Pot să iau bicarbonat de sodiu în timpul sarcinii?
 

Pot să iau bicarbonat de sodiu în timpul sarcinii?

Bicarbonatul de sodiu este capabil să reducă aciditatea stomacului, să trateze ulcerele bucale și să amelioreze durerile minore în gât, dar poate fi luat în timpul sarcinii?
Pot să iau bicarbonat de sodiu în timpul sarcinii?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 31 octombrie, 2022

Femeile însărcinate au adesea îndoieli cu privire la alimentele și medicamentele pe care le pot consuma, mai ales atunci când se confruntă cu afecțiuni comune, cum ar fi arsurile la stomac și refluxul. Bicarbonatul de sodiu este cunoscut ca alternativă naturală pentru calmarea acidității gastrice. Poți lua bicarbonat de sodiu în timpul sarcinii?

Un studiu publicat în Journal of Medical Toxicology a arătat că bicarbonatul este un antiacid capabil să neutralizeze aciditatea sucurilor gastrice și, prin urmare, să amelioreze simptomele arsurilor la stomac. Descoperă care sunt beneficiile sale și dacă există vreun risc de utilizare în timpul sarcinii!

Ce este bicarbonatul de sodiu?

Bicarbonatul de sodiu este un compus alb cristalin care are un gust ușor alcalin. Poate fi găsit în natură, dizolvat în izvoare minerale. Utilizările sale variază de la gătit la curățare și igiena personală.

Sarea Vichy, bicarbonatul de sodiu sau carbonatul hidrogenat de sodiu, așa cum mai este cunoscut, poate acționa ca antiacid, ca antiseptic care tratează ulcerele bucale și ca analgezic care reduce durerile minore în gât. Este utilizat pe scară largă de către sportivii care doresc să-și îmbunătățească performanța în timpul unei sesiuni de antrenament intense.

Acest produs este solubil în apă, ceea ce îl face foarte ușor de utilizat. Se diluează o linguriță într-o jumătate de pahar de apă. Ideal este să aștepți ca efervescența să dispară înainte de a a bea amestecul. Este recomandat să consulți un specialist, chiar dacă nu ești însărcinată.

Poți lua bicarbonat de sodiu în timpul sarcinii

Beneficiile și avantajele utilizării bicarbonatului de sodiu

Potrivit cercetărilor publicate în Journal of Maternal-Fetal and Neonatal Medicine, administrarea de bicarbonat de sodiu în timpul travaliului crește șansele de a avea o naștere vaginală în raport cu posibilitatea ca procesul să se încheie cu o cezariană neprogramată, fie din motive cronice, fie din motive obstetricale de urgență.

Studiul a fost realizat pe 300 de femei și 200 dintre ele au primit oxitocină pentru accelerarea contracțiilor. 100 au primit oxitocină și bicarbonat de sodiu.

Acestea din urmă au avut cu 17% mai multe șanse de a avea o naștere vaginală. Acest lucru se datorează faptului că bicarbonatul poate controla aciditatea uterului, facilitând nașterea naturală. Mecanismele intrinseci ale acestui proces nu sunt clare.

Poți să iei bicarbonat de sodiu în timpul sarcinii?

În ciuda celor de mai sus, profesioniștii nu recomandă consumul de bicarbonat de sodiu în timpul sarcinii sau al alăptării. Motivul este că nu există suficiente dovezi științifice pentru a exclude posibilele sale riscuri pentru sănătatea mamei și a bebelușului.

Acest lucru include consumul de antiacide care conțin bicarbonat, deoarece acestea pot provoca acumularea de lichide și pot crește tensiunea arterială din cauza conținutului lor ridicat de sodiu. Să ne amintim că hipertensiunea arterială asociată cu sarcina este o imagine gravă ce poate declanșa preeclampsia, o afecțiune care pune viața fătului în pericol.

Un studiu publicat în revista Best Practice and Research Clinical Gastroenterology arată faptul că bicarbonatul de sodiu nu trebuie folosit ca remediu în timpul sarcinii din cauza posibilelor efecte teratogene pe care le are. Acesta poate provoca malformații fetale.

Dezavantajele utilizării în timpul sarcinii

După cum am văzut, bicarbonatul de sodiu nu este o opțiune recomandată în timpul sarcinii. De fapt, are o serie de dezavantaje sau efecte secundare:

  • Crește tensiunea arterială și favorizează retenția de lichide: bicarbonatul de sodiu conține sare, care poate crește tensiunea arterială și poate cauza un număr mare de probleme pentru sănătatea bebelușului și a mamei. Sarea, printre altele, poate provoca retenție de lichide la nivelul picioarelor și al mâinilor. Edemele pot să încetinească circulația și să reducă aportul de oxigen către țesuturi.
  • Disconfort gastric: acest compus poate provoca durere, gaze și crampe. În mod similar, poate provoca o senzație crescută de sete. De asemenea, poate genera un efect de rebound, crescând aciditatea.
  • Interacțiune medicamentoasă: sarea Vichy poate fi dăunătoare dacă este luată cu anumite medicamente. Acesta este cazul medicamentelor antifungice, al preparatelor pe bază de calciu și al sărurilor de litiu. De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că reducerea acidității stomacului, dacă nu este controlată, duce la absorbția slabă a nutrienților.
  • Alcaloză sistemică: aportul prelungit și excesiv de bicarbonat de sodiu poate crește pH-ul organismului și poate provoca alcaloză. Este o alterare sistemică care poate genera insuficiență multi-organică și moarte.
Femeie care a luat bicarbonat de sodiu în timpul sarcinii
Aciditatea apare în sarcină din cauza modificărilor interne. Dieta este cea mai bună modalitate de a controla simptomul.

Bicarbonat de sodiu în timpul sarcinii: concluzie

Deși bicarbonatul de sodiu este un compus utilizat în mod obișnuit, trebuie restricționat în timpul sarcinii și al alăptării. Experții susțin că nu există suficiente dovezi care să susțină consumul acestuia. Printre riscurile sale se numără creșterea tensiunii arteriale, disconfortul gastric și interacțiunea cu un număr semnificativ de medicamente.

Cu toate acestea, un studiu a legat consumul de bicarbonat de sodiu de o șansă crescută de a avea o naștere vaginală. În ciuda acestui fapt, aportul său trebuie să fie recomandat de medic.

Ai grijă și la medicamentele care conțin alginat bicarbonat de sodiu și carbonat de calciu. Sunt opțiuni folosite ca tratament pentru refluxul acid și pentru a reduce simptomele acidității gastrice. În cazul în care primești o rețetă de la medic, nu uita să citești prospectul și să nu consumi aceste medicamente o perioadă lungă de timp.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.