Știai că poți să slăbești cu yerba mate? - Doza de Sănătate
 

Știai că poți să slăbești cu yerba mate?

Yerba mate are proprietăți hidratante, așa că te poate ajuta să te hidratezi și să elimini lichidele reținute. În plus, ar putea facilita pierderea în greutate.
Știai că poți să slăbești cu yerba mate?
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Poți să slăbești cu yerba mate! Această băutură este populară în Argentina, Uruguay, Paraguay și în anumite regiuni din Brazilia și se răspândește în mai multe țări din toată lumea. Denumiri alternative pentru ea sunt mate, tereré și mate cocido (ceai).

În trecut yarba mate era cunoscută drept „ceaiul lui Iisus” sau „ceaiul paraguayan”.

Consumând yerba mate fără să adaugi zahăr sau să o combini cu un desert, este posibil să pierzi în greutate. În articolul de azi îți prezentăm tot ceea ce trebuie să știi dacă vrei să slăbești cu yerba mate.

Proprietățile incredibile ale infuziei yerba mate

Această infuzie amăruie din plante consumată în America de Sud oferă numeroase avantaje. Frunzele de yerba mate cresc în regiuni montane și tropicale. După ce sunt tăiate, acestea sunt pisate și deshidratate.

Unele persoane aleg să îndulcească băutura yerba mate cu zahăr, miere sau alți îndulcitori. Însă se spune că „mate autentic” nu trebuie să conțină decât frunzele plantei și apă caldă.

Infuzia yerba mate este depozitată într-un recipient care are aceeași denumire ca planta. Vara o poți consuma rece (adăugând, de pildă, puțin suc de portocale). Se recomandă să o consumi înainte de masă.

Iată o parte din proprietățile sale:

1. Yerba mate contribuie la accelerarea metabolismului

Femeie putrând blugi prea largi

Datorită conținutului său de cafeină, yerba mate accelerează metabolismul. Legat de acest aspect, un studiu a luat în considerare următoarele:

„Cafeina accelerează metabolismul și aportul de oxigen al țesuturilor corpului și are potențialul să producă efecte semnificative la ținte metabolice precum sațietatea, termogeneza și oxidarea grăsimii” (Wester-terp-Plantenga și alții, 2006).

Multe persoane tind să spună că yerba mate facilitează arderea caloriilor, accelerând astfel pierderea în greutate. Un alt aspect interesant este faptul că această plantă ar putea accelera digestia.

Înainte se credea că yerba mate conține „mateină”, o substanță similară cafeinei, dar s-a demonstrat că acesta nu este decât un mit.

2. Este o băutură relaxantă

Deși yerba mate prezintă caracteristici asemănătoare cafelei, consumul acestei infuzii oferă, de fapt, un efect relaxant. De ce? Planta propriu-zisă conține 2 substanțe numite teobromină și teofilină.

3. Este sățioasă

Femeie făcând un cerc cu mâinile

Deoarece constituie o combinație de apă și frunze, yerba mate umple stomacul cu lichide și reduce pofta de mâncare. Reține însă faptul că această băutură nu poate fi un înlocuitor pentru mâncare deoarece nu conține toți nutrienții de care ai nevoie.

 • Da, yerba mate te va ajuta, de pildă, să nu „ataci” acea cutie de fursecuri sau tavă cu produse de patiserie dimineața.
 • Această infuzie încetinește procesul de golire gastrică și prelungește senzația de sațietate.

4. Are un efect antioxidant

Fiind bogată în antioxidanți, yerba mate combate stresul oxidativ, ceea ce îmbunătățește sănătatea generală a corpului. Astfel, chiar  și pielea poate părea mai sănătoasă.

5. Are un efect antiinflamator

Fiind un lichid hidratant care promovează urinarea, yerba mate are un efect diuretic care stimulează eliminarea lichidelor reținute și, drept rezultat, a inflamațiilor.

6. Este un diuretic

Așa cum am menționat anterior, yerba mate poate avea un anumit efect diuretic, care mărește frecvența urinării. Această proprietate nu este doar ideală pentru combaterea retenției de fluide, dar ajută și rinichii să elimine nisip sau pietre (dacă acestea sunt prezente).

Alte proprietăți ale plantei yerba mate

Această plantă din ce în ce mai populară oferă și alte beneficii interesante, printre care abilitatea sa de a inhiba acumularea de acid lactic la nivelul mușchilor. Drept rezultat, nivelul de energie este mai ridicat și organismul arde mai multă grăsime.

De asemenea, teofilina și teobromina din componența plantei yerba mate dilată bronhiile și facilitează oxigenarea sângelui.

