Cele mai bune 6 remedii pentru combaterea ciupercilor de pe cap
 

Cele mai bune 6 remedii pentru combaterea ciupercilor de pe cap

Cum să combați ciupercile scalpului? Aceste tipuri de infecții trebuie analizate de un medic dermatolog. Cu toate acestea, există câteva remedii la domiciliu care te pot ajuta să tratezi ciupercile de pe cap.
Cele mai bune 6 remedii pentru combaterea ciupercilor de pe cap
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Infecția fungică a capului este cunoscută sub numele de „tinea capitis”. Deși este o problemă care poate afecta pe oricine, ea predomină la copii. Se caracterizează prin scuame pustuloase mari cu alopecie extinsă. În ce constă combaterea ciupercilor de pe cap?

Este foarte important să mergem la dermatolog, deoarece trebuie să tratăm infecția cu medicamente. Există, de asemenea, șampoane medicamentoase și câteva remedii naturale pentru a accelera vindecarea. Află mai multe în rândurile de mai jos!

Cum sunt ciupercile capului și de ce apar?

Există mai multe tipuri de infecții fungice ale capului. Cea mai comună formă este tinea capitis, care este cauzată de ciuperci dermatofite. Potrivit unei publicații din revista științifică Mycopathologia, simptomele pot varia în funcție de tipul de invazie capilară, de nivelul de rezistență al gazdei și de gradul de răspuns inflamator.

Astfel, este posibil ca pacientul să experimenteze orice simptom, de la căderea ușoară a părului însoțită de scuame mici, detectabile doar la o inspecție atentă, până la o alopecie severă, dureroasă, inflamatorie, care poate acoperi o mare parte a scalpului. Ciupercile fac părul să devină fragil și uneori îi opresc creșterea.

Simptomele tineei capitis pot varia, dar de obicei se prezintă sub formă de pete cu aspect solz, ce generează mâncărime și căderea părului.

Infecția este cauzată de microorganisme care proliferează atunci când există umiditate constantă în păr. Poate apărea și atunci când scalpul are răni și există o igienă foarte slabă în această zonă a corpului.

Această infecție este contagioasă, așa că ar trebui să eviți contactul sau purtarea de accesorii ale altei persoane. În mod similar, este esențial să soliciți tratament cât mai curând posibil pentru a evita complicațiile.

Combaterea ciupercilor de pe cap la duș

 

Tratamente pentru combaterea ciupercilor de pe cap

Medicul îți poate sugera câteva medicamente antifungice orale, precum terbinafina, itraconazolul, griseofulvinul și fluconazolul. În prezent, itraconazolul și terbinafina sunt autorizate în unele țări și pentru utilizarea la copii.

Dacă medicul îți prescrie aceste medicamente, durata de utilizare poate fi prelungit până la șase luni sau mai mult. În plus, puteți folosi concomitent și un șampon medicinal. Șamponul antifungic ajută la uciderea sporilor fungici și previne răspândirea infecției.

Cel mai recomandat șampon medicamentos este cel cu 2% ketoconazol. Copiii care locuiesc cu cineva bolnav ar trebui să folosească acest șampon de cel puțin două ori pe săptămână, timp de șase săptămâni. Adulții ar trebui să-l folosească numai dacă au simptome.

Recidivele tineei capitis sunt foarte frecvente, deoarece ciupercile lasă spori pe obiectele folosite zi de zi. Persoanele infectate ar trebui să-și spele prosoapele în apă fierbinte cu săpun după fiecare utilizare. În plus, se recomandă scufundarea periilor de păr în soluții cu clor timp de o ora pe zi, trei zile consecutiv.

Cum să eviți ciupercile de pe cap?

Potrivit informațiilor oferite de Clinica Mayo , ciuperca capului este dificil de prevenit, deoarece este o infecție foarte contagioasă. Cu toate acestea, există unele măsuri care reduc riscul de îmbolnăvire. Ele includ:

 • Evită părul ud pentru o perioadă lungă de timp.
 • Nu folosi șepci sau pălării care împiedică uscarea părului după spălare.
 • Păstrează-ți părul curat și folosește un șampon bun.
 • Evită contactul cu animalele infectate.
 • Informează copiii și adulții despre riscurile de a contracta această infecție.
 • Nu folosi bunurile altor persoane, cum ar fi piepteni, pensete, bonete, perne, prosoape, etc.
 • Păstrează curate toate obiectele folosite pentru a menține părul curat.

Cele mai bune 6 remedii pentru combaterea ciupercilor de pe cap

Ca o completare a tratamentului pentru ciuperca capului, poți încerca remedii naturiste care pot ajuta la calmarea disconfortului. Totuși, trebuie să ai în vedere faptul că dovezile privind siguranța și eficacitatea acestora sunt limitate.

