Ce ne împiedică să eliminăm grăsimea abdominală? - Doza de Sănătate
 

Ce ne împiedică să eliminăm grăsimea abdominală?

Chiar dacă pare incredibil, consumul de sucuri sărace în calorii nu ne ajută să pierdem în greutate, ci doar ne mărește dimensiunea taliei și provoacă alte probleme de sănătate.
Ce ne împiedică să eliminăm grăsimea abdominală?
Carlos Fabián Avila

Scris și verificat de medicul Carlos Fabián Avila.

Ultima actualizare: 13 ianuarie, 2019

Poate te-ai întrebat de multe ori ce poți face pentru a scăpa odată pentru totdeauna de grăsimea abdominală. Probabil că ai încercat sute de metode, diete, exerciții fizice extenuante și ai băut apă din belșug și totuși, talia ta a rămas la fel. Citește în continuare pentru a descoperi câteva dintre motive ce ne împiedică să eliminăm grăsimea abdominală.

De ce ți se întâmplă acest lucru tocmai ție? De ce, în ciuda tuturor eforturilor depuse, tot nu reușești să dai jos grăsimea de pe abdomen? În articolul de astăzi, îți vom explica pe larg care este cauza frustrării tale și îți vom oferi mai multe sfaturi care te-ar putea aduce mai aproape de măsura dorită.

1. Ai făcut o obsesie din a evita grăsimile în alimentație

Eliminăm grăsimea abdominală cu alimente precum avocado

Atunci când vine vorba de slăbit, simți poate nevoia să fii cât se poate de hotărâtă și să elimini complet tentația de a mânca alimente bogate în grăsimi. Dar oare este, într-adevăr, o decizie bună? De ce credem că slăbim dacă evităm consumul de grăsimi? Este, de fapt, o metodă greșită și îți explicăm imediat de ce. 

 • Unele grăsimi sunt sănătoase și chiar necesare pentru funcționarea corespunzătoare a organismului. Printre acestea se numără acizii grași mononesaturați.
 • Multe persoane înlocuiesc grăsimile cu carbohidrați, iar pe termen lung acest lucru nu te ajută deloc să eliminăm grăsimea abdominală.
 • Pentru a slăbi, ai nevoie și de un aport suficient de acizi grași, numiți și „grăsimi sănătoase”, care se găsesc în fructele de avocado, uleiul de măsline și în nuci. Dacă vei consuma zilnic aceste alimente, vei reuși să slăbești. În plus, sunt și foarte sățioase.

2. Starea psihică ne poate împiedica să eliminăm grăsimea abdominală

 

Cum te simți în timpul unei cure de slăbire? Fii sinceră! Cel mai probabil treci prin perioade de tristețe sau anxietate. Te trezești într-un vârtej emoțional, dorința ta de a-ți îmbunătăți aspectul fizic îmbinându-se cu stresul cotidian. Din acest motiv, e posibil să duci dieta la extreme, sărind din când în când peste unele mese. Sau poate că ai și pierdut abilitatea de a te bucura ocazional de alimentele preferate.

Într-un studiu efectuat la Centrul Medical al Universității Rush din Chicago (Rush University Medical Center), cercetătorii au descoperit că femeile care suferă de tristețe sau depresie au mai multă grăsime pe abdomen decât cele cu o stare psihică mai bună. Așadar, ca să eliminăm grăsimea abdominală, trebuie mai întâi să găsim pacea interioară și să încercăm să avem o atitudine cât mai pozitivă asupra vieții.

Deci nu uita, când vine vorba de slăbit, cultivarea unei stări emoționale pozitive este este la fel de importantă ca dieta alimentară. 

3. Deficiența de magneziu

Eliminăm grăsimea abdominală cu alimente bogate în magneziu

Am vorbit de mai multe ori despre importanța magneziului pentru organism, dar știai că acest mineral joacă un rol esențial și în procesul de slăbire?

 • Magneziul ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și al insulinei.
 • Așa cum știi deja, magneziul se găsește în migdale și alte nuci, legume și cereale integrale. Poți să iei și anumite suplimente care se găsesc în farmacii și în magazinele naturiste.

