3 moduri de a marina carnea de vită, porc sau pui
Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva
În trecut, carnea era marinată doar în scopul conservării. Acestea permitea alimentelor să țină mai mult timp și să dobândească o savoare deosebită. Acum vremurile s-au schimbat și diferitele moduri de a marina carnea te ajută să gătești preparate deosebite la orice masă a zilei.
Cu ajutorul câtorva condimente ușor de găsit, poți oferi aromă, textură, savoare și un miros îmbietor oricărui fel de carne. În acest caz, marinarea este legată mai mult de condimentare, nu de conservare. Așa că, după caz, poți folosi pungi închise ermetic pentru captarea aromelor sau sosuri speciale ca vinegreta sau cele cu vin alb.
Atractivitatea acestei metode de gătit se datorează conservării alimentelor în mod natural și păstrării proteinelor, care se asimilează în organism fără a fi distruse de procesul de preparare.
Descoperă în continuare 3 moduri de a marina carnea care te vor surprinde.
Moduri de a marina carnea
1. Marinată cu bere
Iată o rețetă ideală atunci când nu ai foarte mult timp pentru gătit.
Ingrediente
- carne de vită (1 kg)
- 3 căței de usturoi (15 g)
- bere neagră (355 ml)
- 1 lingură de sare (15 g)
- 2 linguri de oregano măcinat (30 g)
- 4 linguri de sos Worchestershire (90 ml)
- 1 lingură pudră de chimion (15 g)
- 1 lingură piper negru măcinat (15 g)
Mod de preparare
- Pune carnea într-un bol adânc și presară deasupra pudra de oregano, chimionul, usturoiul curățat și zdrobit și sosul Worchestershire.
- Amestecă cu mâinile și adaugă berea neagră.
- Acoperă cu o hârtie sau pune tot amestecul într-o pungă închisă ermetic și lasă-l în frigider pentru cel puțin două ore.
- După scurgerea timpului, pune carnea pe grătar și frige-o bine pe ambele părți, după preferințe.
- După terminarea procesului, acoperă carnea cu o folie de aluminiu și mai las-o câteva minute la înăbușit.
- Servește carnea marinată cu bere alături de garnitura ta preferată, salată sau cartofi.
Citește și:
2. Carne marinată cu vin roșu și ierburi aromatice
Dintre cele câteva moduri de a marina carnea, acesta este probabil cel mai popular datorită combinației dintre aciditatea plăcută a vinului și prospețimea verdețurilor.
Ingrediente
- 1 kg carne de vită
- 1 lingură de sare (15 g)
- 3 căței de usturoi curățați (15 g)
- 2 căni și jumătate de vin roșu (350 ml)
- 1 lingură de piper negru (15 g)
- 2 linguri de rozmarin măcinat(30 g)
- 1 lingură de busuioc măcinat (15 g)
- 2 linguri de ulei de măsline (49 ml)
Mod de preparare
- Decojește usturoiul și adaugă pudra de rozmarin. Amestecă și restul ingredientelor în bol, fără carne.
- Pune carnea într-o tigaie adâncă și pătrată și toarnă amestecul deasupra.
- Lasă carnea la marinat peste noapte sau pentru cel puțin 6 ore consecutive în frigider.
- Scoate carnea și pune-o pe grătar.
- Servește cu o garnitură de legume.
Te-ar putea interesa:
Descoperă incredibilele utilizări și beneficii ale rozmarinului
3. Carne marinată cu miere și lămâie
Prepararea acestui amestec este deosebit de simplă. Ai nevoie de suc de lămâie, câteva picături de miere și o ceapă.
Ingrediente
- 1 ardei iute serrano (5 g)
- carne de vită (500 g)
- 1 ceapă albă (45 g)
- 1 lingură de sare (15 g)
- ulei vegetal (după gust)
- 2 linguri de miere (40 ml)
- 1/2 lingură de piper negru (8 g)
- 2 linguri de coriandru tocat (30 g)
- 2 căni de suc de lămâie fermentat (200 ml)
Mod de preparare
- Amestecă mierea cu sucul de lămâie fermentat, ceapa, coriandrul, sarea și piperul.
- Lasă amestecul astfel obținut să stea timp de mai multe ore.
- Înainte de a găti carnea, încălzește o tigaie de teflon cu puțin ulei. Nu pune mult ulei, doar câteva picături.
- Pune carnea la gătit împreună cu sosul de lămâie și las-o până capătă consistența dorită.
- Servește și bucură-te de un preparat delicios!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Marinado. (s.f.). En Wikipedia. Recuperado el 17 de marzo de 2018 de https://es.wikipedia.org/wiki/Marinado
- Tapsell, L. C., Hemphill, I., Cobiac, L., Patch, C. S., Sullivan, D. R., Fenech, M., … Inge, K. E. (2006). Health benefits of herbs and spices: the past, the present, the future. The Medical Journal of Australia.
- Peter, K. V. (2006). Handbook of Herbs and Spices. Handbook of Herbs and Spices (Vol. 3, pp. 1–537). Elsevier Ltd. https://doi.org/10.1533/9781845691717
- Kurian, A. (2012). Health benefits of herbs and spices. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition (Vol. 2, pp. 72–88). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1533/9780857095688.72
- Jeong K, O H, Shin SY, Kim YS. Effects of Different Marination Conditions on Quality, Microbiological Properties, and Sensory Characteristics of Pork Ham Cooked by the Sous-vide Method. Korean J Food Sci Anim Resour. 2018;38(3):506–514. doi:10.5851/kosfa.2018.38.3.506
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.