Părul grizonat timpuriu – 6 remedii naturiste - Doza de Sănătate
 

Părul grizonat timpuriu – 6 remedii naturiste

Dacă vrei să menții culoarea părului tău și să susții creșterea și luciul acestuia, profită de proprietățile antioxidante incredibile ale rozmarinului.
Părul grizonat timpuriu – 6 remedii naturiste
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Părul grizonat timpuriu este o problemă estetică a cărei apariție îi preocupă atât pe bărbați, cât și pe femei. Albirea părului este un semn al înaintării în vârstă și se va întâmpla mai devreme sau mai târziu, dar majoritatea persoanelor nu doresc să se confrunte cu această problemă când sunt încă tinere.

Din fericire, în zilele noastre există diverse modalități de a preveni apariția timpurie a părului grizonat și de a reduce aspectul acestuia pe termen lung. Deși multe dintre tratamentele disponibile în comerț dau randament, avem la dispoziție alternative naturiste ce sunt la fel de utile, fără a produce efecte secundare nedorite.

De ce apare părul grizonat timpuriu?

Părul grizonat începe să apară odată cu stoparea producerii unui pigment numit melanină. Odată cu trecerea anilor și în funcție de obiceiurile fiecăruia dintre noi, organismul produce din ce în ce mai puțină melanină și părul începe să devină grizonat.

Academia Americană de Dermatologie a declarat că peste jumătate din populația globului cu vârsta peste 45 de ani are părul grizonat. Mai mult, părul uneia din trei femei va continua să albească pe măsură ce aceasta îmbătrânește.

Printre cauzele principale ale îmbătrânirii premature se numără:

 • Un nivel ridicat de stres
 • Factori genetici
 • O dietă deficitară, în special una săracă în vitamina B12
 • Obiceiuri nesănătoase precum fumatul, consumul excesiv de băuturi alcoolice și utilizarea drogurilor, printre altele
 • Consumul de cafea și alimente picante
 • Probleme emoționale și delir

Cum putem preveni părul grizonat timpuriu în mod natural?

Următoarele remedii naturiste pot încetini sau stopa apariția timpurie a părului grizonat, îmbunătățind aspectul și sănătatea podoabei capilare. Rezultatele dorite nu vor apărea imediat, așadar este esențial să aplici remediile în mod regulat.

Ceapă

Părul grizonat timpuriu poate fi tratat cu ceapă

Grație conținutului ridicat de nutrienți, ceapa prezintă numeroase utilizări pentru sănătate și frumusețe. Pentru a preveni părul grizonat, poți aplica acest ingredient direct pe scalp.

Un studiu realizat de Universitatea din Bradford (Regatul Unit) a scos la iveală faptul că ceapa conține o enzimă numită catalază, ce are abilitatea de a elimina peroxidul de oxigen ce se acumulează la nivelul foliculilor de păr și produce albirea podoabei capilare. Mai mult, aplicarea cepei pe păr stimulează creșterea sănătoasă a acestuia.

Te-ar putea interesa și:

Păr alb: cauze și remedii naturale

Avocado

Acest fruct foarte hidratant este ideal pentru a oferi luciu părului și a preveni îmbătrânirea prematură a acestuia. Fructul de avocado conține minerale, acizi grași și vitamina E, ale căror proprietăți regenerative pot îmbunătăți sănătatea podoabei capilare. Pentru a obține toate aceste beneficii, nu trebuie decât să pasezi pulpa unui avocado și s-o aplici pe scalp și păr.

Henna

Părul grizonat timpuriu poate fi acoperit cu henna

Henna este o pudră naturală care, dacă o utilizezi pe post de vopsea de păr, te ajută să eviți efectele secundare negative produse de vopselurile din comerț. Următorul tratament naturist oferă părului tău o nuanță roșiatică, dar poți combina henna cu alte produse naturale pentru a obține nuanțe diferite.

Amestecă henna cu puțină apă și aplică pasta obținută pe păr. Dacă părul tău este castaniu închis, poți combina henna cu ulei de nucă de cocos pentru a-ți menține culoarea naturală.