Dacă ai îndoieli cu privire la utilizarea remediilor naturale, consultă întotdeauna un profesionist. În plus, dacă observi o reacție adversă după aplicarea lor, oprește imediat utilizarea și clătește-te cu multă apă rece.

1. Soluție cu usturoi pentru scalp

Usturoiul are multiple proprietăți antibiotice, antifungice și antiseptice, motiv pentru care este folosit în tratarea mai multor infecții. Un studiu in vitro a arătat că mulți dermatofiți nu pot supraviețui la concentrații mai mari de 1.000 mg/dl de usturoi.

Aplicarea usturoiului este un remediu popular pentru ciupercile scalpului (numite popular și pecingine). Totuși, trebuie avut în vedere că poate fi puțin prea puternic pentru persoanele sensibile. Prin urmare, fă mai întâi un mic test înainte de a-l folosi pe tot scalpul.

Căpățâni de usturoi

 

Ingrediente

 • ½ cană suc de lămâie (125 ml)
 • 6 frunze de rozmarin
 • 5 căței de usturoi

Ce ar trebui să faci?

 • Curăță cățeii de usturoi și fierbe-i cu sucul de lămâie și frunzele de rozmarin pentru aproximativ 10 minute.
 • Aplică zilnic amestecul rezultat pe scalp.

2. Scrub cu bicarbonat de sodiu

Se spune că, datorită texturii sale, bicarbonatul de sodiu servește ca exfoliant pentru îndepărtarea scuamelor și a celulelor moarte care se acumulează pe scalp. În plus, aplicarea sa ajută și la calmarea mâncărimii. Cu toate acestea, ca și în cazul precedent, trebuie utilizat cu prudență dacă ai un scalp sensibil.

Ingrediente

 • 1 cană de apă fierbinte (250 ml)
 • 1 lingură de bicarbonat de sodiu (9 g)

Ce ar trebui să faci?

 • Amestecă apa fierbinte și lingura de bicarbonat de sodiu.
 • Aplică remediul pe scalp după baie cu masaje circulare și lasă-l să acționeze 5 minute.
 • Spală-te cu multă apă.

3. Oțet de mere

Proprietățile antifungice ale oțetului de mere sunt un remediu alternativ pentru infecțiile fungice.

Ingrediente

 • ¼ cană oțet (62 ml)
 • 1 cană de apă (250 ml)

Ce ar trebui să faci?

Diluează oțetul de mere în cana cu apă și aplică amestecul pe scalp. Lasă-l timp de 10 minute înainte de a te spăla cu multă apă.

Oțet de mere pentru combaterea ciupercilor de pe cap

 

4. Iaurt cu lămâie

Iaurtul simplu combinat cu lămâie ajută la combaterea ciupercii capului datorită conținutului său de microorganisme vii benefice.

Ingrediente

 • ½ cană de iaurt natural (100 g)
 • Câteva picături de suc de lămâie

Ce ar trebui să faci?

 • Amestecă ambele ingrediente, aplică-le pe scalp și lasa-le să acționeze minim 30 de minute.
 • Sală-te cu multă apă și usucă-ți părul foarte bine. Poți repeta procedura de trei ori pe săptămână.

5. Oțet alb

La fel ca oțetul de mere, oțetul alb este un remediu împotriva ciupercilor. Se recomandă utilizarea sa diluat în apă, deoarece în stare naturala poate fi agresiv pentru scalp.

Ingrediente

 • ¼ cană de oțet (62 ml)
 • 1 cană de apă (250 ml)

Ce ar trebui să faci?

 • Amestecă ingredientele.
 • După ce te-ai spălat foarte bine, aplică-l pe scalp și lasă-l sa acționeze 5 minute.
 • Pentru a termina, clătește-te cu multă apă.

6. Gel de aloe vera

Remediu cu aloe vera

Aloe vera conține aloină, substanță căreia i se atribuie efecte antifungice. De fapt, aceste proprietăți au fost dovedite într-un studiu publicat în Oman Medical Journal.

Ingrediente

Vei avea nevoie doar de gel de aloe vera.

 

Ce ar trebui să faci?

 • Întinde gelul de aloe vera pe scalp cu ajutorul unei perii, astfel încât acesta să intre în contact direct cu pielea.
 • Este indicat să-l lași să acționeze 10 minute și să te speli ulterior cu multă apă.

Concluzie

Prezența ciupercilor pe scalp este o problemă care trebuie abordată de medic. Deși există remedii complementare, cel mai bun mod de a depăși această infecție este să urmezi un tratament medical. În plus, trebuie luate măsuri preventive pentru a evita răspândirea bolii.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.