Ce este fistula dentară și cum poate fi tratată?
 

Ce este fistula dentară și cum poate fi tratată?

Fistula dentară este o afecțiune care apare atunci când există o infecție la nivelul gurii. Ce este, care sunt simptomele sale și cum este tratată fistula dentară?
Ce este fistula dentară și cum poate fi tratată?
Vanesa Evangelina Buffa

Scris și verificat de medicul stomatolog Vanesa Evangelina Buffa.

Ultima actualizare: 18 februarie, 2024

Fistula dentară este o zonă înroșită sau un nodul pe o gingie din care iese puroi. Această afecțiune este de origine infecțioasă și necesită tratament stomatologic imediat.

Fistula dentară este o afecțiune destul de comună. Dar, uneori poate trece neobservată. În acest articol, vă explicăm ce este această afecțiune orală și de ce apare. De asemenea, vom prezenta și tratamentele disponibile.

Ce este fistula dentară?

O fistulă dentară este o cale de drenaj anormală pe care corpul o creează pentru a elibera conținutul unei infecții interne în exterior. De obicei, este un mic canal care trece prin os și își face drum spre suprafața gingiei sau a palatului.

Prin urmare, prezența unei fistule dentare în gură indică un proces infecțios. Este o conductă care leagă un abces dentar cu exteriorul.

Merită clarificat faptul că un abces dentar este o colecție de puroi în vecinătatea dintelui. Acest proces se dezvoltă ca o consecință a unei infecții bacteriene în țesuturile dentare sau parodontale. Locația sa cea mai frecventă este în zona rădăcinii sau pe părțile laterale ale dinților.

Fistulele dentare încearcă să scoată conținutul abceselor în exterior. În acest fel, ele împiedică acumularea materialului infecțios în interiorul maxilarelor. Prin urmare, scurgerea de puroi în gură este unul dintre semnele caracteristice ale acestui fenomen.

Simptomele fistulei dentare

Când o fistulă dentară apare în gură, aceasta poate fi însoțită de durere. Este un disconfort acut si patrunzator in zona afectata.

Deși alteori, eliberarea puroiului poate deveni o ușurare pentru pacient. Ei bine, drenajul eliberează presiunile interne și acest lucru poate reduce durerea abceselor. Sau persoana poate să nu simtă nimic și procesul trece neobservat.

O alta dintre manifestarile fistulei dentare este inflamatia si roseata tesutului in care este localizata. Apare de obicei pe gingie, pe părțile laterale ale dintelui afectat sau pe palat. Deși în cazuri mai severe poate fi observată pe pielea feței.

În unele cazuri, zona poate crește în volum și poate forma un nodul care apoi izbucnește și începe să curgă. Sau puteți vedea un mic punct albicios sau gălbui, ca un coș pe gingie. Puroiul iese din el.

În plus, este obișnuit ca pacientul să aibă un gust amar în gură. O altă simptomatologie care poate însoți fistula dentară este sensibilitatea sau durerea la nivelul dintelui afectat și în alte zone ale feței, gâtului sau urechii.

Ganglionii limfatici din gât și maxilar pot deveni, de asemenea, măriți (adenomegalie), fața se poate umfla și se poate dezvolta febră. Iar în cazurile cele mai grave pacientul poate avea dificultăți de a vorbi, de a înghiți și de a respira.

In fata acestor manifestari este important sa mergi urgent la medic. Ei bine, ele indică complicația infecției și ar putea pune viața pacientului în pericol.

Fistula dentara asistata de un profesionist.
Semnele mai grave, cum ar fi febra, indică necesitatea unui consult profesional.

Cauze

Așa cum am anticipat deja, cauza fistulei dentare este un proces infecțios la nivelul dintelui care provoacă un abces dentar. Cu toate acestea, această colonizare bacteriană se poate datora diferitelor situații:

 • Carii profunde: este cea mai frecventă cauză. Bacteriile care provoacă carii și distrug dintele ajung în pulpă. Acest lucru provoacă moartea și infecția nervului.
 • Boala parodontala: parodontita netratata in timp util poate provoca un abces dentar pe tesuturile de sustinere ale dintelui.
 • Canale radiculare prost efectuate sau obturații defecte: dacă o carie nu a fost tratată în mod adecvat sau un canal radicular a eșuat, bacteriile își pot urma cursul și pot provoca o fistulă dentară.
 • Molarii de minte: al treilea molari sau molarii de minte sunt ultimii dinti care erup si fac acest lucru la varsta adulta. De multe ori, iesirea lor este asociata cu complicatii, precum dificultatea de curatare, malpozitii, lipsa de spatiu si retentia piesei dentare. Cu aceasta, infecțiile sunt frecvente și deci și apariția fistulelor.
 • Traumatisme: loviturile pe dinți pot provoca fisuri sau fracturi prin care pătrund bacteriile. Traumatismele pot provoca, de asemenea, ruperea pachetului vasculo-nervos al piesei dentare, lipsind-o de irigare. Cu aceasta, pulpa moare și se infectează ușor.

