Scapă de durerea cauzată de varice! - Doza de Sănătate
 

Scapă de durerea cauzată de varice!

Dacă ai varice, cel mai probabil știi deja cât de supărătoare este durerea provocată de acestea.
Scapă de durerea cauzată de varice!
Valeria Sabater

Scris și verificat de psihologul Valeria Sabater.

Ultima actualizare: 10 august, 2023

Picioare obosite, presiune, crampe musculare, senzație de arsură, durere—acestea sunt doar câteva din neplăcerile provocate de varice. Durerea cauzată de varice nu este un fleac, ci o problemă serioasă ce îți poate afecta calitatea vieții. Aproape 50% dintre femei suferă de varice, fie că este vorba de acele vene subțiri asemenea unei plase, fie de acele varice mari și umflate.

Cel mai comun tratament pentru varice sunt intervențiile chirurgicale, chirurgia cu laser câștigând multă popularitate în ultima vreme. Însă, chiar dacă alegi să treci printr-o intervenție chirurgicală, nu ai nicio garanție că varicele nu vor reapărea

Genele tale, un stil de viață sedentar și dieta sunt factori cheie ce pot determina apariția varicelor. Mai jos îți vom explica cum poți ameliora durerea cauzată de varice și cum poți să-ți crești calitatea vieții într-un mod foarte simplu și economic.

1. Schimbă-ți dieta!

Mere pentru a trata durerea cauzată de varice
 • Pentru a-ți relaxa picioarele și a scăpa de senzația de greutate pe care o resimți în această zonă, ar fi bine să-ți schimbi dieta. Evită sarea, alimentele conservate sau murate, mezelurile și carnea roșie, toate aceste alimente cauzând retenția de lichide și amplificându-ți senzația de durere.
 • Fibrele sunt esențiale dacă vrei să ameliorezi simptomele varicelor. Conform mai multor studii, lipsa de fibre poate duce la o creștere a presiunii resimțite la nivel abdominal și provoca insuficiență venoasă, ce favorizează apariția varicelor și a hemoroizilor.
 • Adoptă o dietă bogată în fibre, legume și cereale integrale. Consumă fructe bogate în flavonoide: portocale, lămâi, mere, cireșe, afine, coacăze, etc.
 • Bea cel puțin doi litri de apă în fiecare zi!

2. Încearcă plantele medicinale ce tratează durerea cauzată de varice!

Ginkgo biloba pentru a trata durerea cauzată de varice
 • Un remediu foarte eficient pentru a elimina durerea cauzată de varice este reprezentat de așa-numitele plante medicinale „venotonice”. Aceste plante sunt un remediu natural ce te poate ajuta să previi dilatarea vaselor capilare.
 • În plus, plantele medicinale venotonice au proprietăți antiinflamatoare și efect antioxidant.
 • Îți recomandăm cu multă căldură frunzele de hamamelis, frunzele de viță de vie roșie și Ginkgo Biloba. Le poți găsi pe toate trei în magazinele cu produse naturiste și în plafare. În plus, aceste plante sunt folosite deseori și ca ingrediente în creme sau geluri. Acestea sunt foarte eficiente și, dacă vrei, le poți achiziționa pentru a te masa cu ele.

3. Profită de beneficiile oferite de castanul de India

Castane pentru a trata durerea cauzată de varice
 • Fructele castanului de India sunt unul dintre cele mai eficiente remedii pentru durerea cauzată de varice. Semințele acestui castan conțin o substanță numită „escină”, ce favorizează circulația sanguină normală. Mai multe studii au atestat acest fapt, arătând că escina ajută la reducerea inflamațiilor, prevenind astfel retenția de lichid.
 • Castanul de India te poate ajuta să scapi de durere, de senzațiile de greutate și de crampe. Acesta este un remediu ideal dacă vrei să scapi de acele pânze de păianjen ce îți acoperă picioarele, dar și de ulcere sau hemoroizi.
 • Poți găsi extract de castan de India în orice magazin cu produse naturiste sau plafar. Este recomandat să iei două doze 400 mg în fiecare zi, una la micul dejun și încă una înainte de cină. Astfel, vei preveni apariția crampelor și a durerilor nocturne cauzate de varice.

4. Alte sfaturi utile pentru a ameliora durerea cauzată de varice

Mișcarea alungă durerea cauzată de varice
 • Atunci când ajungi acasă, întinde-te pe canapea cu picioarele în sus și încearcă să te relaxezi timp de zece minute. Poți pur și simplu să-ți pui o pernă sub picioare sau să le rezemi de perete pentru a reduce inflamația din această zonă.
 • Aloe Vera este recomandată pentru ameliorarea presiunii cauzate de varice. Poți să-ți masezi picioarele cu pulpă de Aloe Vera, ce îți va da o senzație de prospețime și relaxare.
 • Atunci când te întinzi în pat ca să te culci, nu uita că este bine să dormi cu picioarele puțin ridicate în raport cu restul corpului. Pur și simplu pune ceva sub saltea (sau pune-ți o pernă sub picioare) și dormi în cea mai comodă poziție posibilă!
 • Și terapia prin compresie este foarte utilă dacă vrei să ameliorezi durerea cauzată de varice.
 • Evită să duci un stil de viață sedentar. Mișcă-te cât de des poți. Dacă trebuie să stai jos foarte mult, profită de toate ocaziile ce se ivesc pentru a face mișcare. Cum ajungi acasă, încearcă să ieși la plimbare timp de 20 de minute. Și mersul pe bicicletă este o variantă foarte bună.
 • Evită hainele foarte strâmte, acestea îngreunându circulația sângelui la nivelul picioarelor.
 • Aplică alternativ comprese calde și reci pe zonele afectate. Începe prin a folosi o compresă caldă pentru a aplica presiune pe varice. Apoi fă la fel cu o compresă rece. Această fluctuație de temperatură este foarte relaxantă și eficientă pentru a îmbunătăți circulația la nivelul picioarelor.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.