6 trucuri pentru prevenirea varicelor - Doza de Sănătate
 

6 trucuri pentru prevenirea varicelor

Una dintre cele mai bune modalități de a preveni varicele și de a-ți îmbunătăți circulația este ridicarea picioarelor pentru câteva minute în fiecare zi. 
6 trucuri pentru prevenirea varicelor
Carlos Fabián Avila

Verificat și aprobat de medicul Carlos Fabián Avila.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Varicele sunt vene dilatate care apar, în general, în partea inferioară a corpului ca urmare a unei circulații deficitare. Citește în continuare pentru a descoperi cele mai bune trucuri pentru prevenirea varicelor.

Prezența venelor varicoase indică faptul că sângele întâmpină dificultăți în revenirea la inimă. Problema este cauzată de un dezechilibru inflamator sau de slăbirea valvelor care permit circulația sângelui.

Varicele au fost considerate întotdeauna o problemă estetică din cauza faptului că sunt roșii sau vineții. În realitatea, acestea afectează și sănătatea, întrucât pot provoca o senzație de greutate în picioare. Circulația deficitară poate cauza durere și alte simptome neplăcute.

Din fericire, practicarea anumitor obiceiuri benefice poate diminua riscul de dezvoltare a varicelor, mai ales dacă începi să iei aceste măsuri de la o vârstă tânără.

În articolul de astăzi îți prezentăm 6 trucuri pentru prevenirea varicelor. Citește în continuare pentru a afla care sunt ele!

Trucuri pentru prevenirea varicelor

1. Reglează-ți greutatea corporală

Controlarea greutății corporale pe lista de trucuri pentru prevenirea varicelor

Apariția varicelor este una dintre principalele consecințe ale supraponderalității sau ale obezității. Kilogramele în plus împiedică sângele să circule în mod corespunzător prin vene. Astfel, apar inflamații la nivelul vaselor capilare.

Sugestii

 • Limitează aportul de calorii și consumul de grăsimi.
 • Adoptă o dietă bazată pe fructe, legume și cereale integrale.
 • Fă mișcare în mod regulat, pentru cel puțin 30 de minute pe zi.
 • Dacă ești obeză, cere sfatul unui specialist.

2. Poartă pantofi comozi

Pantofii comozi, lați, cu talpa moale, ajută la prevenirea problemelor circulatorii în partea de jos a corpului. Tocurile înalte slăbesc valvele care reglează trecerea sângelui prin vene, provocând inflamații și retenție de apă.

Sugestii

 • Evită să porți pantofi cu toc înalt. Tocul nu ar trebui să aibă mai mult de 5 cm.
 • Încearcă să porți cât poți de mult pantofi cu talpă groasă și aerisiți.

3. Mărește consumul de apă

Consumul de apă pe lista de trucuri pentru prevenirea varicelor

Persoanele care nu beau suficientă apă în fiecare zi sunt mai predispuse la probleme circulatorii decât cele care consumă o cantitate suficientă din acest lichid.

Apa este vitală pentru buna funcționare a organismului și pentru menținerea sângelui în stare optimă. În plus, acest lichid facilitează întoarcerea sângelui din orice parte a corpului către inimă.

Sugestii

 • Ai grijă să bei între 6 și 8 pahare de apă pe zi.
 • Dacă îți vine greu să bei o cantitate atât de mare, optează pentru apă cu aromă de fructe, infuzii sau sucuri.

Evită să porți haine strâmte

Chiar dacă pare greu de crezut, hainele prea strâmte pot duce la apariția varicelor și a venelor în formă de pânză de păianjen. Blugii, fustele și alte articole vestimentare prea strâmte îngreunează circulația la nivelul picioarelor. În timp, aceste dificultăți provoacă probleme estetice.

Sugestii

 • Poartă haine largi, moi și aerisite.
 • Când îți cumperi pantaloni, alege mărimea potrivită pentru tine.

5. Ține picioarele ridicate

Ridicarea picioarelor pe lista de trucuri pentru prevenirea varicelor

Ridicarea picioarelor este unul dintre cele mai bune trucuri pentru prevenirea varicelor și îmbunătățirea circulației. Acest exercițiu ajută la întoarcerea sângelui în partea superioară a inimii și, în timp, contribuie la relaxarea picioarelor obosite.

Sugestii

 • Când ai ocazia, ține picioarele ridicate timp de 2 sau 3 minute.
 • Practică acest exercițiu la sfârșitul zilei de lucru.
 • Procedează la fel și după ce petreci mult timp în aceeași poziție.

6. Evită consumul excesiv de sare

Sarea este unul dintre cele mai utilizate ingrediente în bucătărie, fiind prezentă în multe preparate culinare. Din păcate, este foarte greu să o elimini din dietă.

Ceea ce mulți nu știu este că, dacă este consumată în exces, sarea provoacă multe probleme de sănătate, printre care și varice. Acest produs provoacă inflamații ca urmare a retenției de apă. Astfel, pot apărea varice și celulită.

Sugestii

 • Limitează consumul de sare. Înlocuiește-o cu alte condimente sănătoase.
 • Citește etichetele alimentelor din supermarket pentru a afla câtă sare conțin.
 • Optează pentru sare de mare sau sare de Himalaya în cantități mici.

Te îngrijorează apariția venelor varicoase? Pune în practică aceste trucuri pentru prevenirea varicelor, incluzându-le în rutina zilnică.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.