Detoxifiere cu sucuri și supe timp de o săptămână - Doza de Sănătate
 

Detoxifiere cu sucuri și supe timp de o săptămână

În acest articol îți vom explica în amănunt cum să urmezi timp de o săptămână o cură de detoxifiere cu sucuri și supe, simplă și naturală. Datorită beneficiilor oferite de fructele și legumele consumate sub formă de sucuri și supe, poți să-ți detoxifiezi organismul în doar o săptămână.
Detoxifiere cu sucuri și supe timp de o săptămână
Elisa Morales Lupayante

Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 24 aprilie, 2019

O cură de detoxifiere cu sucuri și supe poate ajuta organismul să elimine toxine, contribuie la îmbunătățirea funcțiilor organelor interne, la prevenirea îmbătrânirii și a bolilor cronice, la menținerea unei greutăți echilibrate și garantează bunăstarea și calitatea ridicată a vieții fiecăruia dintre noi.

În acest articol îți vom explica în amănunt cum să urmezi timp de o săptămână o cură de detoxifiere cu sucuri și supe, simplă și naturală. Datorită beneficiilor oferite de fructele și legumele consumate sub formă de sucuri și supe, poți să-ți detoxifiezi organismul în doar o săptămână.

Cum să te pregătești pentru cura de detoxifiere cu sucuri și supe

Pentru a urma această cură, trebuie să fii flexibil și să te adaptezi consumului de fructe și legume specifice sezonului.

Dacă intenționezi să urmezi cura în anotimpul rece, va trebui să alegi supe care să te încălzească, iar pentru zilele călduroase optează pentru sucuri răcoritoare de fructe. Ambele opțiuni pot ajuta la curățarea și mineralizarea organismului și pot fi combinate.

Ideal ar fi să-ți prepari singur sucurile într-un blender. Dacă nu deții un asemenea aparat, poți să cumperi din magazinele naturiste sucuri naturale, organice. Asigură-te că produsele pe care vrei să le achiziționezi nu conțin zaharuri sau alți aditivi ce pot împiedica procesul de detoxifiere.

Sucul de mere și morcovi ajută la detoxifiere

Ce este o „criză de vindecare”?

Înainte de a începe cura de detoxifiere cu sucuri și supe, trebuie să știi ce înseamnă o „criză de vindecare”. Atunci când organismul este încărcat cu toxine, trebuie să începi o cură de detoxifiere.

Detoxifierea poate cauza la început o stare de disconfort manifestată prin dureri de cap, exces de mucus, diaree, etc. Mai mult, simptomele anumitor boli de care suferi deja se pot agrava. Este un lucru normal, ba chiar reprezintă un semn că organismul tău funcționează corect.

Chiar și așa, dacă suferi de o anumită boală sau dacă urmezi un tratament medicamentos, este bine să consulți un medic specialist.

Prima și ultima zi

Prima și ultima zi ale dietei de detoxifiere cu sucuri și supe trebuie dedicate adaptării. Tot ce trebuie să faci este să încerci să mănânci sănătos, evitând consumul următoarelor produse:

 • Carne roșie
 • Prăjeli
 • Zahăr
 • Pâine, dulciuri, biscuiți și alte produse similare

În loc de acestea, consumă în mod exclusiv:

 • Salate cu fructe uscate
 • Supe, tocănițe și mâncăruri de legume
 • Legume ușor digerabile: mazăre sau linte
 • Mere, pere, ananas, papaya sau avocado
 • Orez brun sau mei integral
Mănâncă supă de legume pentru o detoxifiere eficientă

Cura cu efect tonic

Această cură de detoxifiere cu sucuri și supe durează 5 zile.

Nu este absolut necesar să utilizezi toate ingredientele, ci doar pe cele care se găsesc în zona ta și care sunt specifice sezonului:

 1. Înainte de micul dejun: două pahare de apă caldă în care să adaugi sucul de la o jumătate de lămâie și o lingură de semințe de in.
 2. Mic dejun: suc de mere, pere, morcovi, ananas sau  ghimbir. Trei curmale.
 3. Prânz: suc de varză, sfeclă, mere și morcovi. Orez brun fiert și alge kombu.
 4. Gustare: suc de varză, sfeclă, mere și morcovi. Un măr copt cu scorțișoară și o mână de fructe uscate.
 5. Cină: supă de varză, morcovi, ceapă, usturoi, praz, dovleac și anghinare. Poți adăuga și alge organice, puțină sare de mare, ardei iute Cayenne și o lingură de semințe de in.  Pe lângă supă, mănâncă și un ou fiert tare sau puțină linte.
Bea suc de cartofi pentru o detoxifiere eficientă

 

Câteva sfaturi înțelepte

 • Această cură de detoxifiere nu este menită să te facă să suferi de foame. Dacă nu te simți sătul, mărește porțiile la fiecare masă, dar încearcă să alegi numai alimentele recomandate, să mesteci bine și în liniște.
 • Pe parcursul zilei, bea infuzii detoxifiante de păpădie, nucșoară sau coada-calului, îndulcite cu puțină miere, zahăr din trestie de zahăr sau stevia.
 • Pentru ca organismul să fie curățat corespunzător, motilitatea intestinală este absolut fundamentală. Dacă în ciuda faptului că ai consumat semințe de in, tot întâmpini dificultăți de acest gen, apelează la o clismă cu apă caldă.
 • În timpul acestei cure, evită stresul și efortul fizic excesiv. Alege o săptămână mai liniștită pentru a urma dieta de detoxifiere și practică exerciții fizice ușoare. Sunt recomandate exerciții cum ar fi cele de respirație, întinderile, mersul pe jos sau o plimbare în parc.

Sperăm că v-a făcut plăcere să citiți acest articol despre cum să vă detoxifiați organismul într-o singură săptămână cu sucuri și supe!

Sursa fotografiilor: Will Merydith, samuel gardiner, Breville USA și hepp.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Pereira, A. C. D. S., Dionísio, A. P., Wurlitzer, N. J., Alves, R. E., Brito, E. S. De, Silva, A. M. D. O. E., … Mancini Filho, J. (2014). Effect of antioxidant potential of tropical fruit juices on antioxidant enzyme profiles and lipid peroxidation in rats. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.01.090
 • Hofmann, T., Liegibel, U., Winterhalter, P., Bub, A., Rechkemmer, G., & Pool-Zobel, B. L. (2006). Intervention with polyphenol-rich fruit juices results in an elevation of glutathione S-transferase P1 (hGSTP1) protein expression in human leucocytes of healthy volunteers. Molecular Nutrition and Food Research. https://doi.org/10.1002/mnfr.200600177

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.