Părul grizonat timpuriu poate fi remediat cu frunze de nuc

Frunzele de nuc reprezintă un alt ingredient naturist util pentru a ascunde părul grizonat și a reduce albirea acestuia în mod natural, fără a apela la produse chimice.

Frunzele acestui arbore conțin o substanță numită juglonă, o vopsea naturală deseori utilizată în industria cosmetică. Prepară un ceai din frunze de nuc și lasă-l să infuzeze timp de 15 minute, apoi aplică-l pe păr.

Ceai de salvie

Părul grizonat timpuriu poate fi tratat cu ceai de salvie

Salvia este o plantă ce conține vopseluri naturale utile pentru a restaura culoarea naturală a podoabei capilare și a preveni albirea timpurie a acesteia. Pentru a închide la culoare și a ascunde părul grizonat, prepară un ceai din frunze de salvie.

Fierbe frunzele timp de 30 de minute, astfel încât băutura obținută să păstreze toate proprietățile benefice ale plantei. Aplică ceaiul pe păr de cel puțin trei ori pentru a obține cele mai bune rezultate posibile.

Părul grizonat timpuriu poate fi remediat cu rozmarin

Această plantă este foarte populară în ceea ce privește îngrijirea părului datorită faptului că stimulează creșterea podoabei capilare și menține culoarea naturală a acesteia. Rozmarinul conține acid cafeic și acid rozmarinic, antioxidanți ce pot preveni în mod natural apariția părului grizonat.

Ingrediente

 • ¼ cană de rozmarin
 • ¼ cană de salvie
 • 2 căni (400 ml) de apă

Mod de preparare

 • Dă apa în clocot și adaugă plantele. Lasă ceaiul la infuzat pe timp de noapte, apoi aplică-l pe scalp și păr.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Jo, S. K., Lee, J. Y., Lee, Y., Kim, C. D., Lee, J.-H., & Lee, Y. H. (2018). Three Streams for the Mechanism of Hair Graying. Annals of Dermatology, 30(4), 397. https://doi.org/10.5021/ad.2018.30.4.397
 • Zayed, A., Shahait, A., Ayoub, M., & Yousef, A. M. (2013). Smokers′ hair: Does smoking cause premature hair graying? Indian Dermatology Online Journal, 4(2), 90. https://doi.org/10.4103/2229-5178.110586
 • Wood, J. M., Decker, H., Hartmann, H., Chavan, B., Rokos, H., Spencer, J. D. et al. (2009). Senile hair graying: H2O2-mediated oxidative stress affects human hair color by blunting methionine sulfoxide repair. The FASEB Journal, 23(7), 2065–2075. https://doi.org/10.1096/fj.08-125435
 • Ayala-Jara, Carmen I, Castillo-Saavedra, Ericson F, Alfaro-Avalos, Katterine Y, Aspiros-Freyre, Eva del Pilar, & Seclén-Ayala, Luis E. (2018). Desarrollo de un tinte cosmético a base de semilla de Bixa orellana L. (Bixaceae) y evaluación de su efecto in vitro. Scientia Agropecuaria9(1), 133-141. https://dx.doi.org/10.17268/sci.agropecu.2018.01.14
 • González Minero, Francisco José, & Bravo Díaz, Luis. (2017). Estudio botánico y farmacéutico de productos con aplicación en cosmética y cuidado de la piel. Ars Pharmaceutica (Internet)58(4), 175-191. https://dx.doi.org/10.4321/s2340-98942017000400005
 • Murata, K., Noguchi, K., Kondo, M., Onishi, M., Watanabe, N., Okamura, K., & Matsuda, H. (2012). Promotion of Hair Growth byRosmarinus officinalisLeaf Extract. Phytotherapy Research, 27(2), 212–217. https://doi.org/10.1002/ptr.4712
 • Van Neste, D., & Tobin, D. J. (2004). Hair cycle and hair pigmentation: dynamic interactions and changes associated with aging. Micron, 35(3), 193–200. https://doi.org/10.1016/j.micron.2003.11.006

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.