5 sfaturi pentru curățarea unei mese de biliard
 

5 sfaturi pentru curățarea unei mese de biliard

Aveți o masă de biliard acasă? Curățarea părții textile necesită anumite măsuri speciale.
5 sfaturi pentru curățarea unei mese de biliard

Ultima actualizare: 12 decembrie, 2022

Biliardul este un sport de înaltă precizie care necesită îndemânare, precum și o serie de unelte care trebuie să aibă anumite caracteristici. Se practică prin lovirea cu un băț a unui număr variabil de bile pe o masă specială. Aceasta trebuie căptușită cu un material textil înconjurat de benzi elastice. În acest articol, vă vom oferi sfaturi pentru curățarea unei mese de biliard pentru a o menține în stare excelentă.

Începuturile biliardului se regăsesc în culturile Greciei și Egiptului, potrivit unei publicații a Muzeului Jocului. Cu toate acestea, există diferite versiuni despre originea sa și fabricarea primei mese de biliard.

În acest sens, școala franceză ne arată că jocul a fost creat la curtea lui Ludovic al XII-lea de un bărbat pe nume Henry Devigne. Tradiția engleză indică faptul că a fost creat în Regatul Unit.

Indiferent de originea sa, biliardul este un joc care a devenit popular în multe părți ale lumii. De fapt, există oameni care îl joacă la nivel profesional și care participă la turnee.

Cele mai bune trucuri pentru curățarea unei mese de biliard

Când investim bani într-o masă de biliard, știm că este o investiție pe termen lung, deoarece nu este un obiect ieftin sau ușor de achiziționat sau mutat. Din acest motiv, va trebui să avem întotdeauna o grijă deosebită atunci când o curățăm; pânza sa este foarte delicată.

Trebuie să menținem masa în stare optimă și să-i păstrăm durata de viață utilă. În continuare, vă vom arăta tehnicile de curățare a unei mese de biliard.

Tineri care joacă biliard

1. Folosiți un pămătuf

Treceți cu delicatețe un pămătuf peste suprafața mesei. Acest lucru nu va îndepărta petele, dar va răspândi praful de cretă, care poate fi apoi aspirat. Mișcați-vă ușor, pentru a nu desprinde materialul textil de pe masă.

2. Periați masa

Este foarte important să aveți periile indicate de producători, pe care le puteți cumpăra din magazinele specializate pentru biliard. Dacă nu vreți să cheltuiți bani, cel mai important lucru de reținut este faptul că curățarea părții textile necesită peri foarte moi.

Nu trebuie să frecați niciodată materialul circular. Frecați întotdeauna cu mișcări scurte și drepte, mișcând peria foarte ușor.

3. Aspirați masa

Acesta este un pas necesar dacă masa are multă murdărie. P uteți aspira masa fără a lipi duza aspiratorului de partea textilă.

Țineți duza la o înălțime mică, astfel încât să poată îndepărta murdăria, dar fără a zgâria masa. Nu uitați să aspirați întreaga masă, asigurându-vă că nu rămâne praf în colțuri.

Aspirați la putere medie pentru a evita ruperea părții textile.

4. Îndepărtați petele

Deși este recomandat să nu udați masa de biliard, evitând să puneți băuturi sau alimente pe ea, dacă acest lucru se întâmplă, există mai multe trucuri de curățare.

Curățați pata imediat, împiedicând umiditatea să pătrundă în pâslă. În acest scop, folosiți un prosop alb care absoarbe umezeala. De asemenea, puteți folosi prosoape foarte absorbante, de tipul celor folosite în bucătărie.

Dacă rămân pete după frecarea cu peria și aspirarea de la distanță, ștergeți ușor pâsla cu o cârpă umedă. În acest fel, puteți îndepărta reziduurile de praf și urmele de suprafață. Apoi, este necesar să așteptați aproximativ o jumătate de oră până la o oră pentru uscare.

O altă modalitate de a curăța o masă de biliard este să folosiți apă și oțet în proporții egale. Cu aceasta soluție, umeziți un prosop și stoarceți-l foarte bine. Frecați cu mișcări scurte, întotdeauna foarte ușor. Oțetul ajută la curățarea eficientă a materialului și este un produs blând în comparație cu substanțele chimice de pe piață.

De asemenea, puteți achiziționa un șampon special pentru curățarea meselor de biliard. În ambele cazuri, după umezirea mesei este necesar să așteptați aproximativ o oră înainte de a o acoperi.

Curățarea unei mese de biliard în mod corect

5. Folosiți un tratament special pentru petele dificile

Pentru a îndepărta petele dificile, după ce ați încercat metodele de mai sus, este necesar să achiziționați un produs special pentru mesele de biliard. Aceste produse se găsesc adesea în magazinele de articole sportive.  

Este important să nu încercați să utilizați șampoane pentru covoare sau mobilier, deoarece acestea ar putea strica partea textilă. Urmați instrucțiunile de pe ambalaj.

Dacă pata persistă, recomandarea este să cereți ajutor producătorului sau vânzătorului de mese de biliard, care vă poate îndruma pas cu pas pentru a rezolva problema.

Aveți grijă de masa de biliard

Acum că știți cum să curățați o masă de biliard, vă vom oferi câteva recomandări finale pentru a o menține în stare optimă:

  • Aplicați întotdeauna creta pe tac departe de suprafața mesei. Această tehnică ajută la prevenirea acumulării de praf pe suprafața pânzei.
  • Curățați bilele de biliard frecându-le ușor cu o cârpă din microfibră. Acest lucru va face ca masa să rămână curată mai mult timp.
  • Nu țineți echipamentele pe masă și nu ștergeți niciodată piesele pe suprafața pânzei.
  • Părțile din lemn ale mesei pot fi curățate cu oțet și apă, soluție care oferă strălucire.

Nu uitați să păstrați masa de biliard acoperită și protejată, conform instrucțiunilor producătorului. Acest lucru este important mai ales dacă masa stă aproape de exterior.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.