Cum se prepară sosul chimichurri tradițional - Doza de Sănătate
 

Cum se prepară sosul chimichurri tradițional

Te invităm să descoperi originile acestui sos argentinian, precum și o rețetă gustoasă și autentică pe care o poți încerca în propria bucătărie. 
Cum se prepară sosul chimichurri tradițional

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Chimichurri este un sos condimentat delicios cunoscut în toată America de Sud, dar mai ales în Argentina. Acesta se servește în special cu friptură, dar și cu pateuri sau salate specifice regiunii. Citește acest articol pentru a afla cum se prepară sosul chimichurri tradițional.

În general, sosul chichurri conține ierburi tocate și mirodenii amestecate cu ulei și oțet. Principalele sale ingrediente sunt pătrunjelul, uleiul de măsline și ardeiul iute. Cu toate acestea, poți adăuga și alte produse pentru a personaliza rețeta.

Chiar dacă modifici puțin rețeta originală, trebuie să păstrezi aceleași cantități pentru a obține gustul tradițional. În acest fel, te asiguri că sosul se potrivește cu orice fel de mâncare.

Sosul chimichurri este foarte cunoscut și se găsește în multe supermarketuri. Însă cel mai bine este să îl gătim singuri din ingrediente proaspete, pe care să le potrivim după propriul gust.

În rândurile de mai jos îți arătăm cum se prepară sosul chimichurri tradițional, dar îți prezentăm și patru variații ale rețetei originale.

Originea denumirii „chimichurri”

Cum se prepară sosul chimichurri rece

În gastronomie, există trei variante care ar putea explica originea acestei denumiri. Nimeni nu știe care este povestea adevărată.

Prima versiune susține că James McCurry, cunoscut simplu drept Jimmy, a creat și comercializat sosul în secolul al XIX-lea. Se pare că acesta ar fi preparat chimichurri ca un substitut al sosului Worcestershire. Vorbitori de limbă spaniolă, locuitorii regiunii au schimbat pronunția în „Yimi Churry”.

O altă versiune îi are în prim plan pe soldații britanici din secolul al XIX-lea capturați de coloniile spaniole din America de Sud. Prizonierii cereau un condiment pentru a-și asezona mâncarea: „give me curry” (eng. „Dă-mi curry”) sau „che-mi-curry” care, ulterior, s-a transformat în „chimichurri”.

Ultima teorie susține faptul că termenul provine din cuvântul basc răspândit în America de Sud, „tximitxurri”, care înseamnă „amestec” și care se referă la un sos care folosește diverse ingrediente și tehnici pentru diferite feluri de mâncare.

Cum se prepară sosul chimichurri tradițional

Cum se prepară sosul chimichurri servit cu friptură

În cele ce urmează îți arătăm cum se prepară sosul chimichurri tradițional, pe baza ingredientelor și proporțiilor originale. Această rețetă delicioasă este pentru 6 porții. Dacă vrei să prepari mai mult, mărește proporțional cantitățile tuturor ingredientelor.

Ingrediente

  • 3 frunze de dafin
  • Zeama unei limete (100 ml)
  • ½ linguriță de sare (2 g)
  • 1 cană de ulei de măsline (200 ml)
  • ½ cană de oțet de vin alb sau roșu (100 ml)
  • ½ linguriță de piper negru (2 g)
  • 1 linguriță de cimbru uscat (5 g)
  • 3 căței de usturoi tăiat mărunt (15 g)
  • 1 lingură cu vârf de oregano (10 g)
  • 5 linguri de pătrunjel tocat (40 g)
  • ½ ceapă roșie tocată mărunt (20 g)
  • 1 linguriță de boia dulce (5 g)

Mod de preparare

  1. Pisează oregano, pătrunjelul, usturoiul și frunzele de dafin în mojarul cu pistil.
  2. Adaugă în bol ceapa și restul condimentelor (cimbru, piper negru și boia dulce).
  3. Amestecă uleiul, oțetul și sarea.
  4. Adaugă acest dressing în primul bol și amestecă bine toate ingredientele.
  5. Ține sosul într-un borcan de sticlă cu capac.
  6. Păstrează-l în frigider, în locul cel mai puțin rece, timp de câteva zile.

După ce începi să îl folosești, îl poți păstra în frigider timp de 3 luni.

Alte variante de sos chimichurri

Cum se prepară sosul chimichurri cu pătrunjel

Poți modifica rețeta originală de chimichurri, adăugând mai multe ingrediente sau înlocuindu-le pe cele vechi. De exemplu, dacă pui puțin mai mult usturoi în loc de ceapă roșie, vei obține un chimichurri de usturoi.

Cum se prepară sosul chimichurri de roșii? Adăugând 200 g de roșii uscate la rețeta originală. Ai grijă să aștepți suficient timp pentru ca roșiile să se rehidrateze.

Pentru a prepara chimichurri de coriandru, înlocuiește pătrunjelul cu coriandru, păstrând aceleași cantități. Vei obține un sos aromat și gustos care se combină perfect cu multe preparate culinare. 

Acum că ai aflat cum se prepară sosul chimichurri, nu ai niciun motiv să îl mai cumperi din magazin. Gătește-l acasă, în propria ta bucătărie și bucură-te de beneficiile ingredientelor proaspete, naturale și de calitate superioară.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.