4 motive să bei apă caldă în loc de apă rece - Doza de Sănătate
 

4 motive să bei apă caldă în loc de apă rece

Apa rece poate cauza migrene, pe când cea caldă are abilitatea de a îmbunătăți digestia și de a stimula eliminarea toxinelor.
4 motive să bei apă caldă în loc de apă rece
Carlos Fabián Avila

Scris și verificat de medicul Carlos Fabián Avila.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Cei mai mulți dintre noi obișnuim să bem apă rece, în special în lunile cele mai călduroase. Însă suntem siguri că următoarele 4 motive să bei apă caldă îți vor schimba opinia despre acest lichid vital. Consumul de apă caldă în loc de apă rece oferă o serie de beneficii surprinzătoare.

1. Apa caldă este foarte benefică pentru digestie

Motive să bei apă caldă pentru a-ți îmbunătăți digestia

Apa caldă poate fi un aliat de nădejde al sistemului digestiv. Apa rece duce la solidificarea grăsimii din componența alimentelor ingerate și încetinește digestia, având efectul opus.

 • Așadar, consumul unui pahar de apă caldă te va ajuta să digeri mâncarea mai ușor și mai rapid. Acest efect va optimiza procesul de absorbție a nutrienților și îți va permite să eviți probleme cum ar fi constipația.

2. Protejează sistemul respirator

Consumul de apă caldă este mult mai benefic pentru sistemul respirator decât cel de apă rece. Cea de-a doua băutură provoacă inflamarea mucoasei și mărește riscul de infecții și probleme cu gâtul.

 • Pe de altă parte, apa caldă înmoaie gâtul și ameliorează iritațiile.
 • Dacă suferi de probleme respiratorii sau vrei să remediezi uscarea cavității bucale care poate surveni dimineața, apa caldă îți va fi de mare ajutor.

3. Funcționarea optimă a sistemului circulator, unul din principalele motive să bei apă caldă

Motive să bei apă caldă pentru îmbunătățirea circulației

Apa rece provoacă îngustarea vaselor de sânge, iar consumul de apă caldă le dilată. În cel de-al doilea caz, circulația sanguină spre organe și țesuturi este îmbunătățită. Astfel, dacă începi să consumi apă caldă, organismul tău va elimina toxinele mai rapid și se va curăța mai ușor.

4. Apa caldă și sistemul nervos

Ultimul dintre acest motive să bei apă caldă te va surprinde. Durerile de cap pot fi consecința temperaturilor scăzute și s-a demonstrat că apa rece are un efect similar.

Dacă ai migrene frecvent, consumul de apă rece poate declanșa o criză. În schimb, apa caldă sau călduță va ameliora durerea și spasmele.

Alte aspecte importante

Motive să bei apă caldă pentru a te menține sănătos

Este esențial să îți satisfaci necesarul zilnic de apă. În acest scop, te sfătuim să bei 1,5-2 litri de apă în fiecare zi.

 • Dacă nu îți satisfaci acest necesar, activitatea organelor (inclusiv a ficatului, a rinichilor și a celor care alcătuiesc sistemul imunitar și digestiv) va fi inhibată.
 • Apa lubrifiază articulațiile și fortifică ligamentele.
 • Totodată, consumând o cantitate optimă de apă, reducem riscul de a dezvolta pietre la rinichi.
 • În plus, vom fi mai puțin vulnerabili infecțiilor de tract urinar.
 • Apa este cel mai bun aliat pentru persoanele care urmează o cură de slăbire, aceasta reducând pofta de mâncare și ajutând organismul să metabolizeze grăsimea într-un mod mai eficient.
 • Consumul unui pahar de apă caldă cu 10 minute înainte de masă te ajută să eviți anxietatea în timp ce mănânci și retenția de fluide.

Practic, consumul de apă ne permite să prevenim multe probleme. Dacă organismul nu este suficient de bine hidratat, nivelul de substanțe toxice și cancerigene din acesta va fi mai ridicat. Însă hidratarea corespunzătoare stimulează eliminarea prin urină a acestor substanțe nocive.

Când ești suficient de hidratat, organismul tău este mai bine protejat, nivelul său de aciditate se menține între limitele normale, iar procesele de îmbătrânire sunt încetinite.

Așadar, ascultă-i pe specialiști și bea 1,5-2 litri de apă în fiecare zi. Acesta este cel mai bun mod de a-ți hidrata organismul, astfel încât să funcționeze corect. Desigur, cu cât apa pe care o consumi este mai caldă, cu atât mai bine!

Sursa imaginii principale: wikiHow.com


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Iglesias Rosado C., Villarino Marín A. L., Martínez J. A., Cabrerizo L., Gargallo M., Lorenzo H. et al . Importancia del agua en la hidratación de la población española: documento FESNAD 2010. Nutr. Hosp.  [Internet]. 2011  Feb [citado  2018  Nov  06] ;  26( 1 ): 27-36. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000100003&lng=es.
 • Mattsson, P. (2001). Headache Caused by Drinking Cold Water is Common and Related to Active Migraine. Cephalalgia21(3), 230–235. https://doi.org/10.1046/j.1468-2982.2001.00211.x

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.