Contraindicații de care trebuie să ții cont înainte să încerci să slăbești cu yerba mate

Consumul moderat de yerba mate reduce oboseala mentală și fizică. Trebuie însă să nu faci abuz. În caz contrar, riști să suferi de insomnie, hiperactivitate și probleme de concentrare din cauza cofeinei din componența plantei.

Yerba mate poate afecta negativ stomacul deoarece are proprietăți astringente și conține taninuri. Multe persoane care încearcă infuzia de yerba mate experimentează arsuri la stomac sau scaune abundente.

Rețete ca să slăbești cu yerba mate

Ingrediente ca să slăbești cu yerba mate
Chimarro sau mate este o băutură specifică culturilor Americii de Sud, fiind asociată culturilor indigene. Se prepară cu yerba mate pisată și apă fierbinte.

Acum că știi care sunt principalele sale beneficii, a venit momentul să afli cum se consumă yerba mate. Iată principalele variante pe care le ai la dispoziție:

Modul tradițional

Ca să consumi yerba mate la fel ca în America de Sud, nu ai nevoie decât de mate (un recipient special) și un pai de metal.

 • Pune yerba mate crudă pe fundul recipientului.
 • Separat, încălzește apa (nu o lăsa să atingă punctul de fierbere).
 • Toarn-o în recipient, peste yerba mate.
 • Lasă să infuzeze câteva minute.
 • Bea cu moderație.

Ar putea să te intereseze:

5 plante medicinale pentru slăbit

Ceaiul de yerba mate

Yerba mate se găsește sub formă de pliculețe, dar ai la dispoziție și varianta de a folosi direct frunzele plantei.

Ingrediente

 • 1 lingură (10 g) de yerba mate
 • 1 cană (250 ml) de apă

Instrucțiuni

 • Încălzește apa până începe să dea în clocot.
 • Toarn-o într-o cană și adaugă yerba mate.
 • Lasă infuzia să stea câteva minute, apoi strecoar-o.
 • Îndulcește infuzia (cu miere sau Stevia rebaudiana) și bea-o cât mai caldă posibil. Ideal ar fi însă să o bei neîndulcită.
Ustensile ca să slăbești cu yerba mate
Cafeina este prezentă în multe băuturi, cum ar fi cafeaua, ceaiul și mate.

Apa de mate

Această băutură este asemănătoare ceaiului, dar va trebui să prepari o cantitate mai mare. După ce s-a răcit, o poți depozita într-o sticlă.

Ingrediente

 • 4 linguri de yerba mate
 • 4 căni de apă
 • Zeama unei lămâi
 • Frunze proaspete de mentă (după gust)
 • Cuburi de gheață

Instrucțiuni

 • Încălzește apa și, de îndată ce începe să dea în clocot, ia-o de pe foc.
 • Toarn-o într-o cană, adaugă yerba mate și lasă să infuzeze câteva minute.
 • Strecoară lichidul și adaugă zeama de lămâie.
 • Adaugă frunzele de mentă și cuburile de gheață.

Shake-uri sau smoothie-uri ca să slăbești cu yerba mate

 • Infuzia de yerba mate poate fi folosită ca bază pentru diverse shake-uri sau smoothie-uri cu fructe și legume.
 • Nu uita că, dacă preferi aromele dulci, poți opta pentru papaya, banane și fructe similare, care sunt dulci în mod natural. Folosindu-le, nu va mai trebui să adaugi zahăr sau alți îndulcitori mai târziu.

Așadar, știi cum vei savura yerba mate? Nu uita să o consumi cu moderație, mereu în cadrul unui stil de viață sănătos, pentru a profita de toate beneficiile sale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Kim, S. Y., Oh, M. R., Kim, M. G., Chae, H. J., & Chae, S. W. (2015). Anti-obesity effects of Yerba Mate (Ilex Paraguariensis): A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. BMC Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1186/s12906-015-0859-1
 • Kang, Y.-R., Lee, H.-Y., Kim, J.-H., Moon, D.-I., Seo, M.-Y., Park, S.-H., … Oh, H.-G. (2012). Anti-obesity and anti-diabetic effects of Yerba Mate ( Ilex paraguariensis ) in C57BL/6J mice fed a high-fat diet. Laboratory Animal Research. https://doi.org/10.5625/lar.2012.28.1.23
 • Pimentel, G. D., Lira, F. S., Rosa, J. C., Caris, A. V., Pinheiro, F., Ribeiro, E. B., … Oyama, L. M. (2013). Yerba mate extract (Ilex paraguariensis) attenuates both central and peripheral inflammatory effects of diet-induced obesity in rats. Journal of Nutritional Biochemistry. https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2012.04.016

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.