Legenda dintelui lui Buddha și a templului acestuia
 

Legenda dintelui lui Buddha și a templului acestuia

Dintele lui Buddha este o relicvă din templul Sri Dalada Maligawa. În spatele acestui obiect se află o legendă interesantă.
Legenda dintelui lui Buddha și a templului acestuia

Ultima actualizare: 16 februarie, 2023

Sri Dalada Maligawa sau Templul dintelui lui Buddha este un complex arhitectural situat în orașul Kandy, capitala statului Sri Lanka. În interior se află un sanctuar care păstrează una dintre cele mai importante relicve ale budismului: caninul stâng al lui Buddha. Acesta atrage mii de adepți și turiști din întreaga lume. Descoperiți legenda dintelui lui Buddha!

Relicva despre care vorbim, de doar 2.5 cm, are o vechime de peste 2.500 de ani. 

Legenda dintelui lui Buddha

Potrivit legendei, când Gautama Buddha a murit (în anul 483 î. Hr.), trupul său a fost incinerat pentru a împrăștia ulterior cenușa în patru destinații diferite din lume. Acolo au fost construite diferite temple pentru venerare.

Unul dintre discipolii săi a găsit în cenușă ceva care nu a ars: caninul stâng al lui Buddha. Convins că era un obiect de mare valoare, discipolul l-s oferit regelui din Kalinga, o regiune situată în estul Indiei, pentru a fi venerat.

Controverse în jurul dintelui

Legenda dintelui lui Buddha a suferit numeroase transformări. Mulți afirmă că cel care deține caninul are dreptul și puterea de a guverna teritoriul. Prin urmare, așa cum era de așteptat, au apărut dispute.

În secolul al IV-lea d.Hr., la 800 de ani de la moartea lui Buddha, dintele era la regele Guhaseeva din Kalinga, care se convertise la budism și începuse să se închine relicvei. Pentru a evita conflictele, Guhaseeva a decis să ascundă dintele pentru totdeauna, trimițându-l într-un loc ascuns (Sri Lanka).

Regele a dat dintele lui Buddha prințesei Hemamala, care l-a transferat în noua sa locație. Legenda spune că Hemamala, însoțită de prințul Danta, a ascuns relicva în păr pentru a trece neobservată. Astfel, a părăsit India prin Gange și au ajuns în nordul statului Sri Lanka pentru a ascunde dintele.

Statuie dedicată lui Buddha
Budismul are mai multe legende care s-au transmis din generație în generație.

Sosirea dintelui în Sri Lanka

Regele Kithsirimevan a primit sfânta relicvă și, cu mare venerație, a construit un templu în propriul său palat pentru a o găzdui. După aceea, el a ordonat să aibă loc anual un festival (Esala perahera) în onoarea dintelui.

Odată cu trecerea timpului, dintele lui Buddha și-a schimbat proprietarii și locația. Se spune că la începutul secolului al XVI-lea, dintele a căzut în mâinile portughezilor, care au cerut o răscumpărare mare pentru returnarea sa. Ei l-au ascuns tot în Kandy.

Ulterior, datorită bunelor relații dintre localnici și coloniștii olandezi, s-a decis construirea unui templu care să găzduiască dintele. Astăzi, templul este cunoscut sub numele de Sri Dalada Maligawa.

În prezent, fără să știm dacă dintele lui Buddha este cu adevărat acolo sau nu, templul este unul dintre cele mai vizitate locuri turistice din Sri Lanka. Relicva este păstrată într-o încăpere înconjurată de șapte stupa de aur cu pietre prețioase. Ușile camerei sunt sculptate în fildeș.

Această relicvă este considerată o reprezentare simbolică a vieții lui Buddha, motiv pentru care primește numeroase ofrande și face obiectul unor ritualuri și ceremonii. Festivalul Esala perahera continuă să aibă loc în fiecare an.

Procesiunea dinților lui Buddha

Dintele se află în centrul vieții sociale din Kandy și este principalul protagonist al celui mai mare festival din oraș: o sărbătoare anuală care durează 10 zile și are loc în iulie și august pentru a-l onora pe Buddha.

Atracția este parada nocturnă a elefanților, îmbrăcați în haine brodate și iluminate. Această procesiune este condusă de cel mai mare elefant, care are onoarea să poarte pe spate un palanchin greu de aur în care este transportată relicva. Doar acum dintele lui Buddha iese din templu. Cu toate acestea, se spune că se folosește o copie a relicvei, în timp ce originalul este păzit în interiorul clădirii.

Această sărbătoare reprezintă un eveniment cultural și economic important, deoarece este momentul cheie în întreg calendarul turistic al orașului Kandy.

Templu închinat lui Buddha
Templul Kandy este un centru turistic și religios care atrage oameni de pe tot globul.

Legenda dintelui lui Buddha astăzi

În prezent, relicva este foarte protejată și este lăudată de mii de oameni. Cu toate acestea, scepticii generează dezbateri despre existența dintelui, deoarece acesta este păstrat într-o cutie de sticlă închisă. Chiar și așa, legenda dintelui lui Buddha nu piere, ci rămâne un simbol important pentru budism.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.