4. Sucurile dietetice

Eliminăm grăsimea abdominală prin evitarea unor sucuri dietetice

Aceasta este o capcană în care cad multe persoane. Atunci când ții o cură de slăbire, renunți la băuturile acidulate, preferând să consumi sucuri „dietetice” sau „light”. Dar, de fapt, acestea nu fac altceva decât să adauge și mai multă grăsime în zona abdominală.

Nu uita, dacă vrei să-ți subțiezi talia, trebuie să renunți la sucurile acidulate și să eviți greșeala de a opta pentru variantele dietetice, întrucât poți să obții exact contrariul.

5. Ai peste 50 de ani și nu faci mișcare?

Eliminăm grăsimea abdominală prin mișcare

După vârsta de 50 de ani, metabolismul se schimbă, pierderea în greutate fiind mult mai dificilă, chiar și atunci când ești foarte atentă la ce mănânci. Este important să combini o alimentație sănătoasă cu un program zilnic de exerciții fizice, dar nu uita că trebuie să te concentrezi pe aerobic – exerciții care accelerează ritmul cardiac și respirația. 

Aceste exerciții ne ajută să eliminăm grăsimea abdominală, lucru pe care organismul o folosește ca sursă de energie. Deci, nu sta pe gânduri: ieși la o plimbare, fă jogging, mergi pe bicicletă și de ce nu, dansează cât poți!

6. Alimente cu „culori vii”

Eliminăm grăsimea abdominală prin consumul de citrice

Poate părea surprinzător, dar într-o cură de slăbire este necesar să alegi alimente cât mai „colorate”. Ce anume înțelegem prin acest cuvânt? Un studiu recent publicat în revista „Journal of Nutrition” arată că persoanele care au consumat zilnic alimente roșii, portocalii sau galbene au slăbit mai mult și au eliminat mai multă grăsime abdominală decât cei care au făcut alte alegeri.

Vrei să știi la ce alimente ne referim mai exact? Iată o listă scurtă:

 • Lămâi
 • Portocale
 • Grepfrut
 • Ardei roșii
 • Pepene verde
 • Căpșuni
 • Struguri roșii
 • Ananas
 • Dovleac
 • Papaya
 • Morcovi

Pune în aplicare chiar de azi un nou program de slăbit. Poți să scapi până la urmă și de grăsimea din zona taliei dacă te menții motivată, sănătoasă și încetezi să îți neglijezi emoțiile.

Nu uita că grăsimea abdominală în exces este foarte periculoasă pentru sănătate, fiind un factor major de risc pentru infarctul miocardic. Nu sta pe gânduri și pune imediat în practică aceste sfaturi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Kimokoti, R. W., Gona, P., Zhu, L., Newby, P. K., Millen, B. E., Brown, L. S., … Fung, T. T. (2012). Dietary Patterns of Women Are Associated with Incident Abdominal Obesity but Not Metabolic Syndrome. Journal of Nutrition. https://doi.org/10.3945/jn.112.162479
 • Traissac, P., El Ati, J., Gartner, A., Martin-Prevel, Y., & Delpeuch, F. (2015). Association of Soft Drink Consumption with Increased Waist Circumference Should Be Adjusted for Body Mass Index. Journal of Nutrition. https://doi.org/10.3945/jn.115.211912
 • Ma, J., Sloan, M., Fox, C. S., Hoffmann, U., Smith, C. E., Saltzman, E., … McKeown, N. M. (2014). Sugar-Sweetened Beverage Consumption Is Associated with Abdominal Fat Partitioning in Healthy Adults1–3. The Journal of Nutrition. https://doi.org/10.3945/jn.113.188599
 • Bray, G. A., Lovejoy, J. C., Smith, S. R., DeLany, J. P., Lefevre, M., Hwang, D., … York, D. A. (2002). The Influence of Different Fats and Fatty Acids on Obesity, Insulin Resistance and Inflammation. The Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1093/jn/132.9.2488

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.