6 sfaturi pentru a suporta recidiva sclerozei multiple
 

6 sfaturi pentru a suporta recidiva sclerozei multiple

Scleroza multiplă este o boală neurodegenerativă pentru care nu există un tratament curativ. Crizele și recidivele sunt provocări în evoluția pacientului, care necesită o abordare specială.
6 sfaturi pentru a suporta recidiva sclerozei multiple
Maryel Alvarado Nieto

Scris și verificat de medicul Maryel Alvarado Nieto.

Ultima actualizare: 19 noiembrie, 2022

Recidiva sclerozei multiple apare atunci când simptomele disfuncției neurologice durează mai mult de 24 de ore. Acest concept include și agravarea manifestărilor clinice ale pacientului într-o singură lună.

Aceste simptome nu trebuie să fie cauzate de febră, modificări hormonale sau metabolice sau tulburări de somn. Aceste situații agravează starea pacienților cu SM, fără a constitui un adevărat focar.

În prezent, originea sclerozei multiple este necunoscută. Literatura științifică recunoaște două faze patologice suprapuse:

 1. Există un proces inflamator autoimun care degenerează teaca de mielină a substanței albe din sistemul nervos central (SNC). Acest mecanism este responsabil pentru simptome.
 2. Apare și o degenerare progresivă a axonilor și a neuronilor, care duce la invaliditate permanentă, tipică stadiilor avansate ale bolii.

Managementul farmacologic al crizelor include administrarea de glucocorticoizi, în special metilprednisolon în doze mari. Terapia menționată a arătat o mare utilitate în scurtarea duratei exacerbărilor și în scăderea intensității acestora.

Cu toate acestea, steroizii nu par să modifice progresia bolii. Efectele lor adverse limitează utilizarea la pacienții cu focare ușoare. Din acest motiv, este important să cunoașteți câteva sfaturi pentru a suporta recidiva sclerozei multiple.

6 sfaturi pentru a suporta recidiva sclerozei multiple

1. Evaluarea medicală continuă

Deși pare o recomandare evidentă, nu toți pacienții cu scleroză multiplă merg la controalele medicale regulate. Acest lucru face ca monitorizarea în timp util atât a simptomelor, cât și a leziunilor neurologice vizibile să fie dificilă.

Lipsa controlului medical cauzează întârzieri în recunoașterea recidivei. Din același motiv, există o întârziere de inițiere a tratamentului. Experții recomandă evaluări medicale la fiecare șase luni și controale RMN cel puțin o dată pe an. Este important de subliniat faptul că, deși steroizii nu tratează boala, utilizarea lor precoce poate avea un efect protector prin reducerea procesului inflamator.

Medic care analizează recidiva sclerozei multiple
Recomandarea ghidurilor oficiale de tratament presupune efectuarea unui RMN pe an.

2. Informarea: esențială în recidiva sclerozei multiple

Informarea este vitală pentru a face față patologiei. Se recomandă ca pacienții să participe la ședințe educaționale. Scopul acestor întâlniri este de a informa cât mai bine bolnavii. Educarea continuă promovează schimbarea comportamentală, ceea ce îmbunătățește perspectiva pacientului asupra stării sale.

Îmbogățirea cunoștințelor despre boală oferă posibilitatea reducerii recidivelor în scleroza multiplă.

3. Eliminarea declanșatoarelor

Aproximativ 10% dintre infecțiile care apar la pacienții cu SM duc la o recidivă. Din acest motiv, este esențial să le prevenim, mai ales pe cele care constituie un factor de risc.

Vitamina C permite acidificarea urinei la persoanele cu golirea incompletă a vezicii urinare. Constituie o măsură profilactică cu o oarecare eficacitate împotriva colonizării bacteriene.

Infecțiile căilor respiratorii și cele ale tractului gastrointestinal trebuie prevenite la pacienții cu dificultăți de mers și cu tulburări de evacuare.

Este important de reținut că, de îndată ce apar simptome care sugerează un proces infecțios, trebuie consultat imediat medicul pentru o evaluare în timp util. Creșterea temperaturii mediului înconjurător, exercițiile fizice intense, modificările hormonale, stresul și lipsa somnului exacerbează simptomele sclerozei multiple.

4. Prevenția

Simptomele sclerozei multiple depind de zona lezată. Deoarece există locații diferite, manifestările fizice sunt multiple.

Cu toate acestea, cele mai frecvente sunt următoarele:

 • Probleme motorii
 • Tulburări vizuale
 • Simptome propioceptive

Evaluarea fiecărui simptom și a intensității sale trebuie efectuată de un grup de specialiști. Literatura de specialitate propune câteva sfaturi generale care pot ajuta pacientul să facă față recidivei sclerozei multiple. Cu toate acestea, ele nu ar trebui să înlocuiască abordarea farmacologică. Printre recomandări se numără următoarele:

 • Purtați îmbrăcăminte largă din fibre naturale.
 • Luați pauze periodic pe parcursul zilei.
 • Efectuați exerciții fizice de nivel mediu în mod regulat.
 • Stați în medii răcoroase sau cu aer condiționat.
 • Planificați activitățile obositoare la orele dimineții.
 • Utilizați dispozitive mecanice de sprijin.
 • Eliminați tutunul.
 • Reduceți consumul de sare.
Femeie cu scleroză multiplă
Simptomele crizelor sunt intense. Sprijinul terților în aceste momente este esențial pentru a evita depresia, oboseala recurentă și prelungirea simptomelor acute.

5. Suplimentele alimentare

Deficitul de vitamina D este un factor de risc al sclerozei multiple, dar nu toți pacienții cu această boală au niveluri scăzute ale acestei vitamine. Corectarea acestui deficit este o măsură frecventă.

Alegerea dozei este o chestiune de dezbatere în rândul cercetătorilor și nu există un consens în această privință.

Consumați pește gras, cum ar fi somonul. Dacă acest lucru nu este posibil, suplimentarea cu acizi grași cu lanț lung (omega-3) este considerată sigură.

6. Simptomele ascunse

Există trei manifestări clinice care sunt considerate simptome ascunse ale SM:

 • Oboseala
 • Depresia
 • Declinul cognitiv

Reabilitarea neuropsihologică nu este oferită suficient de des ca opțiune terapeutică inițială. Cu toate acestea, există un mare beneficiu în dezvoltarea unor comportamente sănătoase la persoanele cu SM.

Terapia cognitiv-comportamentală (CBT) și antrenamentul mindfulness s-au dovedit a fi strategii eficiente în gestionarea stresului. De fapt, acest studiu a corelat scăderea numărului de leziuni noi cu terapia cognitiv-comportamentală.

Totuși, aceste efecte au dispărut la sfârșitul terapiei.

Avantajul pe care îl oferă tehnica mindfulness în comparație cu CBT este faptul că beneficiile se mențin în timp, în ciuda faptului că terapia este întreruptă. Abilitățile dobândite pot fi implementate și pe cont propriu.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.