Pericolele sticlelor de apă pentru sănătate
Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina
În prezent, achiziționarea unei sticle de apă este sinonimă cu achiziționarea unui recipient din plastic. Din păcate, plasticul nu este un material prietenos cu sănătatea sau cu mediul. Descoperă pericolele sticlelor de apă pentru sănătate!
Pericolele sticlelor de apă pentru sănătate
1. Reutilizarea sticlelor de apă din plastic
Nu reutiliza sticlele de plastic pentru o perioadă lungă de timp, deoarece acestea pot elibera substanțe chimice periculoase. Prin urmare, este important să acorzi atenție simbolurilor de pe fundul recipientelor.
- De exemplu, dacă găsești triunghiuri cu cifre în interior, acestea se referă la tipul de plastic din care a fost făcută sticla.
- Recipientele marcate cu „1” (PET sau PETE) sunt de unică folosință.
- Într-un mediu cu oxigen, în cazul încălzirii sau al expunerii la soare, recipientul ajunge sa emane substanțe toxice direct în apa.
2. Recipientele marcate cu 3 și 7
Evită recipientele care sunt marcate cu 3 și 7 (PVC și PC), deoarece degajă substanțe toxice care pot pătrunde în alimente și băuturi. Dacă îți expui organismul pentru o perioadă lungă de timp la acest tip de recipiente, poți dezvolta boli periculoase.
- Dacă vrei să reumpli sticlele, ține cont de faptul că pentru acest tip de utilizare cele mai recomandate sunt cele din polietilenă. Sunt marcate cu 2 și 4.
- Recipientele din polipropilenă care sunt marcate cu 5 și PP sunt relativ sigure dacă sunt folosite pentru a stoca apă rece. Pentru reutilizare, se recomandă dezinfectarea.
Descoperă: Cum poți să reduci consumul de plastic?
3. Bacterii
O sticlă de plastic poate fi un teren propice pentru bacterii. Nivelul de microorganisme din aceste sticle depășește adesea cantitățile considerate sigure pentru sănătate.
Nu folosi sticlele din plastic cu mâinile murdare. Spală-le bine și nu pune în ele apă caldă. Soluția pentru păstrarea sticlelor în stare optimă este spălarea cu apă și detergent de vase.
Cel mai mare risc pentru sănătate asociat cu reutilizarea sticlelor de plastic este cel microbiologic. O mică zgârietură a materialului devine locul perfect pentru înmulțirea bacteriilor. Potrivit mai multor investigații, cea mai mare cantitate de bacterii trăiește în canelurile gurii sticlelor și nu întotdeauna aceste zone pot fi igienizate corect.
Citește și: Plasticul în cuptorul cu microunde: este sigur?
4. Apă cu aromă
Companiile care îmbuteliază apă vând și produse derivate în care adaugă un anumit tip de aromă. Ceea ce caută este să atragă tinerii și sportivii.
Companiile susțin că această apă îmbuteliată cu arome adăugate este „mai sănătoasă decât alte băuturi dulci”. Totuși, uneori această apă poate conține la fel de mult zahăr ca o băutură răcoritoare. Pentru a nu te lăsa păcălit de reclame, trebuie să verifici întotdeauna informațiile de pe etichetă și să vezi cantitatea de zahăr conținută.
Atenție la reutilizarea sticlelor de apă
Nu există nicio problemă la reutilizarea unei sticle de plastic o dată sau de două ori. Cu toate acestea, este important să nu o faci de prea multe ori pentru a evita riscurile. Una dintre soluțiile posibile este să cumperi sticle de sticlă sau din oțel inoxidabil, care vor trebui să fie, de asemenea, dezinfectate la fiecare umplere.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Alfaro Ayala, J. A., & Crespo Quintanilla, J. A. (2019). Estudio térmico-fluido dinámico de un prototipo nivel laboratorio de un calentador solar que reutiliza botellas de plástico. Acta universitaria, 29, 1–15. https://doi.org/10.15174/au.2019.2147
- Barcala, J. & Fernández, J. & Alberdi, J. & Molero, Francisco & Oller, J. & Jiménez, J. & Lázaro, J. (2002). Sistema automático de clasificación de plásticos en tiempo real. XXIII Jornadas de Automática. España. https://intranet.ceautomatica.es/old/actividades/jornadas/XXIII/documentos/ja02_063.pdf
- Ferreira, A.-C., Morais, P. V., & Costa, M. S. da. (1994). Alterations in total bacteria, iodonitrophenyltetrazolium (INT)-positive bacteria, and heterotrophic plate counts of bottled mineral water. Canadian Journal of Microbiology, 40(1), 72–77. https://doi.org/10.1139/m94-012
- Heimowska, A. (2014). Opakowania zgodne z ideą zrównoważonego rozwoju. Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego We Wrocławiu. https://doi.org/10.15611/pn.2015.377.11
- Organización Mundial de la Salud (OMS). Food Safety: What you should know. (2015). Retrieved from https://apps.who.int/iris/handle/10665/160165
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.