Hrănitoarele pentru păsări: beneficii și cum să le faceți acasă
 

Hrănitoarele pentru păsări: beneficii și cum să le faceți acasă

A avea hrănitoare pentru păsări este o modalitate eficientă de a atrage aceste animale în grădină. Vă explicăm cum să profitați de ele!
Hrănitoarele pentru păsări: beneficii și cum să le faceți acasă

Ultima actualizare: 20 mai, 2023

Dacă există o metodă ingenioasă de a chema păsările în grădină, aceasta este realizarea de hrănitoare. Proiectarea lor este o activitate relaxantă și distractivă. Ce beneficii au hrănitoarele pentru păsări?

Confecționarea hrănitoarelor pentru păsări este un gest prietenos cu natura și nu presupune cheltuieli excesive. Proiectarea lor nu necesită cunoștințe vaste, ci un ghid elementar precum cel pe care îl vom prezenta în continuare. Mai întâi, să aflăm în ce constau hrănitoarele pentru păsări și ce beneficii au ele!

Ce sunt hrănitoarele pentru păsări?

După cum sugerează și numele, hrănitoarele pentru păsări sunt dispozitive de hrănire pentru aceste animale. Le puteți cumpăra sau le puteți confecționa din materiale simple, precum tuburi și sticle de plastic. În ele veți pune semințe și fructe.

A avea hrănitoare pe balcoane și în grădini este o modalitate distractivă și prietenoasă de a urmări păsările și de a intra în legătură cu natura, după cum relatează National Wildlife Federation. Acestea completează sursele de hrană pe care păsările le găsesc în mediul natural.

Hrănitoarele pentru păsări: beneficii

În perioadele de secetă sau frig, dispozitivele reprezintă o sursă sigură de hrană pentru aceste animale. Iarna, păsările experimentează o nevoie calorică mai mare, deoarece atât bătăile inimii, cât și temperatura corpului cresc. Orele de lumină solară sunt mai puține și hrana este rară din cauza înghețului.

Hrănitoarele ajută păsările să supraviețuiască până la sosirea primăverii.

Vrăbiile, pescărușii, ciocănitorile și alte specii vă pot vizita grădina. Iată care sunt cele mai importante beneficii ale instalării unui hrănitor pentru păsări:

 • Este un hobby relaxant.
 • Păsările primesc alimente variate.
 • Creați o conexiune cu natura.
 • Păsările polenizează florile.
 • Este o oportunitate de a practica fotografia.
 • Păsările mănâncă semințe care ar putea deveni buruieni.
 • Descoperiți diferite tipuri de păsări și vedeți cum interacționează între ele.
 • Vă dedicați unei activități educaționale ideale de împărtășit cu familia.
 • Aveți „animale de companie” care vin și pleacă.
 • Contribuiți la controlul dăunătorilor din grădină, deoarece păsările se hrănesc și cu viermi și insecte.

Cum să faceți un hrănitor pentru păsări acasă?

Deși puteți cumpăra un hrănitor pentru păsări, îl puteți face cu ușurință acasă, folosind unelte simple și materiale reciclabile.

Metoda 1

Aveți nevoie de următoarele materiale:

Spălați sticla cu apă și săpun; așteptați să se usuce și treceți la asamblare. Faceți o gaură în sticlă pe una dintre laturile acesteia și introduceți bățul lingurii.

Apoi, creați o altă gaură pe partea opusă, asigurându-vă că există o oarecare diferență de nivel între găuri. Scopul este ca lingura să stea înclinată și mâncarea să curgă ușor.

Umpleți sticla cu mâncare. Faceți o deschidere în dop pentru a atârna hrănitorul într-un colț liniștit.

Metoda 2

Spre deosebire de prima tehnică, acum este necesară manipularea instrumentelor de bricolaj, precum șmirghelul și discurile de tăiere. În ceea ce privește materialele, veți avea nevoie de:

 • Frânghie
 • Marker
 • Țevi PVC.
 • Silicon fierbinte
 • Placaj

Tăiați trei țevi din PVC, asigurându-vă că una este mai groasă decât celelalte pentru a servi drept structură principală. Luați o țeavă subțire și împărțiți-o în două părți egale.

Șlefuiți capetele și marcați pe tubul gros diametrul tuburilor înguste. Ideea este să creați o formă de cruce. Sigilați gura de sus a tubului principal și folosiți o frânghie pentru a atârna hrănitorul de un copac sau de un suport din balcon.

Utilizați siliconul pentru a lipi bucata de placaj de tubul mare și a face un capac. Colorați totul cu vopsea de tip spray. Recomandarea Revistei de Ornitologie este culoarea verde.

Întreținerea hrănitoarelor pentru păsări

Universitatea Cornell încurajează curățarea hrănitoarelor la fiecare două săptămâni, deoarece cojile, semințele putrezite sau mucegăite și excrementele pot îmbolnăvi păsările. În plus, dacă aceste deșeuri cad pe pământ, animalele de companie le pot ingera.

Spălați hrănitoarele cu detergent și apă fierbinte. Amestecarea unei părți de înălbitor cu nouă părți de apă este, de asemenea, utilă. În orice caz, nu uitați să clătiți și să uscați bine hrănitoarele.

Dacă vedeți o pasăre bolnavă, trăiți într-un climat umed sau există rapoarte de salmonella în zonă, întrețineți săptămânal hrănitoarele.

Puneți alimente cu beneficii în hrănitoarele pentru păsări

Oricât de evident ar părea, mulți oameni nu știu ce fel de hrană să ofere păsărilor sălbatice care vin în grădină. Este în regulă să le oferiți pesmet, nuci, semințe și fulgi de ovăz. Dacă optați pentru semințe speciale pentru păsări, alegeți un produs de calitate.

Mai multe alternative? Fructele și nectarul se remarcă printre preferințele speciilor zburătoare. Acum aveți toate informațiile de care aveți nevoie pentru a crea un hrănitor și pentru a vă bucura de vizitele păsărilor pe tot parcursul anului!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.