Diagnosticul fistulei dentare

Diagnosticul de fistulă dentară se face de obicei prin examen oral și radiografii orale. În timpul inspecției, se pot observa eritem și umflarea gingiilor în gură. La fel și prezența unui punct din care iese puroi.

Uneori, pacientul are dureri atunci când atinge zona. În plus, la apăsare, mai mult puroi iese de obicei în cavitatea bucală.

Efectuarea radiografiilor permite vizualizarea locului unde este localizat abcesul dentar, a dimensiunii acestuia si a structurilor din apropiere pe care le compromite.

De multe ori, atunci când cauza infecției este pusă la îndoială, poate fi efectuat un test numit fistulografie. Acest lucru ne permite să aflăm de unde provine fistula dentară.

Constă dintr-o sondă, plasând un material radioopac în interiorul canalului până se oprește. Apoi se face o radiografie pentru a observa locul în care ajunge și a defini astfel originea problemei.

Din studiul exhaustiv al cazului, medicul stomatolog poate ajunge la un diagnostic precis. Pe baza acestui lucru, planificați cel mai potrivit tratament.

Tratamentul fistulelor dentare

Atunci când rezolvați o problemă de fistulă dentară , este necesar să puneți capăt infecției care o provoacă. Pentru aceasta, așa cum am menționat deja, este important să facem un diagnostic corect care să ne permită să cunoaștem amploarea și gravitatea problemei.

Așa că este esențial să mergi la dentist. Fără tratament, fistula nu se rezolvă de la sine. Și crește riscul ca infecția care o provoacă să se răspândească la maxilare și alte părți ale gurii și corpului.

Pentru a trata infectia, medicul dentist prescrie antibiotice care actioneaza sistemic asupra germenilor. Dar, în plus, vor fi necesare tratamente locale în interiorul gurii. Aceste proceduri rezolvă cauza problemei.

Alegerea abordării va depinde de mărimea infecției, de structurile bucale implicate, de gradul de distrugere dentară și de prognosticul acesteia pe termen lung. Acestea sunt procedurile uzuale care permit rezolvarea fistulei dentare:

 • Endodonție: este cel mai conservator tratament si prima alegere daca situația o permite. Interiorul dinților este curățat, materialul infectat este îndepărtat și elementul dentar este sigilat, păstrându-l în gură.
 • Tratament parodontal: Dacă cauza fistulei dentare este parodontita, va fi necesar un chiuretaj radicular pentru a elimina și trata problema.
 • Extracția: atunci când distrugerea dintelui este foarte mare sau amploarea abcesului compromite structuri importante, extracția dentară poate fi soluția. La îndepărtarea piesei problematice se efectuează și chiuretaj și curățare profundă în zonă pentru a îndepărta tot materialul infectat prezent. Apoi va fi necesară o reabilitare cu proteze sau implanturi pentru a restabili funcția și estetica gurii.

Odată ce infecția este eliminată cu oricare dintre procedurile pe care le-am menționat, țesuturile se regenerează și se recuperează. Astfel, dupa cateva zile, gingia va reveni la normal si fistula nu va mai exista.

În orice caz, vor fi necesare unele consultări de control pentru a urmări evoluția cazului. Profesionist va stabili dacă este necesar să se planifice tratamente ulterioare suplimentare.

Endodontie pentru tratarea unei fistule dentare.
Prin endodonție, o mare parte din fistule sunt tratate rapid.

Reliefuri interne

Există câteva măsuri care pot fi practicate acasă și care ajută la reducerea simptomelor fistulei dentare. Mai ales dacă există disconfort.

În orice caz, această îngrijire nu înlocuiește tratamentul definitiv. Va fi întotdeauna necesar să mergeți la dentist pentru a rezolva cauza afecțiunii.

