Care sunt simptomele andropauzei? - Doza de Sănătate
 

Care sunt simptomele andropauzei?

Simptomele andropauzei se manifestă la o anumită vârstă, atunci când nivelul de testosteron începe să scadă progresiv. Pot afecta calitatea vieții multor bărbați.
Care sunt simptomele andropauzei?

Ultima actualizare: 14 iunie, 2021

Bărbații manifestă simptome similare cu cele ale menopauzei, dar procesul se numește andropauză. Sunt procese asemănătoare și ambele etape au legătură cu vârsta și declinul anumitor hormoni. Manifestările însă sunt diferite. Așadar, care sunt simptomele andropauzei?

Andropauza este o scădere a producției de testosteron la o anumită vârstă. Testosteronul este hormonul produs în testicule și glandele suprarenale și este responsabil de îndeplinirea a numeroase funcții.

Este posibil să știi deja că testosteronul ajută la menținerea pasiunii sexuale. De asemenea, influențează sănătatea oaselor și chiar puterea și energia. Cu toate acestea, spre deosebire de menopauză, apariția andropauzei nu înseamnă că bărbații nu mai sunt fertili.

Unii bărbați nici măcar nu știu că trec prin acest proces. Articolul de astăzi îți explica ce este andropauza și care sunt cele mai frecvente simptome ale acesteia. De asemenea, vom discuta despre diferite tratamente.

În ce constă andropauza?

După cum am menționat mai sus, testosteronul este hormonul produs în testicule și glandele suprarenale. Mulți oameni îl asociază doar cu funcțiile sexuale, deși este implicat și în multe alte funcții ale corpului uman.

În primul rând, testosteronul influențează masa osoasă și musculară. Ajută la menținerea tonusului muscular și oferă un sentiment de energie și bunăstare. De asemenea, este legat de creșterea părului pe corp.

Femeile au și ele testosteron, deși la niveluri mult mai scăzute decât bărbații. Acest hormon începe să scadă progresiv la bărbați după vârsta de 30 de ani. Estimările indică faptul că nivelul de testosteron scade suficient până la vârsta de 45 de ani pentru a observa simptome de andropauză. De fapt, la 50 de ani, concentrația este aproape la jumătate comparativ cu cea a bărbaților mai tineri.

Cu toate acestea, nu este vorba doar de îmbătrânire. Există mulți alți factori care pot accelera și exacerba andropauza. De exemplu, consumul de droguri sau alcool ar putea avea o influență semnificativă. Același lucru se aplică stresului sau obezității.

Cuplu care înțelege simptomele andropauzei
Andropauza și menopauza sunt similare, dar nu la fel.

Simptomele andropauzei

Andropauza este un proces lent și progresiv. Mulți bărbați nici măcar nu sunt conștienți de aceasta și nu au simptome. În schimb, alții experimentează schimbări majore. Pot să fie mai sensibili decât în mod normal sau pot avea o dispoziție proastă.

Unul dintre cele mai frecvente simptome ale acestui proces este lipsa de energie. Bărbații tind să fie mai obosiți și au mai puțină forță musculară. În plus, apar adesea tulburări de somn, așadar oboseala devine și mai accentuată.

Este important să reții faptul că cel mai mare impact al acestui proces apare în sfera sexuală. De fapt, acest aspect este ceea ce alertează mai întâi bărbații. Este normal ca dorința sexuală să scadă și să apară dificultăți la menținerea erecției.

Chiar și ejaculările sunt mai reduse ca și cantitate. Unii bărbați au amețeli, dureri de cap și furnicături la nivelul extremităților. Din acest motiv, medicul poate prescrie tratamente pentru simptomele andropauzei.

Medic care explică simptomele andropauzei
Consultă un medic și cere sfaturi atunci când te confrunți cu simptomele andropauzei.

Tratament pentru simptomele andropauzei

Simptomele andropauzei pot influența foarte mult calitatea vieții în unele cazuri. Există diferite opțiuni de tratament utile în acest scop: de a restabili nivelurile adecvate de testosteron pentru a reduce simptomele. Acest hormon poate fi administrat în diferite moduri: injecții intramusculare, geluri, plasturi transdermici și chiar pastile.

Este totuși vorba despre un tratament delicat. Acesta este motivul pentru care trebuie să ții cont de alți factori de sănătate. Starea prostatei este un aspect vital. Anumite probleme ale prostatei sunt influențate de creșterea testosteronului. Consultă întotdeauna un specialist. Este important să-i explici toate simptomele în detaliu pentru a afla care este cea mai bună opțiune în cazul tău.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.