Cum să faci o clismă acasă și ce riscuri are?
 

Cum să faci o clismă acasă și ce riscuri are?

Clismele sunt mai frecvente decât crezi; totuși, sunt necesare anumite măsuri de precauție. Află cum să faci o clismă acasă în mod corect!
Cum să faci o clismă acasă și ce riscuri are?

Ultima actualizare: 22 februarie, 2023

Din diverse motive, unii oameni trebuie să facă o clismă acasă pentru a ajuta la curățarea rectului de materii fecale. Clisma face parte din pregătirea pentru anumite proceduri medicale, este o metodă de ameliorare a constipației sau ajută la curățare înainte de sexul anal.

Este o practică obișnuită și recurentă, dar despre care se vorbește puțin, deoarece este tabu. Citește mai departe și află tot ce trebuie să știi despre cum să faci o clismă acasă!

Ce este o clismă?

Cunoscută și sub denumirea de duș anal sau curățare a colonului, clisma este o procedură în care cantități mari de apă sub presiune sunt introduse în anus printr-un tub. Lichidul este apoi expulzat împreună cu scaunul, până când lichidul curge limpede. Rectul, colonul și o parte a intestinului subțire sunt curățate.

Potrivit informațiilor oferite de Clinica Mayo , mulți susțin că utilizarea clismelor poate ajuta la detoxifierea organismului, la creșterea nivelului energiei și la îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar. Cu toate acestea, nu există dovezi medicale care să susțină astfel de beneficii.

Clismele pot fi o metodă bună de a ajuta la combaterea constipației, deoarece ajută la ameliorarea disconfortului și facilitează evacuarea scaunului. Clisma este o procedură recomandată persoanelor cu constipație cronică, deși nu se poate folosi prea des, deoarece organismul tinde să se obișnuiască cu procesul.

Tipuri de clismă

Clismele pot fi clasificate în două mari categorii, în funcție de scop. Unele pot fi făcute acasă, în timp ce altele doar în spital.

Bărbat care se întreabă cum să facă o clismă acasă
Clismele pot atenua constipația, însă stabilirea cauzei este importantă pentru folosirea unui tratament adecvat.

1. Clisme de curățare

Denumite și clisme evacuatoare, sunt cel mai frecvent și comun tip de clismă. Pot fi efectuate fără probleme acasă. Acestea au rolul de a curăța colonul, rectul și o parte a intestinelor de materiile fecale. Se utilizează apă pură sau soluții saline.

Clismele de curățare sunt recomandate în caz de constipație, pentru a obține probe de scaun, înainte de un examen radiologic al rectului sau ca metodă de pregătire pentru sexul anal. În general, lichidul este reținut în corp timp de 2-3 minute înainte de a fi eliminat complet. Procedura se repetă până când apa curge limpede și curată.

2. Clisme de retenție

Diferența dintre clisma de curățare și clisma de retenție este faptul că la prima pacientul elimină aproape imediat apa, în timp ce la cea din urmă lichidul trebuie reținut circa 30 de minute. Medicamentele sunt administrate în rect în amestec cu apa (când nu pot fi administrate pe cale orală).

Pe lângă medicamente, sunt introduse și substanțe nutritive. În ambele situații, clisma de retenție trebuie efectuată de medic. Înainte de a efectua clisma de retenție, trebuie făcută una de curățare, pentru ca medicamentele furnizate să ajungă rapid în fluxul sanguin.

Cum să faci corect o clismă acasă?

Fiecare persoană poate avea propriul mod de a efectua o clisma acasă: de la instrumentul folosit pentru clismă, până la poziția cea mai confortabilă pentru fiecare.

Acestea sunt câteva recomandări generale pentru a efectua o clismă la domiciliu într-un mod ușor și sigur:

 1. Alege instrumentul preferat: folosește un dispozitiv din farmacie, curățat și dezinfectat în prealabil.
 2. Umple-l cu apă caldă: nu uita să ai grijă la temperatură pentru a nu genera o schimbare bruscă sau incomodă atunci când lichidul intră în corp.
 3. Unge vârful de plastic: cu ajutorul vaselinei sau al unui lubrifiant, unge vârful dispozitivului cu care vei efectua clisma pentru a facilita intrarea acestuia.
 4. Adoptă o poziție confortabilă: unele dintre cele mai recomandate sunt culcarea pe o parte cu picioarele îndoite, culcarea pe spate cu picioarele spre piept sau ghemuirea.
 5. Introdu ușor vârful: introdu delicat vârful dispozitivului în anus, având mare grijă să nu te rănești.
 6. Deschide sau apasă instrumentul: în funcție de dispozitivul ales, metoda de eliberare a apei este diferită.
 7. Așteaptă câteva minute: stai în poziția aleasă și încearcă să reții apa. Așteaptă până simți că trebuie să o elimini.
 8. Repetă spălarea: repetă clisma de 3 până la 4 ori, până când apa curge limpede și curată. Nu uita să nu introduci mai mult de 250 ml de apă la fiecare clisma.
Dispozitiv pentru clismă acasă
Dispozitivele pentru clismele acasă au aproape întotdeauna dimensiuni standard.

