Ce este vasul cu gătire lentă sau slow cooker și ce beneficii are?
 

Ce este vasul cu gătire lentă sau slow cooker și ce beneficii are?

Slow cooker-ul sau vasul cu gătire lentă este foarte ușor de folosit. În el puteți face rețete cu arome foarte puternice și sănătoase. Aflați de ce ar trebui să aveți unul!
Ce este vasul cu gătire lentă sau slow cooker și ce beneficii are?

Ultima actualizare: 31 mai, 2023

Dacă nu știți ce este un slow cooker sau Crock pot, atunci trebuie să citiți acest articol până la sfârșit. Pe lângă explicarea principalelor sale funcții, vă vom arăta cum îl puteți utiliza acasă. Acest vas de bucătărie vă va schimba viața și felul în care gătiți. Aflați ce este vasul cu gătire lentă sau slow cooker și ce beneficii are!

La început, după ce a fost inventat de Irbing Naxon, acest vas nu a avut mare succes. Cu toate acestea, după ce marca Crock-Pot® a început să-l comercializeze, reputația sa a depășit granițele. Este utilizat pe scară largă în Statele Unite și în unele țări europene. În continuare, vă vom spune mai multe despre funcțiile sale.

Ce este slow cooker-ul?

Slow cooker-ul este un vas cu gătire lentă. Mai exact, preparatele sunt gata în 4 – 12 ore. Din acest motiv, acest vad este ideal pentru realizarea acelor rețete care necesită gătit la o temperatură maximă de 95 până la 100 de grade Celsius.

Vasul este compus din două părți. Carcasa este conectată la curent electric și are rezistențe interne capabile să reziste la utilizare îndelungată. Cealaltă parte este un recipient ceramic detașabil care se află în interiorul carcasei și în care sunt puse alimentele.

Temperatura crește treptat, până ajunge la maximul dorit. În acest fel, mâncarea este gătită într-un mod mai sănătos.

Amintiți-vă că există produse care își pierd proprietățile nutritive atunci când sunt supuse la temperaturi ridicate. Un exemplu în acest sens este carnea. Dovezile indică faptul că temperaturile prea ridicate pot provoca modificări ale integrității moleculare a aminoacizilor, ceea ce afectează digestibilitatea acestora.

Cum funcționează vasul cu gătire lentă sau slow cooker-ul?

Acest vas este foarte ușor de utilizat. În funcție de model, acesta are un panou manual sau digital cu trei funcții:

 • Scăzut: pentru o temperatură scăzută
 • Ridicat: pentru o temperatură mai înaltă
 • Menținerea temperaturii: mâncarea este menținută caldă

Există și altele modele care, pe lângă aceste opțiuni, au un cronometru pentru a programa cu exactitate durata de gătire. Pentru a pune vasul la lucru, trebuie doar să puneți ingredientele și să-l programați după preferințe.

Recomandări de utilizare

Iată cum se folosesc corect cele trei funcții de bază:

 • Menținerea temperaturii: menține alimentele la temperatura optimă pentru servire. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că alimentele continuă să se gătească.
 • Scăzut: vă permite să gătiți mâncarea la o temperatură scăzută. În plus, este o funcție utilă pentru dezghețarea alimentelor sau încălzirea mâncărurilor foarte reci.
 • Ridicat: este o funcție ideală pentru a găti mâncărurile preferate în mai puțin timp, temperatura fiind între 95 și 100 de grade Celsius.

Lucruri pe care le puteți pregăti în slow cooker

În slow cooker, puteți face orice doriți. După cum am menționat anterior, există dovezi ce arată faptul că gătirea cărnii la foc mic păstrează mai bine nutrienții și conferă preparatului o textură mai moale. De asemenea, puteți pregăti legume, tocănițe, supe și chiar deserturi delicioase.

Ce beneficii are un slow cooker?

Dacă vă întrebați de ce ar trebui să aveți un Crock pot sau slow cooker acasă, vom enumera câteva beneficii pe care ar trebui să le luați în considerare. După ce le citiți, veți putea lua decizia de cumpărare având în față toate informațiile de care aveți nevoie:

 • Alimente mai hrănitoare: așa cum am menționat anterior, alimentele pierd nutrienți atunci când sunt gătite la temperaturi ridicate. Așa că, atunci când folosiți acest vas, consumați produse bine gătite și nemodificate din punct de vedere al compoziției nutriționale.
 • Preparate mai rafinate: gătirea lentă face ca alimentele să aibă o textură mai bună, să fie mai suculente și să-și păstreze aromele.
 • Rețete Haute Cuisine: rețetele Haute Cuisine sunt foarte ușor de preparat în vasul cu gătire lentă.
 • Fără lipire: materialul din care este confecționat vasul interior previne lipirea alimentelor, astfel încât să le puteți savura întregi și delicioase. Acest lucru facilitează și curățarea.
 • Consum redus de energie: slow cooker-ul nu consumă multă energie. Are un sistem special pentru a funcționa o perioadă lungă de timp, menținând foarte bine temperatura în interior.

Ați decis să cumpărați un slow cooker?

După cum puteți vedea, slow cooker-ul este un vas simplu, dar foarte util în gospodărie. Deținerea unui asemenea aparat face ca prepararea alimentelor să fie mult mai ușoară, păstrând în același timp cei mai importanți nutrienți și arome.

Dacă sunteți ocupați cu munca sau studiul, programați slow cooker-ul și lăsați-l să-și facă singur treaba. Este atât de simplu de utilizat!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.