Este bine să bem apă rece?

· 2 septembrie 2015
Apa rece ajută la reglarea temperaturii corpului după ce am făcut exerciții fizice. Ne hidratează mai repede, întrucât este absorbită mai ușor în sânge. 

Există o concepție greșită conform căreia, dacă bei apă rece în mod frecvent, mai ales după masă, te poți îmbolnăvi de boli grave, cum ar fi cancerul. Această opinie se bazează pe ideea că apa rece consumată după ce mâncăm solidifică grăsimile ingerate, încetinind procesul de digestie. Unii cred că acest lucru provoacă o serie de reacții în stomac și în intestin care duc la apariția celulelor canceroase.

Ce spun doctorii

Totuși, unii medici specialiști ne recomandă să bem apă rece, mai ales după ce facem exerciții fizice, întrucât aceasta reglează temperatura corpului, în timp ce alții susțin că apa rece pe care o bem forțează organismul să consume mai multă energie pentru a o încălzi, lucru care duce la o pierdere mai mare de apă.

Există și alte ocazii în care apa rece este folosită în mod incorect. De exemplu, atunci când avem febră ridicată, ne băgăm cu tot corpul în apă rece, când ar trebui să folosim apă caldă sau călduță. Reacția de apărare a corpului față de apa rece este de a provoca frisoane și o creștere a temperaturii. În acest caz, și dacă bem apă rece rezultatul va fi același.

Adevărata problemă

Auzim adesea că trebuie să consumăm multă apă, doi litri fiind de obicei cantitatea recomandată. Dacă nu atingem sau dacă depășim această cantitate, sănătatea noastră va avea de suferit. Întrucât fiecare om este diferit, cel mai bun indicator al consumului suficient sau insuficient de apă este urina. 

Dacă urina este închisă la culoare, înseamnă că nu bei suficientă apă, iar dacă este deschisă la culoare, înseamnă că te hidratezi corespunzător. Nu uita că urina de dimineață (după ce abia te-ai trezit) este mai închisă la culoare. Un alt indicator este și senzația de sete. Când îți este sete, trebuie să bei, indiferent dacă apa este caldă sau rece.

Aspectul care ne poate afecta cu adevărat sănătatea este cantitatea și calitatea apei. Aceasta trebuie să fie naturală, fără arome artificiale (anumiți aditivi sunt permiși, cum ar fi frunzele de mentă, feliile de lămâie etc.) și neîndulcită.

Beneficiile consumului de apă rece

Hidratare apă

Principalul avantaj al consumului de lichide este hidratarea, dar dacă bei apă rece te bucuri și de alte beneficii oferite de temperatura scăzută:

  • Te ajută să slăbești: Organismul menține întotdeauna o temperatură constantă. Atunci când bei apă rece, această temperatură scade, iar corpul folosește calorii pentru a o restabiliza.
  • Scade temperatura corpului: După ce faci exerciții fizice, temperatura corpului crește, iar apa rece ajută la stabilizarea sa, așa cum am menționat mai sus.
  • Te hidratează mai repede: După ce faci exerciții fizice, corpul are nevoie să se hidrateze mai repede. Acest lucru este posibil dacă bei apă rece pentru că aceasta este absorbită mai repede în sânge.

Este important să bei suficientă apă pentru a te menține sănătos, indiferent de temperatura acesteia.