Riscuri și precauții atunci când faci o clismă acasă

Deși este adevărat că clismele sunt o procedură de mare ajutor și că pot fi efectuate în confortul casei, nu trebuie să exagerezi. Utilizarea excesivă poate avea repercusiuni asupra sănătății. Clismele pot modifica flora intestinală.

Iată câteva măsuri de precauție pentru a profita la maxim de clisme și a nu-ți asuma riscuri inutile:

 • Utilizarea clismelor cu cafea sau săpun trebuie evitată, deoarece acestea irită intestinele și pot provoca dureri abdominale și disconfort.
 • Clismele nu sunt recomandate în situațiile în care creșterea peristaltismului intestinal este periculoasă (apendicita sau perforația intestinală).
 • Clismele sunt periculoase la pacienții cu dezechilibru hidroelectrolitic. De exemplu, în caz de insuficiență renală.
 • La unii oameni, clisma poate provoca greață, dureri abdominale, proctită sau mâncărime anale.

A face o clismă acasă este o sarcină serioasă

Acum că ai aflat beneficiile și riscurile clismelor, ai grijă cum le efectuezi. Nu abuza de ele și nu le folosi dacă nu este neapărat necesar.

Dacă problema principală este constipația, caută mai întâi alternative naturale. Consultă medicul dacă te confrunți cu constipația mai mult de o săptămână.

S-ar putea să te intereseze...
Macrogol pentru persoanele cu constipație cronică
Doza de Sănătate
Citește pe Doza de Sănătate
Macrogol pentru persoanele cu constipație cronică

Macrogol este un laxativ cu acțiune osmotică în intestin, util pentru constipație. Mărește volumul scaunului și facilitează defecarea. • Antonio, Karla Alejandra Santos Jasso Benjamín, and Cantoral Marina Jorge Maza Valle. “Volumen ideal para realizar enemas evacuantes en niños.” Revista Mexicana de Cirugía Pediátrica 18.2 (2014): 63-69.
 • Alparo Herrera, Indhira, and Nelson Ramírez Rodríguez. “Constipación crónica, a propósito de dos casos.” Revista de la Sociedad Boliviana de Pediatría 50.3 (2011): 170-174.
 • Squire, R., et al. “The clinical application of the Malone antegrade colonic enema.” Journal of pediatric surgery 28.8 (1993): 1012-1015.
 • Graf, Joy L., et al. “The antegrade continence enema procedure: a review of the literature.” Journal of pediatric surgery 33.8 (1998): 1294-1296.
 • Bárcena Fernández, E., San Emeterio Herrero, R., Santos González, G., Galarraga Martín, B., Ezquerra Gutiérrez, T., & Benito Fernández, J. (2009). Eficacia de los enemas salinos en el tratamiento de la impactación fecal en urgencias de pediatría. Anales de Pediatría, 71(3), 215-220. https://doi.org/10.1016/j.anpedi.2009.05.004
 • Torre, A., García, S., Huerta, H., Juárez de la Cruz, F., Rodríguez, H., & Zúñiga, J. (2009). Guías clínicas de diagnóstico y tratamiento de la encefalopatía hepática. Tratamiento y perspectivas a futuro. Revista de Gastroenterología de México, 74(2), 170-174. http://www.revistagastroenterologiamexico.org/es-guias-clinicas-diagnostico-tratamiento-encefalopatia-articulo-X0375090609499140
 • Jímenez, N., Blanco, R., & Quesada, M. (2019). Administración de los diferentes tipos de enemas por parte del Técnico Auxiliar en Cuidados de Enfermería en el ámbito hospitalario. Ocronos – Editorial Científico-Técnica. https://revistamedica.com/administracion-tipos-de-enemas-tecnico-auxiliar-en-cuidados-de-enfermeria/
 • Schmelzer, M., Schiller, L. R., Meyer, R., Rugari, S. M., & Case, P. (2004). Safety and effectiveness of large-volume enema solutions. Applied nursing research : ANR17(4), 265–274. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15573335/
 • Enguita, J., Et al. (2022). TIPOS DE ENEMAS Y ADMINISTRACIÓN. Ocronos. Vol. V. Nº 5–Mayo 2022. Pág. Inicial: Vol. V; nº5: 18. https://revistamedica.com/tipos-de-enemas-y-administracion/
 • Mayo Clinic. (2022). ¿La limpieza de colon es una buena manera de eliminar las toxinas del cuerpo? Consultado el 19 de febrero de 2023. https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/consumer-health/expert-answers/colon-cleansing/faq-20058435

Conținutul acestei publicații are scop pur informativ. În niciun moment nu ar trebui să faciliteze sau să înlocuiască diagnosticele, tratamentele sau recomandările oferite de către un specialist. Consultă un specialist de încredere dacă ai îndoieli și cere acordul acestuia înainte de a începe orice procedură.