Simptomele, cauzele, diagnosticul și tratamentul pseudogutei
 

Simptomele, cauzele, diagnosticul și tratamentul pseudogutei

Pseudoguta este o boală care se manifestă prin inflamație, durere și disconfort articular, de obicei la nivelul genunchilor. Nu trebuie confundată cu guta tipică, deoarece cauzele sale sunt diferite.
Simptomele, cauzele, diagnosticul și tratamentul pseudogutei
Samuel Antonio Sánchez Amador

Scris și verificat de biologul Samuel Antonio Sánchez Amador.

Ultima actualizare: 17 noiembrie, 2022

Pseudoguta este o patologie caracterizată prin apariția de cristale în lichidul sinovial, cartilaje, fibrocartilaje și meniscul articular, printre alte zone. Potrivit articolelor științifice, aceste cristale duc la calcificarea (depunerea de pirofosfat de calciu) cartilajului hialin sau a meniscului articular și, prin urmare, este numită și condrocalcinoză. Care sunt simptomele, cauzele, diagnosticul și tratamentul pseudogutei?

În ciuda faptului că prezintă un tablou clinic asemănător gutei, vorbim despre o boală care nu are nicio legătură cu hiperuricemia (concentrația anormală a acidului uric în sânge). Abordarea și tratamentul medical sunt complet diferite. Vă explicăm tot ce trebuie să știți despre pseudogută!

Ce este pseudoguta?

După cum am spus deja, pseudoguta este o boală cauzată de creșterea concentrației și depunerea pirofosfatului de calciu în țesuturile articulare. Conform studiilor, aceste țesuturi cartilaginoase conțin concentrații scăzute ale acestor săruri, care nu se calcifiază în condiții normale.

Potrivit acelorași surse, boala este cronică, cu durată lungă și cu progresie lentă. Este asociată cu alte patologii, cum ar fi diabetul zaharat și hipertensiunea arterială. Fără îndoială, boala cel mai des asociată este osteoartrita (uzura cartilajului articular și frecarea între oase).

Bărbat care are nevoie de tratamentul pseudogute
Pseudoguta tinde să apară mai des la genunchi, spre deosebire de gută, care afectează degetul mare.

Care sunt simptomele pseudogutei?

Clinica Mayo menționează următoarele simptome:

  • Durere, inflamație, rigiditate și senzație de căldură în articulațiile mari
  • Crize frecvente de disconfort articular care pot apărea sub formă de atacuri bruște sau ca durere cronică susținută în timp
  • Disconfort localizat adesea la genunchi, deși poate apărea și la coate, glezne, încheieturi, umeri și mâini

Guta se manifestă în general la degetul mare (aproximativ 50% din cazuri), în timp ce pseudoguta este localizată în principal la nivelul genunchilor. Această diferență de bază este una dintre cele mai evidente.

Nu toți indivizii cu depozite de pirofosfat de calciu în articulații prezintă această simptomatologie. Cristalele apar odată cu vârsta la jumătate dintre pacienți, începând cu vârsta de 85 de ani. Cu toate acestea, mulți pacienți nu dezvoltă niciodată simptome.

Alte surse specializate în reumatologie subliniază că nivelul de inflamație în pseudogută este mai mic decât cel al gutei normale. Din acest motiv, este considerată o patologie puțin mai puțin dureroasă.

Cauzele pseudogutei

Deși mecanismele nu sunt complet elucidate, se crede că această tulburare apare din cauza activității metabolice a condrocitelor. Aceste celule ale țesutului cartilajului pot produce mai mult pirofosfat decât în mod normal, ceea ce provoacă formarea de cristale în matricea cartilajului. Sistemul imunitar atacă aceste structuri atipice, provocând un răspuns inflamator local.

Trebuie remarcat, din nou, faptul că această patologie nu are nimic de-a face cu guta comună. Aceasta din urmă apare din cauza unei cantități excesive de acid uric în sânge, fie ca urmare a producției crescute, fie ca urmare a eliminării insuficiente la nivelul rinichilor. Obezitatea, stilul de viață nesănătos și alcoolismul pot promova această stare.

În schimb, aportul ridicat de calciu nu promovează apariția pseudogutei. Prin urmare, regimurile alimentare speciale nu sunt necesare.

Din păcate, cauza acumulării acestor cristale este necunoscută. Chiar și așa, se bănuiește că ar putea exista anumite mecanisme de predispoziție genetică.

Cum este diagnosticată pseudoguta?

Medicii parcurg următorii pași:

  • Analiza istoricului medical detaliat al pacientului
  • Extragerea unei mostre de fluid articular pentru a căuta cristalele de pirofosfat
  • Radiografie pentru a detecta prezența cristalelor în țesutul cartilaginos
  • Analize de sânge pentru a exclude alte patologii, cum ar fi guta

Care este tratamentul pseudogutei?

Potrivit Societății Americane de Chirurgie a Mâinii, tratamentul gutei și pseudogutei trebuie să fie multidisciplinar, adică să abordeze boala din diferite unghiuri. Acestea sunt următoarele:

  • Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) vor fi prescrise pentru a trata durerea și inflamația articulației afectate. De asemenea, pot fi prescrise colchicină și diverși corticosteroizi. Acesta este frontul farmacologic.
  • Apoi, se poate opta pentru drenarea fluidului cartilaginos pentru extragerea cristalelor de pirofosfat depuse. Această metodă se numește „aspirație articulară”. Dacă oasele articulare sunt grav afectate, se efectuează o intervenție chirurgicală de reparare sau înlocuire. Acesta este frontul chirurgical.
  • Pacientului i se recomandă anumite tratamente și comportamente care nu implica medicație directă. Este vorba despre aplicarea periodică de gheață în zona afectată, efectuarea de exerciții benefice și odihna articulară. Acesta este frontul fizioterapeutic.

Descoperiți: 7 alimente care cresc acidul uric

Medic care prescrie tratamentul pseudogutei
Kinetoterapia este o opțiune terapeutică în pseudogută, aproape întotdeauna în combinație cu alte abordări.

Pseudoguta

Pseudoguta este o patologie cauzată de depunerea cristalelor de pirofosfat de calciu. Acest eveniment este foarte frecvent, deoarece apare la până la jumătate din populația de peste 85 de ani. Nu toți pacienții vârstnici prezintă simptome.

Deși împărtășește anumite semne clinice și tratamente cu guta normală, patologiile nu trebuie confundate. Dacă suferiți de dureri ale articulațiilor genunchilor care apar în valuri și aveți peste 50 de ani, este posibil să suferiți de pseudogută.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.