Vărsăturile cu sânge: care sunt cauzele și tratamentul?
 

Vărsăturile cu sânge: care sunt cauzele și tratamentul?

Vărsăturile cu sânge pot avea multe cauze. Fiți atenți dacă există și alte simptome pentru a merge imediat la medic!
Vărsăturile cu sânge: care sunt cauzele și tratamentul?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 05 aprilie, 2023

Vărsăturile cu sânge sunt îngrijorătoare, dar nu sunt întotdeauna un semn grav. Acest simptom, al cărui nume științific este hematemeză, este descris ca regurgitarea sângelui, uneori amestecat cu conținutul stomacului.

În cele mai severe cazuri, vărsăturile cu sânge sunt un semn de hemoragie în tractul digestiv superior. Acesta include gura, esofagul, stomacul și intestinul subțire anterior. Uneori, simptomul apare la înghițirea sângelui după o hemoragie nazală sau ca urmare a unei tuse violente, printre altele.

Vărsăturile cu sânge sunt considerate un semnal de alarmă, mai ales atunci când sunt foarte abundente sau sunt însoțite de amețeli la ridicare sau dificultăți de respirație. În aceste cazuri, sunt o urgență medicală.

Ce cauzează vărsăturile cu sânge sau hematemeza?

Gastrita erozivă
Hematemeza apare adesea în sângerarea gastrointestinală superioară, deși sângele poate proveni și din alte părți ale corpului.

Există momente în care sângele nu vine din stomac, ci din gât sau gură sau de la nivelul dinților. În plus, sângele înghițit este adesea regurgitat.

Acest simptom apare și atunci când obiectele străine ajung în corp sau ca urmare a iritației sau a unei rupturi a esofagului. Acest lucru poate apărea după o criză de tuse violentă sau după vărsături cronice. Alte cauze posibile sunt următoarele:

 • Ulcer la nivelul esofagului, stomacului intestinului subțire anterior
 • Inflamația mucoasei stomacului sau gastrită
 • Tulburări de coagulare
 • Pancreatită
 • Efecte secundare ale aspirinei sau ale medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene
 • Ciroză sau hepatită alcoolică
 • Tumori în gură, gât, esofag sau stomac
 • Cancer esofagian sau pancreatic

Ce alte simptome pot apărea?

De obicei, vărsăturile cu sânge sunt însoțite și de alte simptome, cum ar fi greața, starea de rău și durerile abdominale.

Uneori, apar simptome care sunt considerate indicatori ai unei urgențe medicale. Printre acestea, Biblioteca Națională de Medicină a Statelor Unite subliniază următoarele:

 • Amețeală
 • Confuzie
 • Leșin
 • Dureri abdominale foarte severe
 • Vedere neclară
 • Creșterea ritmului cardiac
 • Piele rece sau umedă
 • Modificări ale respirației
 • Vărsături cu sânge după o accidentare

Diagnostic

Deoarece vărsăturile cu sânge pot apărea din mai multe cauze, diagnosticul poate necesita mai multe teste. De obicei, începe cu un examen fizic și un interviu clinic.

Dacă medicul consideră că este oportun, va solicita una sau mai multe scanări imagistice pentru a observa starea tractului digestiv. Se folosesc teste precum:

 • Endoscopia
 • Radiografia
 • Ecografia
 • Rezonanța magnetică
 • Scanarea CT

De asemenea, se poate efectua o hemoleucogramă completă, deoarece acest lucru ajută la stabilirea cantității de sânge pierdute. Pe baza acestui fapt, pot fi solicitate și alte teste. În unele cazuri, se efectuează o biopsie.

Vărsăturile cu sânge: ce tratamente există?

Dacă vărsăturile sunt foarte abundente, poate fi necesară o transfuzie de sânge și administrarea de lichide pentru a rehidrata organismul. Ambele proceduri sunt efectuate intravenos.

Medicul poate prescrie medicamente pentru a opri vărsăturile, pentru a reduce aciditatea stomacului sau pentru a trata un ulcer, dacă acesta există.

În cele mai grave cazuri, vărsăturile cu sânge sunt semnul unui ulcer hemoragic, adică o leziune a sistemului digestiv sau o perforație în stomac sau intestin. Tratamentul constă în intervenția chirurgicală de urgență.

Recomandări și prevenție

Alimentația poate preveni vărsăturile cu sânge
O alimentație sănătoasă ajută la prevenirea problemelor precum ulcerul, care poate duce la vărsături cu sânge.

Cel mai bun mod de a evita un episod de vărsături cu sânge este îngrijirea sănătății gastrointestinale. Acest lucru se realizează cu o dietă adecvată și obiceiuri sănătoase. Există alimente care cresc aciditatea stomacului și generează un risc mai mare de gastrită și alte probleme.

Printre alimentele care ar trebui consumate cu moderație se numără cele picante și cele cu cofeină, inclusiv cafeaua decofeinizată și ciocolata. În plus, este bine să se limiteze aportul de carne roșie, grăsimi animale și produse ce conțin făină albă.

Alcoolul este una dintre substanțele cu cel mai mare risc de a irita tractul digestiv. Consumul excesiv și pe termen lung poate provoca leziuni grave stomacului și intestinelor. Tutunul este, de asemenea, un iritant, la fel ca și aspirina și ibuprofenul, printre altele.

Aveți grijă de sănătatea generală pentru a preveni vărsăturile cu sânge

Stresul este un alt factor care poate afecta sănătatea digestivă. Căutați metode de a-l controla. Unul dintre cele mai bune moduri de a face acest lucru este prin exerciții regulate; acestea protejează sănătatea fizică și psihică.

Este important să aveți o bună igienă alimentară pentru a evita infectarea cu bacterii, viruși și paraziți. Mâncați încet, mestecați bine mâncarea și păstrați-vă mintea calmă. Consumul de probiotice este foarte recomandat.

În concluzie, pentru o bună sănătate digestivă, este esențial să aveți grijă de sănătatea generală prin adoptarea unei diete echilibrate, exerciții fizice regulate și evitarea substanțelor care pot cauza daune pe termen lung.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.