11 remedii naturale pentru a elimina nisipul din rinichi
 

11 remedii naturale pentru a elimina nisipul din rinichi

Aportul de lichide (în special apă) vă poate ajuta să curățați sistemul urinar, eliminând nisipul și pietrele. Dar, amintiți-vă că trebuie să minimizați consumul de cafea și alimente bogate în oxalați.
11 remedii naturale pentru a elimina nisipul din rinichi
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Problemele renale pot fi cauzate de mai mulți factori. Aceștia includ obiceiurile nocive, cum ar fi hidratarea insuficientă și alimentația proastă. Din fericire, există mai multe remedii naturale pentru a elimina nisipul din rinichi.

Rețineți că, pentru ca rinichii să funcționeze corect, trebuie evitate excesele, trebuie menținută o alimentație echilibrată și trebuie asigurată o hidratare adecvată. În caz contrar, rinichii pot acumula nisip și pietre. Este important să lămurim că atunci când vine vorba de nisip, vorbim de pietre foarte mici. Când dimensiunea lor este mare, vorbim de pietre sau calculi renali.

Indiferent dacă aveți nisip sau pietre, este necesar să urmați instrucțiunile medicului și să vă hidratați. Pentru a vă ajuta, vă prezentăm mai jos câteva remedii care pot fi folosite ca adjuvanți în tratament.

Remedii naturale pentru a elimina nisipul din rinichi

Nisipul în rinichi nu necesită de obicei un tratament foarte complex. În realitate, totul constă în adoptarea unor măsuri foarte simple, precum o bună hidratare.

1. Apa, cea mai buna variantă pentru a elimina nisipul din rinichi

Pahar de apă cu gheață

 

Principalul remediu este consumul zilnic de apă în cantități suficiente. Este foarte important să ne menținem organismul hidratat, deoarece lipsa apei este una dintre principalele cauze ale apariției pietrelor la rinichi, potrivit unui articol din revista Nutrients.

 • Apa ajută la curățarea tractului urinar și susține buna funcționare a rinichilor. Nu este necesar să beți doi litri de apă pe zi, dar urina trebuie să fie limpede la culoare (ceea ce indică faptul că organismul este bine hidratat).
 • Medicul poate recomanda un consum mai mare de apă în unele cazuri, de aceea este important sa se acorde atenție sfaturilor acestuia.

2. Ceai de păpădie

Pentru eliminarea nisipului din rinichi, medicina naturistă recomandă infuzia de păpădie.

Una dintre principalele cauze ale pietrelor la rinichi este acumularea sau sedimentarea cristalelor de oxalat de calciu. Un studiu in vitro publicat în revista Renal Failure a arătat că infuzia de păpădie are efecte inhibitoare asupra cristalizării acestui mineral. Prin urmare, ar putea fi util în tratarea nisipului la rinichi.

Ingrediente

 • 1 cană de apă (250 ml)
 • 1 lingura de păpădie (10 g)

Preparare

 • Vom pune apa la fiert împreună cu o lingură de păpădie pentru 10 minute.
 • Apoi, vom lăsa infuzia să se odihnească încă 5 minute.
 • Nu este recomandat să consumați mai mult de două căni pe zi.

3. Coada calului

În sfera populară, se consideră că această plantă ajută la expulzarea nisipului din rinichi rapid și eficient. Trebuie să pregătiți o infuzie.

Efectul diuretic al cozii calului a fost demonstrat de diverse studii, motiv pentru care medicina tradițională o folosește în tratamentul afecțiunilor renale. Unele dintre patologiile tratate cu această plantă sunt uretrita și pietrele la rinichi.

Ingrediente

 • 4 căni de apă (1 litru)
 • 4 linguri de coada calului (40 g)

Preparare

 • Într-un litru de apă clocotită vom adaugă 4 linguri de coada calului.
 • Vom lăsa planta la infuzat timp de 5 minute înainte de a o filtra.
 • Vom bea maxim 3 căni pe zi.

