Psihanaliza în psihologia actuală: mai este utilă?
 

Psihanaliza în psihologia actuală: mai este utilă?

La fel ca multe teorii, psihanaliza trebuie să-și folosească instrumentele pentru a analiza situațiile actuale. Poate fi reformulată?
Psihanaliza în psihologia actuală: mai este utilă?

Ultima actualizare: 11 iunie, 2022

În funcție de abordare, vor exista răspunsuri diferite în ceea ce privește psihanaliza în psihologia actuală și vremurile pe care le trăim. Este important de știut că psihanaliza nu este sinonimă cu psihologia; nici nu o depășește, ci este mișcarea opusă, este inclusă în ea. Confuzia derivă din faptul că, pentru o lungă perioadă de timp, a fost unul dintre principalii curenți din acest domeniu.

Psihologia cuprinde mult mai multe teorii și abordări. Unele dintre cele pe care le putem aminti sunt terapia cognitiv-comportamentală, terapia sistemică sau terapia gestalt, printre altele.

Ce este psihanaliza?

Este necesar să subliniem că există diferite tipuri de psihanaliză. De obicei, ne gândim doar la cea freudiană sau lacaniană. Cu toate acestea, există psihanaliza legăturii, psihanaliza focalizată și altele. Fiecare abordare a pornit din același punct. Ulterior, s-au separat pentru a oferi răspunsuri mai bune pacienților.

Câteva aspecte importante

Două dintre criticile aduse psihanalizei au de-a face cu tehnica și modul de intervenție, cu termenul de terapie și cu lectura unora dintre temele sale.

Ca tehnică principală, folosește asocierea liberă, care invită pacientul să vorbească și să exprime primul lucru care îi vine în minte, în mod spontan. În acest fel, psihanaliza speră să lege acele puncte care fac parte din problema sau simptomul persoanei.

Prin intervenții foarte punctuale și precise, psihanalistul însoțește pacientul în acea călătorie ce presupune descoperirea a ceea ce i se întâmplă.

Psihanaliza se confruntă cu critici în ceea ce privește termenele limită. În termeni generali, este o terapie de lungă durată. Mulți pacienți se plâng de costurile ședințelor.

De asemenea, este criticată revenirea în copilărie ca moment determinant. În acest sens, deși este sănătos să abordăm diferite probleme, uneori sunt necesare linii directoare specifice pentru un conflict.

Psihanaliştii vor spune că vremurile actuale ne determină să căutăm soluţii imediate sau paliative. Din acest motiv, mulți se mulțumesc cu tratamente medicamentoase pentru disconfortul lor.

Psihanalistul Sigmund Freud
Psihanaliza freudiană este doar un tip al acestui curent.

Problemele controversate ale psihanalizei

În raport cu abordarea asupra anumitor subiecte, unele dintre cele care stârnesc cele mai multe controverse în psihanaliză se referă la următoarele:

Sunt necesare noi nuanțe și redefinirea conceptelor. Nu este ceva ce face psihanaliza în mod special, ci este modul în care teoriile și cunoștințele progresează.

Psihanaliza în psihologia actuală: mai este utilă?

Merită să ne întrebăm de unde vine nevoia de a poziționa sau clasifica anumite abordări în raport cu altele. Pe scurt, dacă psihanaliştii şi terapeuţii trebuie să explice pacienților în ce constă metoda pe care o aplică şi cum funcţionează, fiecare va decide ce este mai convenabil.

Aceasta are de-a face cu cadrul profesional, etica și convingerea pe care pacientul ar trebui să le caute.

Ori de câte ori revizuim critic anumite teorii și idei, este important să le înțelegem în lumina contextului în care au apărut. De aici și importanța de a putea reinterpreta și îmbogăți lucrurile. Multe dintre ideile actuale au apărut datorită acelei semințe pe care cineva a sădit-o la un moment dat într-un anumit loc.

Din acest motiv, psihanaliza trebuie să se adapteze la realitatea actuală, făcând ca teoriile sale să lucreze în favoarea ei  ca instrumente de interpretare. Este un exercițiu sănătos de creștere și deschidere către cunoaștere.

Valabilitatea psihanalizei în psihologia actuală este dată de cei care sunt dispuși să-și asume riscuri și să treacă din domeniul patologiilor clasice pentru a da ascultare altor tipuri de fenomene și situații.

În această direcție, abordarea homosexualității, familia tipică la care se referă Freud, precum și multe alte subiecte, merită o revizuire în funcție de vremurile actuale.

Pacient la psiholog
Psihanaliza poate fi reformulată în contextul actual fără a-și pierde esența. Este un proces pe care l-au început mulți terapeuți.

Pacientul deasupra teoriei sau instrumentelor

Poate că aceasta este una dintre cele mai importante învățături. Este esența practicii.

Cunoști toate teoriile, stăpânești toate tehnicile, dar când atingi un suflet uman, fii doar un alt suflet uman.

Cu alte cuvinte, dincolo de discuțiile epistemologice sănătoase, atunci când întâlnim pe cineva care are un disconfort, empatia și alte abilități interpersonale devin mai relevante.

Desigur, nu putem nega faptul că teoria ne ghidează într-o direcție. Cu toate acestea, direcția schimbării necesită toate instrumentele pe care le cunoaștem.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.