Parfumurile arabe și orientale: utilizări multiple
 

Parfumurile arabe și orientale: utilizări multiple

Parfumurile arabe și orientale câștigă teren în comparație cu alternativele de pe piața europeană. Pe lângă faptul că oferă un parfum de neegalat, în țările lor de origine au o utilizare multiplă.
Parfumurile arabe și orientale: utilizări multiple

Ultima actualizare: 18 martie, 2024

Când ne gândim la parfumuri, țări precum Franța, Italia sau Statele Unite sunt evocate ca principali exponenți. În ciuda acestui fapt, în ultimii ani a apărut un interes tot mai mare pentru parfumurile arabe și orientale. Folosirea ingredientelor naturale, aromele lor particulare și legătura pe care o au cu cultura le conferă o mare valoare în comparație cu alte produse de pe piață.

Parfumurile arabe și orientale sunt realizate cu rășini, balsamuri și uleiuri esențiale. Pe plan local, sunt folosite în ceremonii religioase, sesiuni de aromoterapie și sunt oferite cadou în semn de respect și recunoștință.

Ingrediente unice pentru parfumuri unice: parfumurile arabe și orientale au multe secrete

Ingredientele unice dau o notă specială și caracteristică parfumurilor arabe și orientale.

Dacă ar trebui să descrie secretul parfumurilor arabe, poate că răspunsul se află în ingredientele lor de bază. Multe dintre ele sunt originare din regiune și oferă note de vârf, de mijloc și de bază, de neegalat prin alte mijloace. Printre cele mai importante găsim:

  • Oud : fără îndoială, unul dintre cele mai valoroase ingrediente din parfumurile arabe și orientale. Este adesea numit „aur lichid” și este obținut din rășina arborelui de agar.
  • Tămâie: este obținută din rășina arborelui de tămâie și era deja apreciată în cele mai vechi timpuri de regi și faraoni. Mirosul său este dulce și lemnos, cu o notă minerală de condimente și note de lămâie.
  • Opoponax : este o rășină balsamică care este extrasă dintr-un copac nativ care crește în climatele uscate din Somalia, Etiopia și Eritreea. Deși are note proprii, amintește de tămâie și smirnă.
  • Styrax: ulei extras din arborele de benzoin Styrax după răzuirea scoarței acestuia. Mirosul său amintește de vanilie, deși cu note diferite. A fost folosit de secole pentru a face tămâie și săpunuri, iar de câteva decenii pentru a face parfumuri comerciale.

În aceeași linie, găsim și alte ingrediente precum balsamul Tolú, balsamul Peru, chihlimbarul, smirna, gudronul de mesteacăn și elemi. Se mai folosesc si uleiuri esențiale, in special cele derivate din fructele din genul Citrus.

Utilizări ale parfumurilor arabe și orientale

Parfumurile fac parte din igiena personală a arabilor și a orientalilor.

Parfumurile arabe și orientale au fost folosite de secole, iar arta de a le face este considerată o tradiție culturală. Iar parfumurile de oud sau opoponax nu sunt folosite doar pentru a încânta cu aroma în trecere, ele fac parte și din obiceiurile locale, sărbători, ritualuri și chiar credințe medicinale.

De exemplu, se crede că parfumurile ajută la purificarea aerului și generează o atmosferă calmă și liniștită. Multe dintre mirosurile pe care le emană sunt foarte apropiate de tămâie și smirnă, ambele folosite pentru a însoți sesiunile de rugăciune, meditație sau contemplare.

De asemenea, sunt folosite și ca formă de aromoterapie cu scopul de a promova relaxarea și bunăstarea. In aceste cazuri se folosesc parfumuri mai usoare sau mai proaspete; chiar opusul așa-numitelor attar, care concentrează o intensitate mai mare (sunt făcute din uleiuri pure).

În multe țări arabe și de Est, se crede că parfumurile au proprietăți antibacteriene. Prin urmare, ele fac parte din igiena personală; mai ales dacă sunt luate în considerare temperaturile locale ridicate. În fine, și având în vedere asocierea pozitivă pe care o au pentru cultură, tradiție și bunăstare, sunt un dar de mare stima pentru prieteni, familie și colegi.

Piața actuală a parfumurilor arabe și orientale

Dincolo de credințele native ale locului lor de origine, parfumurile arabe și orientale au atras atenția Occidentului datorită exotismului lor. Într-adevăr, în prezent puteți cumpăra parfumuri arabe în principalele buticuri din lume, cu mărci precum Lattafa care au un mare prestigiu internațional.

Aromele arabe adevărate durează ore și ore, așa că notele lor de bază sunt lungi. Cele mai multe dintre ele grupează arome apropiate de mosc, vanilie și ambră. O alta caracteristica care le confera o mare valoare este aceea ca sunt parfumuri unisex, deci pot fi folosite fara deosebire de sex sau gen.

Ca urmare a popularității sale, producătorii mici, mijlocii și mari au încorporat note ale ingredientelor utilizate în aceste parfumuri. Multe dintre ele sunt artificiale, așa că durează doar o oră sau două. Dacă vrei să experimentezi adevărata esență a aromelor arabe și orientale, nu există nimic ca să obții un produs original.

Îndrăznește să folosești parfumuri din Est

Indiferent de modul în care sunt folosite parfumurile în țările orientale și arabe, adevărul este că aromele lor ne permit să ne conectăm cu tradițiile și cultura regiunii. Până acum, beneficiile lor aparente au doar suport anecdotic, așa că vă încurajăm să le folosiți doar ca parfum convențional.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.