Tot ce trebuie să știi înainte de a-ți dona părul
 

Tot ce trebuie să știi înainte de a-ți dona părul

Nu-ți lăsa părul să se piardă pe podeaua unui salon de coafură. Donează-l pentru o cauză nobilă!
Tot ce trebuie să știi înainte de a-ți dona părul
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Dacă ai curajul de a-ți dona părul, ajuți femeile și fetele care au fost nevoite să treacă printr-o experiență devastatoare. În plus, este foarte simplu; trebuie doar să respecți cerințele stipulate de organizațiile care oferă peruci gratuite sau la preț redus celor care luptă cu boli precum cancerul.

După cum menționează Societatea Americană de Oncologie Clinică (ASCO) , o perucă poate da putere, speranță și încredere în sine celor care se luptă cu provocarea emoțională de a-și pierde părul din cauza bolilor.

De ce ți-ai dona părul?

A avea o boală precum cancerul poate afecta foarte mult stima de sine. Adaugă la asta tratamente agresive și efecte secundare precum căderea părului și este normal ca pacienții să se simtă inconfortabil cu corpul lor.

Cultivarea stimei de sine la acești pacienți este de maximă importanță. Există dovezi științifice care evidențiază importanța ajutării pacienților cu cancer prin acțiuni și strategii de abordare a stării lor fizice și psihosociale. O bună auto-percepție îi face să se simtă în siguranță și le permite să aibă gânduri pozitive pentru a depăși provocările impuse de boala lor.

Multe femei și fete trebuie să treacă prin această situație dificilă. Prin urmare, donarea părului unei organizații care se dedică fabricării și livrării de peruci gratuit sau la preț redus le poate readuce zâmbetul pe buze și, bineînțeles, le poate motiva în această luptă grea.

CUm poți dona părul pentru bolnavii de cancer
Donarea părului este o formă de sprijin pentru acele femei și fete care și-au pierdut părul din cauza unor boli precum cancerul.

Cerințe pentru a dona părul

Nici vârsta și nici sexul nu sunt relevante atunci când vine vorba de donarea părului. Acesta va fi primit de către organizații, atât timp cât îndeplinește următoarele cerințe:

 • Trebuie să fie sănătos. Dacă urmează să donezi, asigură-te că părul nu este maltratat din cauza vopselelor sau a îndreptării chimice. Părul vopsit este acceptat (atâta timp cât este sănătos), dar decolorarea nu este permisă.
 • Nu poate fi murdar sau umed. Este necesar ca părul să fie curat și uscat. În caz contrar, nu poate fi folosit.
 • Părul alb nu poate depăși 5%. Părul alb poate putea complica procesul de tratare și colorare a părului.
 • Trebuie să aibă o lungime de cel puțin 30 centimetri. Aceasta este lungimea minimă pe care ar trebui să o aibă părul. Desigur, dacă donatorul are sub 14 ani, minimul scade la 20 centimetri.
 • Șuvițele trebuie tăiate la aceeași dimensiune și în aceeași direcție. Pentru aceasta, poate fi necesar să-l tai împletit sau prins în cozi.

Dacă vrei să donezi și îndeplinești cerințele, caută o organizație dedicată cauzei tale.

Cum să tunzi și să donezi părul?

Ești aproape gata să-ți tunzi părul și să-l donezi pentru a fi transformat într-o perucă frumoasă pentru bolnavii de cancer. Iată cum să o faci:

 • Începe prin a-ți spăla și usca părul. Produsele de styling nu sunt recomandate. Trebuie să aștepți până se usucă pentru a-l putea tăia.
 • Prinde-ți părul într-o coadă de cal. Folosește elastice la ambele capete.
 • Taie deasupra elasticului de sus.
 • Pune coada de cal pe care ai tăiat-o într-o pungă închisă.
 • Trimite părul către o asociație la alegere.

Dacă te simți mai în siguranță în mâinile unui profesionist, poți vizita unul dintre frizerii afiliați la oricare dintre organizațiile care se ocupă de fabricarea perucilor.

Donarea de păr pentru bolnavii de cancer
Pentru a dona părul, acesta trebuie să fie curat și uscat. În mod ideal, ar trebui să ajungă la aproximativ 30 centimetri lungime.

Donarea părului este un act nobil

Dacă brei să tunzi părul pe care l-ai lăsat să crească atât de mult, nu-l lăsa să se piardă pe podeaua coaforului. Donează-l și pune un zâmbet pe chipul unei femei care trece printr-un moment greu.

Dacă ești frizer, poți ajuta alăturându-te unui program de solidaritate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Hibbs, S. (2018). How to Donate Your Hair to Help People With Cancer. American Society of Clinical Oncology (ASCO). Available in https://www.cancer.net/blog/2018-04/how-donate-your-hair-help-people-with-cancer
 • Leite, M. A., Nogueira, D. A., & Terra, F. (2015). Evaluation of self-esteem in cancer patients undergoing chemotherapy treatment. Revista latino-americana de enfermagem, 23(6), 1082–1089. https://doi.org/10.1590/0104-1169.0575.2652
 • Dua P, Heiland MF, Kracen AC, Deshields TL. Cancer-related hair loss: a selective review of the alopecia research literature. Psychooncology. 2017 Apr;26(4):438-443. doi: 10.1002/pon.4039. Epub 2015 Nov 23. PMID: 26594010.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.