Logo image
Logo image

Rețete cu somon în sos de lămâie

4 minute
Vrei să afli cum poți prepara cel mai delicios somon în sos de lămâie? Păstrează la îndemână rețetele de mai jos.
Rețete cu somon în sos de lămâie
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Somonul este deosebit de delicios, dar și hrănitor. Este excelent pentru menținerea sănătății datorită conținutului său ridicat de acizi grași Omega 3. Încearcă rețete cu somon în sos de lămâie pentru o cină plină de nutrienți. 

De la apă dulce la ocean

Somonul este un pește ce își începe viața în apă dulce, apoi călătorește spre ocean, pentru ca mai apoi să-și depună icrele tot în râul din care provine. Este o varietate de pește de culoare albastră, cu un conținut moderat de grăsime, dar foarte bogat în proteine, vitamine și minerale esențiale ca potasiul, seleniul și vitamina B12.

Concentrația sa ridicată de acizi grași Omega 3 te ajută să-ți menții nivelul colesterolului și al trigliceridelor în limitele normale.

Pe lângă multiplele beneficii pentru sănătate, carnea de somon îmbunătățește circulația sângelui și previne formarea cheagurilor. Aceasta diminuează probabilitatea apariției unor boli degenerative precum maladia Alzheimer, scleroza multiplă sau artrita reumatoidă.

Nutrienții din somon te ajută să lupți și împotriva unor afecțiuni cu care ne confruntăm zilnic, precum astmul, depresia, diabetul, hipertensiunea arterială sau degenerescența maculară.

Rețete cu somon în sos de lămâie

Prima pe lista de rețete cu somon este și cea mai simplă și ai nevoie de:

Ingrediente

  • 1 pachet de Tagliatelle sau orice fel de paste făinoase (250 g)
  • 4 fileuri de somon fără piele (600 g)
  • ulei vegetal (după gust)
  • un praf de sare
  • piper (după gust)

Ingrediente pentru sos

  • 1 cană de brânză albă tartinabilă (100 g)
  • 2 pahare de iaurt natural (300 g)
  • 1 lămâie (30 g)
  • piper negru măcinat (după gust)
  • arpagic (după gust)

Prepararea sosului

  1.  Amestecă cele două pahare de iaurt cu crema de brânză până la formarea unei paste fine.
  2.  Adaugă coaja de la lămâie și jumătate din sucul lămâii stoarse.
  3.  Continuă cu piperul negru și arpagicul tocat, apoi lasă amestecul în frigider.

Preparare somon

  1.  Încălzește cuptorul la 200°C.
  2.  Fierbe pastele cu apă și sare după gust, scurge-le bine, apoi lasă-le deoparte acoperite.
  3.  Pune somonul într-un vas pentru cuptor cu partea pe care se află în mod normal pielea în jos.
  4.  Asezonează-l cu sare și piper după gust.
  5.  Stropește-l cu puțin ulei de măsline.
  6.  Frige-l pe gril timp de 10 minute. Dacă nu ai gril, atunci gătește într-o tigaie acoperită.
  7.  Servește cu paste și sosul pregătit mai sus.

Somon cu sos de lămâie

Some figure

A doua opțiune de pe lista de rețete cu somon este simplă și gustoasă.

Ingrediente

  • 4 fileuri de somon fără piele sau oase (600 g)
  • 6 cepe mici roșii (150 g)
  • 1 lămâie (30 g)
  • 1 cutie de smântână (250 ml)
  • 1/2 pachet de unt (50 g)

Mod de preparare

  1.  Taie lămâia în felii foarte subțiri și călește-o în unt până începe să se caramelizeze.
  2.  Adaugă ceapa roșie tocată și las-o până devine translucidă.
  3.  Adaugă jumătate din sucul lămâii proaspăt stoarse și lasă totul să dea în clocot. Apoi lasă la răcit.
  4.  Adăugă și smântâna și pune din nou pe foc, amestecând ușor. Lasă la fiert până scade la jumătate din cantitate.
  5.  Pune sare și piper după gust.
  6.  Acoperă o tavă cu folie de aluminiu și unge bine cu unt porțiunea pe care va sta somonul.
  7.  Așează peștele pe folie, cu sare și piper după gust. Acoperă bine cu sos.
  8.  Lasă la cuptor pentru 15 minute la 180°C.

Citește și:

Alimente bogate în Omega 3, în afară de pește

Somon în sos de lămâie și mărar

Dacă vrei să încerci rețete cu somon, nu trebuie să ratezi această variantă originală.

Ingrediente

  • 1/2 kg somon (500 g)
  • 1/2 lămâie (20 g)
  • 25 g unt sărat
  • 1/2 lingură de făină (5 g)
  • 2 lingurițe de zahăr (opțional)
  • 1/4 pahar de vin alb (50 ml)
  • 30 ml lapte sau smântână
  • 1/2 lingură de mărar (5 g)
  • sare și piper după gust
  • ulei de măsline (după gust)
  • 3 cartofi fierți (60 g)
  • 6 morcovi fierți (80 g)

Citește și:

9 dintre cele mai nocive soiuri de pește

Mod de preparare

  1.  Încălzește cuptorul la 180°C.
  2.  Spală, curăță și taie în cubulețe morcovii și cartofi. Fierbe legumele în apă cu sare până se înmoaie și lasă-le deoparte pentru garnitură.
  3.  Pune somonul într-o tavă de copt.
  4.  Presară sare, piper, mărar și puțin ulei de măsline pe carne.
Some figure

Preparare sos de lămâie și mărar

  1.  Rade jumătate de lămâie, îndepărtează partea albă, scoate sâmburii și taie felii.
  2.  Topește untul într-o tigaie.
  3.  Pune și făina și amestecă bine 5 minute până se formează un sos.
  4.  Adaugă coaja de lămâie.
  5.  Stropește cu puțin vin și amestecă la foc mic.
  6.  Pune și feliile de lămâie, amestecând continuu.
  7.  Condimentează cu sare după gust.
  8.  Pune și mărarul și continuă să amesteci la foc mic până ce preparatul se îngroașă.
  9.  Adaugă laptele și zahărul pentru a balansa gustul acid.
  10.  Ajustează cantitatea de sare, la nevoie.
  11.  Dă tava cu somon la cuptor pentru 10-20 de minute, în funcție de grosimea bucăților de carne.
  12.  Servește somonul cu sosul de lămâie cu garnitura de cartofi și morcovi.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.