Acestea sunt câteva îngrijiri pe care le poți implementa acasă până când primești îngrijirea stomatologică corespunzătoare și după ce ai efectuat tratamentul:

 • Aplicați o compresă rece pe obraz lângă abces. Mai ales dacă există durere. Acest lucru este de asemenea util odată ce a fost primit un tratament adecvat pentru a reduce inflamația și pentru a promova recuperarea.
 • Consultați medicul dentist pentru a lua un analgezic fără prescripție medicală.
 • Clătiți-vă gura cu apă călduță și sare.
 • Evitați tutunul, alcoolul și alimentele fierbinți, acide sau picante pentru a evita iritarea zonei.
 • Swish cu niște apă de gură antiseptică dacă medicul dentist vă recomandă.
 • Luați medicația indicată de medicul stomatolog, respectând orarele și completând întregul plan de aport.

Chiar dacă fistula dentară este cauzată de o infecție bacteriană, nu trebuie să luați niciodată antibiotice fără prescripție medicală sau indicație medicală. Trebuie să știți că, conform tabelului, medicul stomatolog va alege medicamentul care se potrivește cel mai bine nevoilor dumneavoastră.

Auto-medicația este periculoasă și poate complica situația.

Evitați fistula dentară

A avea o fistulă dentară în gură este un indiciu al unei infecții undeva mai profund. Și în timp ce organismul lucrează pentru a preveni complicații mai grave, acestea sunt încă o posibilitate.

După cum v-am spus, în fața acestei probleme, este esențial să primiți cât mai curând un tratament stomatologic. Dar trebuie să știți că fistula dentară poate fi prevenită. Și cu aceasta vei evita disconfortul și riscurile acestei afecțiuni și nevoia de a suferi terapii incomode și costisitoare.

Cea mai bună modalitate de a preveni abcesele și fistulele dentare este să ai grijă de sănătatea orală în mod responsabil. Igiena orală periajul dinților, gingiilor și limbii după fiecare masă timp de cel puțin 2 minute este unul dintre obiceiurile de menținut. De asemenea, este foarte important să folosiți ața dentară zilnic și să completați curățarea cu paste de dinți cu fluor și apă de gură.

A avea grijă de alimentația ta și a evita alimentele foarte dulci, ultraprocesate și băuturile carbogazoase te vor ajuta să controlezi bacteriile dăunătoare. Consumul de alimente sănătoase și variate va aduce sănătate țesuturilor gurii și restului corpului.

În plus, vizita la dentist la fiecare 6 luni completează îngrijirea bucală. Profesionist este un aliat atunci când vine vorba de îngrijirea sănătății tale bucale.

Acum că știi ce este o fistulă dentară, de ce apare și cum este tratată, cu siguranță vei dori să eviți problema. Cu simplă îngrijire și perseverență poți uita de infecțiile din gură.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Melo, S. L., Da Silva, T. T., de Sousa Lima, S., & Salomão, M. B. (2022). TRATAMENTO ENDODÔNTICO COM PRESENÇA DE FÍSTULA-REVISÃO DE LITERATURA. Revista Cathedral4(1), 71-84.
 • Luque-Luna, M., Alamon-Reig, F., & Morgado-Carrasco, D. (2022). Odontogenic Fistula. JAMA dermatology.
 • Silva, F. A., de Sousa Santos, K., & de Vasconcelos Neves, G. (2018). O rastreamento de fistula como recurso diagnóstico no tratamento endodôntico. ARCHIVES OF HEALTH INVESTIGATION7.
 • Pérez Gorrín, A. (2019). Microbiología de los abscesos dentales.
 • Alcántara-Ramírez, V. D., Gutiérrez-Ayala, D., Gutiérrez-Ávila, S. A., & Arenas, R. (2022). Odontogenic Fistula. Cutaneous Manifestation of an Odontologic Disease. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica19(4), 345-347.
 • Rimoldi, M. A., Gubiani, M. L., Boldrini, M. P., Pinardi, B. A., & Juarez, R. (2021). Fístula cutánea odontogénica: a propósito de un caso. Revista argentina de dermatología102(1), 76-82.
 • Domínguez Domínguez, L. (2020). Prescripción de antibióticos en endodoncia por odontólogos generales.
 • Jiménez, J. C. C., & Esqueda, G. P. A. Cirugía endodóntica apical.
 • González, E. E. M., Rodríguez, H. P. C., & Llamas, M. B. 26. Relación endodoncia y periodoncia. principios básicos de endodoncia clínica, 283.
 • Vera Medina, M. M. (2020). Valoración de éxitos y fracasos en endodoncia (Bachelor’s thesis).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.