Îngrijirea părului la bărbați: ghid pentru prevenirea cheliei
 

Îngrijirea părului la bărbați: ghid pentru prevenirea cheliei

Descoperă strategii eficiente pentru a preveni chelia! Îți oferim ghidul complet pentru a preveni căderea părului la bărbați.
Îngrijirea părului la bărbați: ghid pentru prevenirea cheliei
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 15 iunie, 2023

Părul joacă un rol crucial în aspectul și stima de sine a bărbaților. Cu toate acestea, alopecia este o realitate care îi afectează pe mulți și care poate avea un impact semnificativ asupra încrederii în sine. Vestea bună este că există recomandări pentru prevenirea cheliei la bărbați și pentru a menține părul sănătos.

În acest ghid, vom explora strategii eficiente de îngrijire a părului la bărbați. Descoperă tehnici de prevenire a cheliei și găsește-o pe cea care se potrivește cel mai bine stilului tău de viață!

De ce bărbații au chelie?

Calviția masculină este o problemă comună care afectează un număr mare de bărbați din întreaga lume. Există factori genetici și hormonali înrudiți.

Genele joacă un rol central în predispoziția la căderea părului. Dacă ai antecedente familiale de chelie, este probabil să o experimentezi și tu.

În plus, hormonii, în special dihidrotestosteronul (DHT), contribuie la subțierea foliculilor de păr. Rezultatul, din nou, este chelia.

Conform portalului Medline Plus, chelia masculină are diferite tipare:

  • Unul dintre ele se caracterizează prin retragerea liniei părului la tâmple, apărând o linie inversată în formă de „M” pe frunte.
  • Un alt model este chelia tip coroană. Părul din creștetul capului, se subțiază treptat, creând o zonă chelie.
  • Există și un model generalizat de subțiere, în care părul devine mai subțire pe tot scalpul.

Îngrijirea părului la bărbați: ghid pentru prevenirea cheliei

Menținerea unei rutine zilnice de îngrijire este esențială pentru a promova părul sănătos și pentru a preveni chelia la bărbați. Iată câteva obiceiuri de care trebuie să ții cont:

Curățarea corectă a părului și a scalpului

Este important să-ți speli părul pentru a îndepărta murdăria, uleiul și produsele de styling. Utilizează un șampon blând și masează-ți scalpul cu vârful degetelor pentru a stimula circulația sângelui.

Evită apa fierbinte, deoarece poate usca părul.

Utilizarea de produse specifice pentru bărbați

Optează pentru produse de păr concepute pentru bărbați. Ele sunt formulate pentru a răspunde nevoilor specifice ale bărbaților. Evită utilizarea excesivă a substanțelor chimice agresive, cum ar fi gelurile sau spuma.

Periaj ușor pentru a minimiza tracțiunea

Folosește o perie cu peri moi sau un pieptene cu dinți rari pentru a descurca părul fără prea multă tracțiune. Evită coafurile strânse dacă ai părul lung (cozile de cal sau împletiturile).

De asemenea, evită instrumentele termice, cum ar fi uscătoarele sau plăcile. Acestea pot deteriora părul dacă nu aplici un protector termic.

Dietă si nutriție pentru păr sănătos la bărbați

Includerea anumitor alimente în dietă este benefică pentru sănătatea părului. Somonul, tonul și sardinele sunt pești bogați în acizi grași omega-3, esențiali pentru un scalp sănătos. Fructele oleaginoase conțin vitamina E și acizi grași care întăresc părul.

Legumele cu frunze verzi, precum spanacul și mangoldul, sunt surse excelente de antioxidanți, vitamine și minerale, precum fierul și vitamina C. Potrivit unui articol publicat de revista Indian Dermatology Online J, antioxidanții repară părul deteriorat și sprijină creșterea acestuia.

Stilul de viață sănătos pentru prevenirea cheliei

În continuare, îți vom oferi o serie de recomandări pentru un stil de viață sănătos ce contribuie la prevenirea cheliei.

Evită stresul excesiv și găsește modalități de a-l gestiona

Stresul cronic poate contribui la căderea părului și la accelerarea cheliei. Este important să identifici sursele de stres din viața ta și să găsești modalități eficiente de a-l gestiona. Încearcă tehnici de relaxare, cum ar fi meditația sau respirația profundă.

Găsește activități care îți plac, cum ar fi exercițiile fizice, yoga sau diverse hobby-uri.

Elimină obiceiurile dăunătoare pentru păr

Fumatul și consumul excesiv de alcool pot avea efecte negative asupra sănătății părului. Când există un consum excesiv de alcool, părul este slăbit și creșterea acestuia este afectată.

Fumatul poate deteriora foliculii de păr și poate reduce circulația sângelui la nivelul scalpului. De fapt, un articol publicat de Skin Appendage Disorders arată faptul că fumatul îmbătrânește prematur scalpul.

Tratamente medicale

Calviția poate fi o provocare, dar există opțiuni medicale care pot ajuta. Pe lângă îngrijirea zilnică și schimbarea stilului de viață, poți recurge și la tratamente specifice pentru căderea părului.

Medicamente aprobate

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat anumite medicamente pentru a trata căderea părului la bărbați. Unul dintre ele este minoxidilul, care se aplică local pe scalp pentru a stimula creșterea părului la bărbații cu chelie.

Un alt medicament este finasterida. Se administrează pe cale orală și poate reduce căderea părului prin blocarea acțiunii hormonului responsabil.

Terapii de refacere a părului

Transplantul de păr este o procedură chirurgicală în care foliculii sunt prelevați din zone donatoare și transplantați în zone cu alopecie. Această tehnică poate oferi rezultate naturale și de lungă durată.

O altă opțiune este terapia cu laser de nivel scăzut, care utilizează dispozitive ce emit lumină laser pentru a stimula creșterea părului și pentru a îmbunătăți sănătatea scalpului. Există și oxigenarea capilară, care crește cantitatea de oxigen care ajunge la foliculi.

Consultă medicul

Dacă te confrunți cu căderea semnificativă a părului, cere sfatul unui specialist în îngrijirea părului. Dermatologul îți poate evalua situația și îți poate recomanda cele mai bune tratamente.

Consultația medicală îți va permite să înțelegi opțiunile. Astfel, vei lua decizii informate cu privire la îngrijirea părului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.