Cum să stimulezi creșterea bărbii
 

Cum să stimulezi creșterea bărbii

Creșterea părului facial necesită răbdare. Dar nu lăsa totul pe seama geneticii sau hormonilor. Aplicând anumite recomandări, dezvoltarea bărbii se va produce mai rapid.
Cum să stimulezi creșterea bărbii

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Creșterea bărbii se întâmplă diferit la fiecare bărbat. În unele cazuri, părul iese repede și este des, în timp ce în altele durează mai mult timp sau nu formează niciodată o barbă groasă.

Există trucuri care favorizează apariția părului pe față. De exemplu, firele negre și groase oferă senzația de barbă deasă, deși în realitate nu există mult păr. Cu toate acestea, uneori este nevoie de mai mult pentru a stimula procesele organismului.

De ce creșterea bărbii este uneori neregulată?

Creșterea părului facial este mai dinamică decât creșterea părului scalpului, dar nu la toată lumea se întâmplă la fel. Există bărbi neregulate produse de factori genetici și variații hormonale.

Deficitul de vitamine și nutrienți, precum și stilul de viață, leziunile și anumite boli dermatologice se remarcă drept motive pentru creșterea lentă a părului pe fața bărbaților.

Una dintre afecțiunile medicale este explicată într-un articol din revista Actas Dermo-Sifiliografías. Este pseudofoliculita, un proces cronic care este o consecință a bărbieritului și a altor metode de îndepărtare a părului.

De asemenea, este posibil ca lipsa părului în această zonă a feței să fie din cauza alopeciei areata. După cum arată Dicționarul Medical al Clinicii Universitare din Navarra (CUN), această cădere anormală a părului afectează nu numai scalpul. Dacă este de tip androgin, afecctează mai ales bărbații.

Cum să stimulezi creșterea bărbii

Dacă nu ai anumite boli, poți încerca anumite metode pentru a grăbi creșterea bărbii. Nu există dovezi științifice puternice care să susțină efectele acestor remedii, dar mulți susțin că au efect.

Bărbat care se bărbierește
Bărbierirea poate duce la pseudofoliculită facială, care încetinește creșterea bărbii.

Programează bărbieritul

Dacă vrei o barbă luxuriantă, de îndată ce observi creșterea părului, nu te mai bărbieri cel puțin o lună. Astfel, părul are ocazia să se îngroașe și să capete volum.

După câteva săptămâni, modelează barba. Cei care au puțin păr pe față și își doresc o barbă vizibilă consideră că tunderea acesteia afectează creșterea. Un studiu din revista Cell a arătat că tunderea duce la regenerarea de până la 5 ori mai rapidă a firelor.

Fă-ți masaj facial

Caută substanțe care catifelează și dau strălucire. Folosește-le pentru a-ți masa fata, mai ales în zona bărbii.

De fiecare dată când freci pielea, reactivezi circulația sângelui, ceea ce oferă beneficii creșterii firelor de păr. Uleiurile de migdale, argan sau eucalipt sunt excelente pentru hidratarea pielii.

Curață și hidratează

Pielea acumulează grăsime și orice tip de murdărie din mediu, ceea ce scade șansele de creștere rapidă a părului. Respectă o rutină zilnică de curățare ce favorizează dezvoltarea părului. Spală-ți fața cu săpun și hidratează-te.

De asemenea, înainte de bărbierit, aplică un gel, cremă sau ulei și alege aparatele de ras electrice, așa cum recomandă Academia Americană de Dermatologie (AAD).

Folosește biotină

Deși eficiența biotinei (vitamina B7) în ceea ce privește barba nu este clară, se crede că, în cantitate mai mare, stimulează creșterea părului. Un studiu publicat de Biblioteca Națională de Medicină raportează că suplimentarea cu vitamina B7 ar putea ajuta la creșterea părului la persoanele cu probleme.

În orice caz, trebuie prescrisă de medic. Există și alimente cu biotină.

Ai grijă de dietă

Echilibrarea meselor oferă organismului vitamine, antioxidanți, acid folic, fier și zinc, toate esențiale pentru a sprijini creșterea sănătoasă a părului.

Include în meniu preparate cu astfel de micronutrienți. Vitamina A ajută la producerea de sebum, care menține pielea și foliculii de păr sănătoși. Vitaminele C și E sunt și ele legate de creșterea părului.

Cât despre hidratare, bea suficientă apă, deoarece aceasta hidratează foliculii de păr.

Folosește peria

Periază barba. Este o metodă de a-i modela forma, de a elibera uleiuri naturale ale pielii, de a îndepărta celulele moarte și de a lăsa pielea să respire. Folosește o perie specială pentru față.

Exfoliază

Îngrijirea pielii este esențială pentru creșterea bărbii. Fă o exfoliere săptămânală intensă pentru a desfunda porii. Scruburile pentru barbă sunt ușor de găsit în magazine și farmacii.

De asemenea, poți pregăti unul amestecând ulei de măsline și o linguriță de sare. Masează pielea, făcând cercuri cu vârfurile degetelor. Nu uita să speli și să hidratezi pielea după procedură.

Bărbat care își admiră barba
Îngrijirea zilnică a pielii este esențială pentru bărbații care doresc o creștere mai rapidă a bărbii.

Redu stresul

Stresul crește nivelul de cortizol din organism și acest lucru scade producția de testosteron. Caracteristicile masculine, cum ar fi părul facial, depind de acest hormon sexual, așa cum susține Endocrine Society.

O modalitate de a regla și reduce stresul este prin sport. Când faci sport, crești producția de testosteron. În plus, dormi cel puțin 8 ore pe zi. Odihna favorizează circulația la nivelul feței. Pentru a optimiza somnul, evită ecranele și luminile artificiale înainte de a merge la culcare.

Cum să ai grijă de barbă?

Când obții barba mult visată, urmează întreținerea. În această etapă, intervenția unui stilist este importantă. El va defini aspectul dorit, ținând cont de trăsăturile și gusturile tale. Dacă te bărbierești acasă, alege produse premium pentru bărbierit, tuns și întreținere.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.