Fă-ți propriul agent de scos pete ecologic! - Doza de Sănătate
 

Fă-ți propriul agent de scos pete ecologic!

Bicarbonatul de sodiu absoarbe uleiurile; dacă vrei să îndepărtezi pete de grăsime mai dificile, nu trebuie decât să presari puțin bicarbonat de sodiu pe obiectul vestimentar în cauză și să lași această substanță să acționeze timp de o oră.
Fă-ți propriul agent de scos pete ecologic!

Ultima actualizare: 12 octombrie, 2022

Hainele noastre sunt mereu vulnerabile petelor, chiar și atunci când le punem la spălat. Indiferent de motivul pentru care o pată se formează, îndepărtarea acesteia poate fi dificilă. În plus, aproape întotdeauna suntem nevoiți să apelăm la tot felul de produse de curățare ce pot deteriora materialul din care hainele noastre sunt fabricate. Însă avem o idee: fă-ți propriul agent de scos pete ecologic. Iată cum!

În zilele noastre, producătorii de detergenți ne pun la dispoziție o gamă variată de agenți pentru îndepărtarea petelor, dar aceste produse tind să conțină numeroase chimicale nocive atât pentru sănătatea noastră, cât și pentru mediul înconjurător.

De aceea, din ce în ce mai multe persoane optează pentru produse ecologice atunci când vor să-și curețe hainele. Produsele ecologice sunt sigure, eficiente, ieftine și pot fi preparate foarte ușor.

Dacă aceasta este prima dată când încerci să-ți prepari propriul agent de scos pete ecologic, citește în continuare și o să afli care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi.

5 agenți de scos pete ecologici

Agent de scos pete pe bază de bicarbonat de sodiu

Agent de scos pete precum praful de copt

Bicarbonatul de sodiu este unul dintre cele mai bune produse pe care le avem în casă. Această pudră albă este foarte ieftină și ne poate ajuta să curățăm diverse obiecte din casele noastre, inclusiv articolele vestimentare.

  • Îndepărtarea petelor de transpirație sau de vomă: Dacă hainele tale sunt acoperite de pete de transpirație sau vomă, nu trebuie decât să amesteci șase linguri de bicarbonat de sodiu cu jumătate de cană de apă caldă și să aplici amestecul obținut direct pe materialul pătat. Lasă amestecul să acționeze timp de 15 minute, apoi clătește cu apă caldă. Dacă petele nu dispar de la prima încercare, repetă trucul. Apoi spală hainele respective ca de obicei.
  • Îndepărtarea petelor de grăsime: Acest tip de pete pot fi greu de îndepărtat, deoarece uleiurile tind să se lipească de fibrele materialelor. În astfel de situații, bicarbonatul de sodiu este un aliat de nădejde, acesta având abilitatea de a absorbi uleiurile. Presară puțin praf direct pe suprafața pătată, lasă-l să acționeze timp de jumătate de oră, apoi freacă ușor și clătește.

Agent de scos pete pe bază de oțet

Oțetul este unul dintre cele mai bune produse naturiste pe care le avem la dispoziție. Acest lichid nelipsit din orice bucătărie este un agent de scos pete foarte bun atât pentru haine, cât și pentru orice alte suprafețe, cum ar fi covoarele, pardoseala sau mobila.

  • Îndepărtarea petelor obișnuite: Amestecă jumătate de cană de oțet cu un sfert de cană de apă caldă și un sfert de cană de bicarbonat de sodiu. Aplică amestecul obținut direct pe suprafața pătată, lasă-l să acționeze timp de 15 minute, apoi clătește.
  • Îndepărtarea petelor de mucegai: Oțetul te poate ajuta să îndepărtezi petele de mucegai. Amestecă părți egale de oțet și sare, aplică pe suprafața pătată, iar mucegaiul va dispărea rapid.

Agent de scos pete pe bază de lămâie și sare

Lămâia este un agent de scos pete ecologic

Zeama de lămâie este un agent de scos pete natural; atunci când combini acest lichid cu puțină sare, obții un produs de curățare foarte puternic, ce te ajută să îndepărtezi tot felul de pete (de cafea, ceai, cerneală, etc.).

  • Îndepărtarea petelor dificile: Într-un castron, amestecă un sfert de cană de zeamă de lămâie cu mai multe linguri de sare și o jumătate de cană de apă. Aplică acest amestec direct pe suprafața pătată, lasă-l să acționeze timp de 10 minute, apoi clătește cu apă caldă.

Agent de scos pete pe bază de amidon de porumb și pudră de talc

Amidonul de porumb și pudra de talc sunt o combinație ideală pentru cei care vor să-și curețe hainele de petele închise la culoare, cum ar fi cele de vin roșu.

  • Îndepărtarea petelor de vin roșu: Pentru a elimina acest tip de pete (foarte greu de îndepărtat, în mod obișnuit), amestecă cantități egale de amidon de porumb și pudră de talc, apoi aplică pasta obținută pe suprafața pătată. Las-o să acționeze timp de 15 minute, apoi clătește cu apă caldă. Dacă pata nu dispare complet, încearcă să aplici acest amestec din nou.

Agent de scos pete pe bază de gălbenuș de ou

Acest agent de scos pete este utilizat pentru eliminarea petelor de cafea.

  • Îndepărtarea petelor de cafea: Amestecă un gălbenuș de ou cu jumătate de cană de apă. Aplică amestecul obținut direct pe hainele pătate de cafea. Lasă-l să acționeze timp de 20 de minute, apoi clătește cu apă călduță.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.