7 fructe bogate în apă pentru hidratare
Verificat și aprobat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor
Consumul zilnic de apă este unul dintre obiceiurile pe care trebuie să le adoptăm dacă vrem să evităm problemele de sănătate. Deși îl trecem cu vederea, acest lichid interferează cu funcționarea tuturor organelor și sistemelor corpului. Consumul de fructe bogate în apă ajută la reglarea nivelului de hidratare.
Asimilarea apei întărește funcționarea rinichilor și ajută la filtrarea sângelui pentru a elimina substanțele reziduale. Apa este esențială pentru procesul de oxigenare a celulelor și, în plus, participă la funcțiile metabolice și cardiace.
De aceea trebuie consumată în cantități mari, nu doar ca atare, ci și profitând de fructele care o conțin. Mai jos, vă prezentăm cele mai bune fructe bogate în apă pentru hidratare!
7 fructe bogate în apă pentru hidratare
1. Ananas
Ananasul este un fruct tropical care a devenit popular grație proprietăților sale diuretice și antiinflamatoare, așa cum au arătat studiile pe animale.
- Compus din 85% apă, ananasul este un aliment cu puține calorii, care favorizează hidratarea celulelor, optimizând procesul de oxigenare.
- Are o enzimă numită bromelaină, care îi conferă proprietăți digestive, antioxidante și de curățare.
- Vitamina C, potasiul și magneziul din compoziția sa îmbunătățesc sănătatea imunitară și reduc riscul de boli și infecții.
Descoperiți: Simptome de deshidratare și consecințele lor
2. Prune
Aceste fructe mici, care sunt bogate în apă, sunt cunoscute pentru beneficiile lor asupra sănătății digestive, deoarece îmbunătățesc mișcarea intestinală și ajută la prevenirea constipației.
- Beneficiile lor se datorează conținutului de apă (87%) și fibre care hrănesc celulele și protejează sănătatea intestinală.
- Prunele sunt o sursă importantă de vitamine și minerale, care ajută la îmbunătățirea funcției inimii.
- Sunt utile pentru controlul colesterolului și, printre altele, ajută la detoxificarea sângelui.
3. Cireșe
O porție de 100 grame (aproximativ 10 cireșe) oferă doar 63 de calorii, iar cel puțin 85% din compoziție este apă.
- Cireșele sunt un aliment hidratant care ajută la prevenirea îmbătrânirii premature a celulelor datorită conținutului de beta-caroten și vitamina E.
- Li se atribuie proprietăți antiinflamatorii, ideale pentru a minimiza simptomele afecțiunilor articulare.
- Îmbunătățesc funcționarea ficatului, favorizând eliminarea deșeurilor pentru a evita bolile.
4. Pepene galben
Pepenele galben este un fruct de vară care se consumă ca aliment răcoritor în timpul caniculelor.
- Este un fruct hidratant care este format din peste 86% apă și oferă fibre și antioxidanți care protejează celulele.
- Îmbunătățește funcția rinichilor, crescând producția de urină și evitând infecțiile.
- Vitamina C din compoziția sa îmbunătățește sănătatea imunitară și crește sinteza de colagen în piele.
5. Pepene verde
Acesta este unul dintre fructele cu cel mai mare conținut de apă. Aproximativ 90% din pepenele verde este doar apă. Acest fruct de sezon este una dintre cele mai bune alternative pentru a ne menține organismul hidratat, nu doar datorită aportului de lichide, ci și datorită conținutului de minerale. Cercetările au arătat faptul că:
- Conține potasiu și magneziu, ambele elemente fiind necesare pentru echilibrarea electroliților organismului.
- Are o cantitate considerabilă de vitamina C, așa că este recomandat în alimentația copiilor.
- Oferă vitaminele liposolubile A și E, importante grație proprietăților antioxidante. În plus, ajută la reducerea riscului de probleme cardiovasculare.
- Acționează ca un diuretic natural, favorizând eliminarea lichidelor reținute.
6. Grapefruit
Motivul pentru care grapefruitul hidratează organismul este faptul că mai mult de 85% din greutatea sa este apă. Este fructul citric cu cele mai puține calorii și este o sursă de vitamine și minerale esențiale.
- Este recomandat în curele de slăbire, deoarece prelungește senzația de sațietate și ajută la stimularea eliminării toxinelor.
- Are proprietăți diuretice și antiinflamatoare, care sunt benefice pentru sănătatea mușchilor și articulațiilor.
- Antioxidanții săi îmbunătățesc procesul de regenerare a celulelor pielii, prevenind îmbătrânirea prematură.
Recomandăm și: 9 alimente pentru hidratarea corespunzătoare a corpului
7. Piersici
Cunoscute pentru gustul lor delicios și dulce, piersicile sunt fructe bogate în apă care oferă energie și ajută la hrănirea organismului.
- Sunt alcătuite din 89% apă și sunt o sursă de vitamina A.
- Carotenoizii și polifenolii lor ajută la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ, prevenind deteriorarea țesuturilor.
- Au proprietăți digestive și prebiotice, recomandate pentru ameliorarea constipației.
- Ajută la purificarea ficatului și sunt utile pentru protejarea pielii împotriva efectelor toxinelor.
Ați inclus aceste fructe în dieta obișnuită? Dacă vă este greu să beți cantitatea potrivită de apă, creșteți-vă aportul din aceste alimente pentru a rămâne hidratați și sănătoși!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Rodriguez, Claudia. (1999). Determinación de la actividad diurética de Zingiber officinale (Jenjibre), Ananas comosus (Piña) y Tagetes filifolia (Anís de Chucho) utilizados popularmente en Guatemala. Universidad de San Carlos de Guatemala. Disponible en: https://docs.bvsalud.org/biblioref/2018/02/878892/determinacion-de-la-actividad-diuretica-de-zingiber-officinale-_sTH0aYv.pdf
- Rozo, L., Álvarez, J., Balaguera, H., (2015). El etileno y los cambios durante la maduración en frutos de ciruela (Prunus salicina Lindl.) ‘Horvin’. Universidad El Bosque. Disponible en: https://repositorio.unbosque.edu.co/bitstream/handle/20.500.12495/1475/Rozo%2c%20L.%2c%20Alvarez%2c%20J.%2c%20Balaguera%2c%20E._2015.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Duarez, L., Escobedo, L., (2009)Cuantificación de macronutrientes, Calcio, Fierro, Fósforo y Vitamina C, e identificación de vitaminas liposolubles presentes en el fruto maduro de Citrullus vulgaris “Sandia” var. watermelon, procedente de la localidad de Virú. UNIVERSIDAD NACIONAL DE TRUJILLO. Disponible en: https://dspace.unitru.edu.pe/bitstream/handle/UNITRU/4936/Duarez%20Barboza%20Lidia%20Analy.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Gómez, L., Et al. (2015). PROPIEDADES MEDICINALES DEL POMELO, BENEFICIOS NUTRICIONALES Y SU APLICACIÓN EN LA ESTÉTICA. Revista de Salud # 24. Disponible en: http://www.revistasbolivianas.ciencia.bo/pdf/riis/v10n24/v10n24_a08.pdf
- Pagliaricci, L., Et al. (2012). Producción de duraznero en la región pampeana, Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Disponible en: https://www.researchgate.net/profile/Gerardo-Sanchez-15/publication/258438204_Produccion_del_duraznero_en_la_Region_Pampeana_Argentina/links/004635283a0af696b7000000/Produccion-del-duraznero-en-la-Region-Pampeana-Argentina.pdf#page=48
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.