Care este rolul apendicelui?
 

Care este rolul apendicelui?

Apendicele este un organ mic de care ne amintim doar atunci când provoacă apendicită. Însă, știința ne-a demonstrat importanța sa în corpul uman.
Care este rolul apendicelui?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 22 octombrie, 2022

Mulți cred că apendicele este doar o rămășiță a evoluției umane și că este inutil. Însă, există o mulțime de date care arată că nu este lipsit de importanță. Care este rolul apendicelui în corpul uman?

De cele mai multe ori, apendicele este luat în seamă doar atunci când provoacă probleme, în special atunci când devine inflamat și apare apendicita. Știm cu toții că în astfel de cazuri nu avem de ales decât să ne supunem unei intervenții chirurgicale pentru a elimina organul.

8,6% dintre bărbați suferă o apendicectomie (îndepărtarea apendicelui). În cazul femeilor, procentul este ceva mai mic: 6,7%. Adevărul este că nimeni nu crede că vor exista consecințe, dar lucrurile nu sunt atât de simple.

Ce este și care este rolul apendicelui?

Apendicele este o extensie mică, subțire, care se află în intestinul gros într-un punct numit cecum, aproape de capătul intestinului subțire. Este considerat o prelungire a colonului ascendent și are între 8 și 12 centimetri lungime.

Se numește apendice deoarece aspectul său este cel al unui lambou care arată ca un pendul. Are forma unui vierme și are intrare, dar nu și ieșire. Poate acumula cu ușurință particulele de alimente și se poate inflama, provocând apendicită.

Din cele mai vechi timpuri, acest organ este un mister pentru medici. S-a plecat de la ideea că, dacă există, trebuie să joace un rol. Multă vreme s-a crezut că este pur și simplu o rămășiță a evoluției umane, destinată să dispară din corp în timp.

Descoperiți: Ce este apendicectomia? Procedură, recuperare și îngrijire

Rolul apendicelui în corpul uman
Apendicele se află în zona cecumului în intestinul gros.

O schimbare de perspectivă

Cercetătorii au descoperit că apendicele a evoluat de 26 de ori la mamifere. Cu alte cuvinte, de-a lungul evoluției s-a schimbat pentru a se potrivi mai bine în corp. Aceste date arată că nu este inutil. Dacă rolul apendicelui ar fi nul, de ce atâtea adaptări?

Mai mulți experți au decis să își unească forțele pentru a investiga situația. În 2016, a fost demarat un studiu care a urmărit analiza apendicelui la mamifere, inclusiv la om.

Prima concluzie la care au ajuns experții a fost faptul că apendicele a evoluat de mai multe ori decât a dispărut. Cu alte cuvinte, există mult mai multe animale la care acest organ s-a păstrat decât animale la care a ajuns să dispară.

Noi constatări

Cercetătorii au descoperit că în apendice există o concentrație mare de țesut limfatic, iar acesta servește drept protecție pentru organism. Acest lucru i-a determinat să emită ipoteza că apendicele joacă un rol imunologic.

Fiziologul Loren Martin de la Universitatea de Stat din Oklahoma a afirmat faptul că în pereții apendicelui există multe celule limfatice, în special la copii și tineri. În opinia sa, acest lucru face din acest organ un fel de amigdală a intestinului, asemănătoare cu amigdalele gâtului.

Acest mic lambou poate acționa ca o apărare împotriva diferitelor boli. Acest studiu pare să susțină această ipoteză, cel puțin parțial. Potrivit acestuia, persoanele care contractaseră o infecție cu bacteria Clostridium difficile aveau de două ori mai multe șanse de a dezvolta o afecțiune gravă dacă nu mai aveau apendice.

Citiți mai mult: 7 simptome ale apendicitei pe care trebuie să le cunoști

Rolul apendicelui în organism

Alte date de interes

Se bănuiește că apendicele este și o rezervă importantă și un refugiu pentru flora intestinală. Această floră, cunoscută sub numele de microbiotă, este cheia sistemului imunitar, a metabolismului și a dezvoltării anumitor organe.

Flora intestinală poate fi alterată de diverse circumstanțe, cum ar fi diareea severă. Ceea ce presupun cercetătorii este că, dacă se întâmplă acest lucru, apendicele funcționează ca un fel de dispozitiv de urgență, ajutând la refacerea microorganismelor pierdute. La cei care au suferit o apendicectomie, flora se recuperează mai greu în circumstanțe similare. Se pare că apendicele nu este atât de inutil pe cât credeam!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gómez, I. S., Redondo, M. S., Sanchis, N. R., Canovas, A. V., & Laforga, A. M. S. (2018). Lo que el apéndice esconde. Seram.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.