4. Suc de rodie

O altă băutură care ar putea contribui atât la hidratare, cât și la eliminarea nisipului din rinichi prin urină este sucul de rodie, un fruct cu un conținut ridicat de apă, care poate oferi și antioxidanți. Este indicat să evitați adăugarea de zahăr sau alți îndulcitori în băutură, pentru a nu reduce valoarea nutritivă a acesteia.

Un studiu recent publicat în Jurnalul Internațional de Științe Moleculare a demonstrat efectele benefice ale acestui fruct asupra rinichilor. Rodia are capacitatea de a dilata tractul urinar pentru a facilita îndepărtarea nisipului și a pietrelor. În plus, reglează nivelurile de oxalați de calciu și fosfor din rinichi, prevenind cristalizarea.

5. Suc de castraveți

La fel ca rodia, castravetele este bogat în apă. Prin urmare, ajută la stimularea micțiunii și la eliminarea nisipului din rinichi. Este o băutură răcoritoare, bună pentru micul dejun sau gustare. Puteți adăuga miere pentru a face gustul mai plăcut.

6. Suc de țelină

Țelina este o plantă utilizată pe scară largă în întreaga lume pentru multiplele sale beneficii pentru sănătate. Un studiu publicat în Journal of Pharmacy and Bioallied Sciences a arătat că țelina promovează descompunerea pietrelor la rinichi.

Efectul țelinei asupra pietrelor la rinichi se explică prin conținutul ridicat de flavonoide, în special apigenină. Aceste substanțe sunt capabile să degradeze calciul, unul dintre principalele minerale care alcătuiesc nisipul. Totuși, studiul a fost realizat pe animale, așa că sunt necesare mai multe cercetări în acest sens.

Ingrediente

 • 2 tulpini de țelină
 • 1 pahar cu apă
 • 1 linguriță de miere (opțional).

Preparare

 • Spălați și curățați tulpinile de țelină.
 • Apoi, puneți toate ingredientele în blender.
 • Puteți adăuga lingurița de miere pentru a îndulci și îmbunătăți aroma.
 • Consumați sucul cel puțin o dată pe zi, în fiecare zi, până observați îmbunătățiri.

7. Ulei de măsline

Un alt ingredient natural utilizat pe scară largă pentru multiplele sale beneficii pentru sănătate este uleiul de măsline. Poate fi un remediu natural pentru a elimina și a preveni formarea de nisip în rinichi, potrivit unui studiu publicat în Investigative and Clinical Urology.

Cercetătorii cred că acest efect se datorează faptului că uleiul de măsline previne deteriorarea membranei tubulare renale. Cu toate acestea, dozele folosite la animale au fost foarte mari (1,7 mililitri per kilogram de greutate), așa că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a evalua efectele la om.

8. Suc de lămâie

Aportul de suc de lămâie și alte citrice poate fi util pentru a elimina nisipul din rinichi. Acest lucru se datorează conținutului ridicat de citrați, care ajută la încetinirea formării cristalelor.

Ideal este să beți 2 pahare de suc natural de lămâie pe zi. Primul trebuie băut înainte de micul dejun, iar al doilea este recomandat cu câteva ore înainte de cină.

9. Oțet de mere

Potrivit unui articol din revista Urology, oțetul de mere este unul dintre remediile naturale folosite pentru a ameliora simptomele și a preveni reapariția nisipului în rinichi. Eficacitatea acestui compus se datorează prezenței acidului citric care ajută la dizolvarea depozitelor de calciu.

Se recomandă 2 linguri de oțet pur de mere diluat în 250 mililitri de apă de mai multe ori pe zi. Potrivit credinței populare, eficacitatea este mai mare atunci când este consumat înainte de fiecare masă. Este important să nu consumați oțet simplu pentru a evita iritația tractului digestiv.

10. Uva ursi

Uva ursi sau guayuba este o altă plantă care poate fi folosită ca remediu pentru eliminarea pietrelor la rinichi. Potrivit publicației International Urology and Nephrology, eficacitatea acestei plante s-ar putea datora capacității sale de dezinfectare și prezenței saponinei. În plus, se crede că ajută la dizolvarea pietrelor formate din acid uric.

