7 tipuri de demachiante și utilizările lor
 

7 tipuri de demachiante și utilizările lor

Demachiantele faciale au componente care facilitează curățarea în profunzime a pielii. Descoperiți cum să alegeți și să folosiți fiecare tip de demachiant!
7 tipuri de demachiante și utilizările lor

Ultima actualizare: 03 iulie, 2023

Pe piață, există diferite tipuri de demachiante, cu formule care se adaptează fiecărui tip de ten. Cunoașterea caracteristicilor acestora și cunoașterea modului de utilizare adecvat sunt aspecte cruciale pentru a valorifica la maxim proprietățile demachiantelor. În acest fel, pielea va fi hidratată, strălucitoare și reîmprospătată.

Funcția principală a demachiantelor este de a îndepărta machiajul, transpirația, grăsimea, celulele moarte și alte impurități care se acumulează pe suprafața pielii. De aici rezultă și importanța de a ști cum funcționează și care dintre ele se potrivește cel mai bine nevoilor individuale.

Tipuri de demachiante și utilizarea lor corectă

Indiferent de tip, demachiantele au caracteristici care le permit să îndepărteze în mod optim urmele de poluare, machiajul, transpirația, grăsimile, microorganismele și pielea moartă.

Curățarea trebuie făcută fără a modifica pH-ul pielii și fără a distruge bariera hidrolipidică. Din acest motiv, formulele demachiantelor au adesea un pH care variază între 4,5 și 8. Ele conțin și surfactanți, care dizolvă cu succes uleiul.

1. Emulsii

Emulsiile sunt unul dintre cele mai cunoscute tipuri de demachiante. Se numesc și „creme de curățare” sau „emulsii demachiante”. Funcția principală a acestui produs este de a elimina substanțele lipofile (grase) și hidrofile (lichide) prezente pe piele. Există două tipuri:

  • Cold-cream: sunt cele cu un grad ridicat de apa. Atunci când sunt aplicate pe piele, se evaporă și dau o senzație de prospețime.
  • Evanescente: au o formulă compusă dintr-o bază uleioasă, acid stearic si uleiuri minerale și vegetale. Baza apoasă conține umectanți și trietanolamină.

Modul corect de utilizare este aplicarea cu o dischetă de bumbac sau direct cu mâna. Pielea trebuie umezită înainte cu apă caldă. Produsul se masează foarte bine și se îndepărtează cu apă caldă pentru a elimina urmele de grăsime. Din cauza bazei lipofile, utilizarea acestui tip de demachiant nu este recomandată pentru tenul mixt sau gras.

2. Uleiuri demachiante

Uleiurile de curățare sunt formate din uleiuri naturale, ceară, unturi sau alte lipide care pot fi sintetice. Pentru că nu au componente apoase, sunt ideale pentru pielea uscată. Susțin hidratarea și recuperarea.

Aplicarea nu este recomandată pe tenul mixt sau gras. Se aplică o cantitate mică pe toată fața. Reziduurile sunt îndepărtate cu apă caldă și un prosop moale. Dacă apare senzația de reziduu gras, este nevoie de curățare cu un săpun neutru.

3. Demachiant spumă

Spuma demachiantă este un produs foarte ușor a cărui compoziție este în mare parte apoasă. Baza sa poate fi apa distilată sau hidrosolii. Conține și compuși grași, precum glicerina vegetală, agenți tensioactivi și conservanți naturali.

Acest produs este foarte ușor de utilizat. Recipientul are o pompiță. Produsul se pune pe o dischetă din bumbac. Apoi, se aplică ușor și se clătește cu apă rece. Este un demachiant perfect pentru tenul gras sau mixt.

4. Gel de curățare

Gelurile de curățare au o bază apoasă cu extracte naturale și hidrosoli. Au o componentă alcoolică care nu trebuie să depășească 20% din formula totală. Conținutul de grăsimi este scăzut, iar textura este fină.

Umeziți puțin fața. Aplicați gelul pe piele cu degetele. Masați tenul circular, astfel încât produsul să pătrundă bine în pori. La final, clătiți cu apă caldă sau rece pentru a îndepărta reziduurile.

5. Demachiant bifazic

Demachiantele bifazice au două culori. Chiar dacă le amestecați, se vor separa din nou. Produsul este alcătuit din două baze, una uleioasă și cealaltă apoasă. Cea din urmă se află mereu dedesubt și conține componentele tensioactive. Este un produs ideal pentru toate tipurile de ten, în special pentru tenul mixt.

Demachiantul bifazic ajută la curățarea tuturor tipurilor de machiaj, chiar și a celor rezistente la apă.

Înainte de utilizare, produsul trebuie amestecat bine, astfel încât cele două faze să fie complet unite. Se aplică folosind o dischetă din bumbac. Pentru a îndepărta reziduurile uleioase, curățarea poate fi completată cu o spumă sau un gel de curățare.

6. Apă micelară

Acest produs a câștigat popularitate datorită beneficiilor sale. Este compus din micele și agenți tensioactivi care au o capacitate mare de a îndepărta murdăria de pe față. Produsul poate fi solubil în grăsimi sau în apă.

Apa micelară conține și agenți astringenți, hidratanți și emolienți. Există diferite prezentări și mărci. Alegeți produsul care se potrivește cel mai bine nevoilor tenului.

Pentru aplicare, puneți o cantitate suficientă pe o dischetă din bumbac. Aplicați ușor produsul pe toată fața. Lăsați-l să acționeze câteva secunde și masați tenul cu mișcări circulare pentru a îndepărta impuritățile.

7. Șervetele demachiante

Șervețelele demachiante sunt o opțiune rapidă pentru a îndepărta machiajul, grăsimea sau murdăria care se acumulează pe față. Cu toate acestea, nu sunt concepute pentru curățare profundă. După demachierea cu șervețele, se recomandă curățarea cu apă sau alt produs ușor.

Ce tipuri de demachiante preferați?

Acum cunoașteți șapte tipuri de demachiante faciale și modul corect de a le aplica. În plus, știți care sunt cele mai potrivite pentru fiecare tip de ten. Așadar, alegeți produsul care garantează o curățare profundă a feței.

Nu uitați că rutina de curățare a pielii nu trebuie amânată. Murdăria și machiajul pot duce la erupții, uscăciune, riduri premature și alte probleme estetice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.