorii 5 ani. Acestea sunt menta, portocala și trandafirul. Nu ar trebui să vă surprindă, deoarece simțul mirosului este sinonim cu o sănătate optimă.
Care este legătura dintre simțul mirosului și sănătate?
Alzheimer
A nu simți mirosurile ar putea fi un indiciu al stadiilor incipiente ale bolii Alzheimer. Această boală afectează creierul și neuronii. În primul rând, distruge acele celule cruciale pentru simțul mirosului.
Nivelurile ridicate de amiloid, o proteină găsită în creier, indică boala Alzheimer. Prin urmare, ar trebui să știți dacă mirosul vostru este afectat, dar nu din cauza unei răceli sau alergii.
Citiți mai mult:
Parkinson
Acest simptom ar putea fi considerat o veste bună, deoarece boala poate fi prezisă. Primele simptome ale bolii Parkinson sunt pierderea mirosului și incapacitatea de a recunoaște anumite arome. Această scădere a capacității olfactive, fie parțial, fie în totalitate, este rezultatul proceselor chimice ale creierului.
Principalul vinovat este scăderea numărului celulelor producătoare de dopamină. Dopamina este substanța chimică produsă de celulele nervoase care asigură comunicarea cu restul creierului, în special cu zona care controlează mișcarea.
Testul de miros poate servi ca un avertisment pentru persoanele cu antecedente familiale de Parkinson.
Accident vascular cerebral
Unii oameni pot experimenta halucinații olfactive scurte în care percep arome puternice, cum ar fi cea de pește. Acest lucru relevă faptul că unele mirosuri, de obicei puternice sau neplăcute, pot fi o indicație a unui accident vascular cerebral sau a unui atac de cord .
Mirosul influențează semnificativ multe dintre activitățile vieții de zi cu zi:
- Vă poate alerta cu privire situații periculoase, cum ar fi scurgerile de gaz.
- Modifică relațiile sociale și de parteneriat.
- Permite diferențierea aromelor și evocarea amintirilor.
Migrene
Simțul mirosului este legat de migrene. Cel puțin o treime dintre persoanele cu dureri de cap experimentează o creștere a sensibilității la mirosuri în timpul migrenelor. Această intoleranță la mirosuri este cunoscută sub numele de osmofobie și se caracterizează prin faptul că pacienții sunt capabili să detecteze mirosurile de la o distanță mare.
De asemenea, mirosul în sine este un factor declanșator pentru migrene, ceea ce face ca parfumurile să fie al doilea cel mai frecvent factor care cauzează dureri de cap. Mirosurile care sunt cel mai frecvent asociate cu durerile de cap sunt:
- Parfum
- Fum de țigară
- Produse de curățare
Hipertensiune arterială
Există mulți factori care pot afecta hipertensiunea arterială. De asemenea, simțul mirosului poate fi diminuat de hipertensiunea arterială. Deși acest aspect este rar discutat, hipertensiunea afectează mirosul și gustul aproape în mod egal.
Citiți mai mult:
Obezitate și diabet
Dacă nu simți mirosul și gustul în mod corect, veți ajunge să mâncați mai mult. Mâncatul excesiv vă face mai predispuși la obezitate, care este cel mai important factor de risc pentru diabetul de tip 2. O dietă bogată în grăsimi afectează negativ simțul mirosului.
Chiar dacă slăbiți, este foarte dificil să vă recâștigați complet capacitatea de a recunoaște mirosurile. Glandele sudoripare sunt, de asemenea, afectate, ceea ce provoacă un miros neplăcut al corpului.
Mirosul poate fi modificat de multe boli. Din păcate, mulți dintre noi trecem cu vederea acest simț important.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Rozin, P. (1982). “Taste-smell confusions” and the duality of the olfactory sense. Perception & Psychophysics. https://doi.org/10.3758/BF03202667
- Langston, J. W. (2006). The Parkinson’s complex: Parkinsonism is just the tip of the Iceberg. Annals of Neurology. https://doi.org/10.1002/ana.20834
- Buck, L. B. (2005). Unraveling the sense of smell (Nobel Lecture). In Angewandte Chemie – International Edition. https://doi.org/10.1002/anie.200501120
- Su, C. Y., Menuz, K., & Carlson, J. R. (2009). Olfactory Perception: Receptors, Cells, and Circuits. Cell. https://doi.org/10.1016/j.cell.2009.09.015
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.