Consumați zilnic 500 miligrame de uva ursi pentru a obține aceste beneficii.

Pietre la rinichi

11. Tribulus terrestris sau ciulin

Ultima plantă pe care o vom aminti este tribulus terrestris. Un studiu pilot publicat în revista Scientific Reports a arătat că extractul apos de tribulus terrestris poate fi un tratament preventiv și sigur pentru pietrele la rinichi.

Totuși, această plantă poate avea efecte nocive asupra sănătății, așa că trebuie folosită cu mare grijă. Din fericire, planta este disponibilă sub formă de pastile de 500 miligrame și ceai. Ambele produse sunt comercializate în doze terapeutice, așadar administrarea lor o dată pe zi ajută la tratarea pietrelor la rinichi fără a provoca daune organismului.

Nisip în rinichi? Consultați medicul

Pentru a elimina nisipul din rinichi, este esențial să urmați indicațiile medicului și să luați aceste remedii ca o completare, niciodată ca tratament unic.

Nisipul sau pietrele la rinichi nu sunt o problemă de sănătate care poate fi ignorată, deoarece situația se poate agrava. Așadar, nu uitați să efectuați un control medical ca măsură preventivă și de îngrijire a rinichilor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Khan SR, Pearle MS, Robertson WG, Gambaro G et al. Kidney stones. Nat Rev Dis Primers. 2016 Feb 25;2:16008.
 • Siener R. Nutrition and Kidney Stone Disease. Nutrients. 2021 Jun 3;13(6):1917.
 • Yousefi M, Eidi M, Ghaemi N, Khavari R. Inhibitory effects of taraxasterol and aqueous extract of Taraxacum officinale on calcium oxalate crystallization: in vitro study. Ren Fail. 2018 Nov;40(1):298-305.
 • Boeing T, Tafarelo K, Gasparotto A, Mota L et al. Phytochemistry and Pharmacology of the Genus Equisetum (Equisetaceae): A Narrative Review of the Species with Therapeutic Potential for Kidney Diseases. Evid Based Complement Alternat Med. 2021 Mar 5;2021:6658434.
 • Nirumand M, Hajialyani M, Rahimi R, Farzaei MH et al. Dietary Plants for the Prevention and Management of Kidney Stones: Preclinical and Clinical Evidence and Molecular Mechanisms. Int J Mol Sci. 2018 Mar 7;19(3):765.
 • Stiani S, Syahidah F, Fikriani H, Subarnas A et al. Anticalculi Activity of Apigenin and Celery (Apium graveolens L.) Extract in Rats Induced by Ethylene Glycol-Ammonium Chloride. J Pharm Bioallied Sci. 2019 Dec;11(Suppl 4):S556-S561.
 • Alenzi M, Rahiman S, Tantry BA. Antiurolithic effect of olive oil in a mouse model of ethylene glycol-induced urolithiasis. Investig Clin Urol. 2017 May;58(3):210-216.
 • Prezioso D, Strazzullo P, Lotti T, Bianchi G et al. Dietary treatment of urinary risk factors for renal stone formation. A review of CLU Working Group. Arch Ital Urol Androl. 2015 Jul 7;87(2):105-20. doi: 10.4081/aiua.2015.2.105. Erratum in: Arch Ital Urol Androl. 2016 Mar;88(1):76.
 • Joshi A, Tallman J, Calvert J, Brewer T et al. Complementary and Alternative Medicine Use in First-time and Recurrent Kidney Stone Formers. Urology. 2021 Oct;156:58-64.
 • Grases F, Melero G, Costa-Bauzá A, Prieto R, March JG. Urolithiasis and phytotherapy. Int Urol Nephrol. 1994;26(5):507-11.
 • Kaushik J, Tandon S, Bhardwaj R, Kaur T et al. Delving into the Antiurolithiatic Potential of Tribulus terrestris Extract Through -In Vivo Efficacy and Preclinical Safety Investigations in Wistar Rats. Sci Rep. 2019 Nov 4;9(1):15969.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.