Este bine să bem apă foarte rece? - Doza de Sănătate
 

Este bine să bem apă foarte rece?

Apa rece ajută la reglarea temperaturii corpului după ce am făcut exerciții fizice. Ne hidratează mai repede, întrucât este absorbită mai ușor în sânge. 
Este bine să bem apă foarte rece?
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Există o concepție greșită conform căreia, dacă bei apă foarte rece în mod frecvent, te poți îmbolnăvi de boli grave, cum ar fi cancerul. Această opinie se bazează pe ideea că apa rece consumată după ce mâncăm solidifică grăsimile ingerate, încetinind procesul de digestie. Unii cred că acest lucru provoacă o serie de reacții în stomac, care duc la apariția celulelor canceroase.

Ce spun doctorii

Totuși, unii medici specialiști ne recomandă să bem apă foarte rece, mai ales după ce facem exerciții fizice, întrucât aceasta reglează temperatura corpului. În același timp alții susțin că apa rece pe care o bem forțează organismul să consume mai multă energie pentru a o încălzi. Acest lucru duce la o pierdere mai mare de apă.

Există și alte ocazii în care apa rece este folosită în mod incorect. De exemplu, atunci când avem febră ridicată, ne băgăm cu tot corpul în apă rece, când ar trebui să folosim apă caldă. Reacția de apărare a corpului față de apa rece este de a provoca frisoane și o creștere a temperaturii. În acest caz, și dacă bem apă foarte rece, rezultatul va fi același.

Adevărata problemă

Auzim adesea că trebuie să consumăm multă apă, doi litri fiind de obicei cantitatea recomandată. Dacă nu atingem sau dacă depășim această cantitate, sănătatea noastră va avea de suferit. Întrucât fiecare om este diferit, cel mai bun indicator al consumului suficient sau insuficient de apă este urina.

Dacă urina este închisă la culoare, înseamnă că nu bei suficientă apă, iar dacă este deschisă la culoare, înseamnă că te hidratezi corespunzător. Nu uita că urina de dimineață este mai închisă la culoare. Un alt indicator este și senzația de sete. Când îți este sete, trebuie să bei, indiferent dacă apa este caldă sau rece.

Aspectul care ne poate afecta cu adevărat sănătatea este cantitatea și calitatea apei. Aceasta trebuie să fie naturală, fără arome artificiale și neîndulcită.

Beneficiile consumului de apă foarte rece

Hidratare apă

Principalul avantaj al consumului de lichide este hidratarea. Dacă bei apă rece te bucuri și de alte beneficii oferite de temperatura scăzută:

  • Te ajută să slăbești: Organismul menține întotdeauna o temperatură constantă. Atunci când bei apă rece, această temperatură scade, iar corpul folosește calorii pentru a o restabiliza.
  • Scade temperatura corpului: După ce faci exerciții fizice, temperatura corpului crește, iar apa rece ajută la stabilizarea sa, așa cum am menționat mai sus.
  • Te hidratează mai repede: După ce faci exerciții fizice, corpul are nevoie să se hidrateze mai repede. Acest lucru este posibil dacă bei apă rece pentru că aceasta este absorbită mai repede în sânge.

Este important să bei suficientă apă pentru a te menține sănătos, indiferent de temperatura acesteia.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Lee, J. K. W., & Shirreffs, S. M. (2007). The influence of drink temperature on thermoregulatory responses during prolonged exercise in a moderate environment. Journal of Sports Sciences. https://doi.org/10.1080/02640410600959947
  • Girona, M., Grasser, E. K., Dulloo, A. G., & Montani, J. P. (2014). Cardiovascular and metabolic responses to tap water ingestion in young humans: Does the water temperature matter? Acta Physiologica. https://doi.org/10.1111/apha.12290
  • Burdon, C. A., O’Connor, H. T., Gifford, J. A., & Shirreffs, S. M. (2010). Influence of beverage temperature on exercise performance in the heat: A systematic review. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism. https://doi.org/10.1123/ijsnem.20.2.166

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.