Ce înseamnă baby hair sau firele de păr rebele?
 

Ce înseamnă baby hair sau firele de păr rebele?

Firele de păr rebele sau baby hair pot fi cei mai buni aliați ai tăi atunci când vine vorba de coafarea părului. Îți spunem cum să le folosești în avantajul tău!
Ce înseamnă baby hair sau firele de păr rebele?

Ultima actualizare: 18 iunie, 2023

Baby hair sau firele de păr rebele au devenit una dintre cele mai de succes tendințe în materie de înfrumusețare! Nu sunt ușor de stăpânit, dar cu tehnica potrivită, arată frumos și oferă părului mai mult volum.

Baby hair sau părul rebel are o textură diferită de restul firelor. Atât grosimea, cât și lungimea, fac dificilă coafarea acestuia. De ce apare și cum poate fi domolit? Află mai jos tot ce trebuie să știi despre baby hair!

Ce înseamnă baby hair sau firele de păr rebele?

Baby hair înseamnă acele fire subțiri și firave care sunt foarte vizibile la nivelul podoabei capilare. Deși au același model de creștere ca și părul normal, aspectul este diferit. În acest caz, fazele ciclului părului sunt mai scurte, iar glandele sale sebacee sunt mai puțin active în comparație cu glandele prezente în foliculii obișnuiți. Tocmai din acest motiv, de multe ori aceste fire nu reușesc să depășească 2 cm lungime.

Este important să diferențiem baby hair de firele de păr care s-au rupt. Părul se rupe din diferite motive, cum ar fi următoarele:

 • Coafuri în care părul stă foarte strâns
 • Utilizarea excesivă a plăcilor și a ondulatoarelor
 • Deteriorarea și slăbiciunea structurii părului
 • Utilizarea de substanțe chimice, cum ar fi coloranții

Firele de păr rupte ies în evidență, dar nu sunt la fel ca baby hair, deoarece mai târziu vor crește normal.

De ce apare baby hair?

Este vorba despre genetică! După cum specifică articolele dedicate descrierii părului și structurii acestuia, ființa umană are trei tipuri de păr și niciunul dintre ele nu este baby hair.

Primul tip este lanugo și crește în primele trei luni de viață. După această vârstă, apar părul normal și părul terminal. Din acest motiv, dacă ar trebui să încadrăm baby hair în una dintre aceste categorii, aceea ar fi cea a firelor normale, deoarece structura sa este foarte diferită de cea a firelor terminale. Aspectul său este determinat de genetică. În timpul fazei de creștere, evoluția acestor fire se oprește.

Unii oameni au foarte mult baby hair, nu doar în jurul feței, ci și deasupra urechilor și pe ceafă.

Cum se aranjează baby hair sau firele de păr rebele?

Instrumente necesare

 • Periuță de dinți sau periuță foarte fină, dar cu peri tari
 • Fixator de tip lac, gel sau orice tip preferi

Instrucțiuni pas cu pas

 1. Separă firele rebele de firele terminale pentru a le gestiona mai ușor. Poți face acest lucru cu capătul subțire al unui pieptene sau, dacă nu ai prea multă experiență în acest sens, ridică-ți tot părul și separă firele scurte.
 2. Umezește bine aceste fire de păr și aplică fixatorul pe care l-ai ales.
 3. Cu periuța de dinți sau pieptenele fin, dă firelor rebele forma dorită.
 4. Tu alegi dacă le vrei să le ascunzi sau dacă vrei să le afișezi ca o adevărată divă. Le poți da forme circulare.
 5. La final, aplică din nou fixator. În acest caz, este indicat să folosești un lac pentru a nu-ți strica creația.

Stilul chenar, o opțiune grozavă pentru baby hair

După cum am spus mai sus, tu alegi cum să coafezi firele de păr rebele. O opțiune foarte interesantă este stilul chenar. Această propunere nu este nouă, ci este foarte populară în rândul femeilor de origine africană.

Stilul chenar constă în a nu ascunde baby hair, ci a-l integra în coafură. Acest lucru se realizează prin pieptănarea acestor fire de păr în diferite direcții. De obicei, șuvițele se rotunjesc. Ele îți permit să ascunzi foarte bine utilizarea perucilor, deoarece fac ca aceste accesorii să pară mai naturale.

Riscurile pieptănării firelor rebele

Deși tehnica pieptănării acestor fire este sigură, există câteva aspecte care trebuie luate în considerare. Unul dintre ele, poate cel mai important, are de-a face cu alopecia de tracțiune.

După cum au afirmat experții, alopecia de tracțiune apare din cauza unei acțiuni de încordare a scalpului, cauzate de tragerea puternică a părului. Deși această afecțiune este reversibilă, în stadii foarte avansate poate duce la alopecia cicatricială permanentă, adică absența părului în zona afectată.

În plus, utilizarea continuă a produselor de fixare precum lacul, ceara și gelurile, poate duce la efecte nedorite. Trebuie să alegi produse pentru păr de cea mai bună calitate. Atunci când folosești formule de proastă calitate, pot apărea deteriorarea firelor, slăbiciunea și ruperea.

Lasă firele rebele să se odihnească în mod regulat și nu trage prea mult de ele când le stilizezi. Curăță-le foarte bine pentru a preveni acumularea produselor în această zonă.

Nu uita să hidratezi și să acorzi părului îngrijirea necesară pentru a-l menține sănătos.

Ești gata să coafezi firele de păr rebele?

Acum știi de ce ai baby hair. Îl poți coafa precum Rihana și chiar Jennifer López. Nu rata ocazia de a-l aranja și nu te considera ghinionistă pentru că ai baby hair!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Garrote, A. & Bonet, . (2004) Cosmética de estilo. Offarm. Vol. 23. Núm. 10.
 • Pérez-Elizondo, AD, & Achenbach, RE. (2016). Alopecia por tracción: identificación de un motivo de consulta en dermatología. Revista argentina de dermatología, 97(2), 5-8. Recuperado en 10 de junio de 2023, de http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1851-300X2016000200002&lng=es&tlng=es.
 • Suro RJÁ, Gutiérrez FLM, Ruiz ÁJ, et al. El pelo. Generalidades y funciones. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. 2007;5(4):218-223.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.