4 motive pentru care albești de tânăr - Doza de Sănătate
 

4 motive pentru care albești de tânăr

Stresul, fumatul și lipsa de vitamine sunt câteva dintre motivele pentru care este posibil să ai părul alb prematur. Numai în câteva cazuri acest lucru este asociat cu boli grave. Află mai multe în acest articol!
4 motive pentru care albești de tânăr

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Melanina este pigmentul care conferă părului culoare. Părul alb este cel care nu mai are melanină. Există multe motive pentru care poți să albești de tânăr.

În timp, părul își pierde pigmentarea. Acest fenomen este tipic bătrâneții. Cu toate acestea, poate apăra și la persoanele tinere în anumite circumstanțe.

Tinerii pot avea părul alb, ceea ce poate fi cu adevărat înfricoșător. Să nu crezi că este ciudat sau că ți se întâmplă ceva rău. Unii factori, cum ar fi stresul, pot face oamenii să albească.

Părul alb apărut prematur este asociat cu vreo boală?

Aceasta este o întrebare foarte frecventă, deoarece oamenii asociază părul alb cu bătrânețea. Dar nu-ți face griji. Mai jos, îți vom explica dacă părul cenușiu este asociat cu boli specifice sau dacă acest lucru este normal.

Potrivit unui studiu publicat de Biblioteca Națională de Medicină NIH, oamenii pot albi prematur din cauza sistemului imunitar slăbit. Cu toate acestea, puține studii leagă atopia (natura ereditară a reacțiilor alergice) cu părul cenușiu.

Unele boli pot determina apariția prematură a părului alb. Insistăm să nu-ți faci griji.

Majoritatea cazurilor de albire prematură au la bază genetica. Foarte puține cazuri sunt asociate cu diverse boli. Unele tratamente pot ajuta la pigmentarea normală a părului, deși nu sunt 100% eficiente sau permanente.

Bărbat care știe ce înseamnă să albești de tânăr
Oamenii nu ar trebui să se sperie de albirea prematură. În general, este doar o problemă estetică.

4 motive pentru care albești de tânăr

După cum am menționat mai sus, numeroase motive care nu au nimic de-a face cu bolile grave pot provoca albirea părului. Crezi sau nu, acesta este un fenomen destul de comun.

1. Stresul

Este vina stresului? Oamenii de știință de la Universitatea Harvard au efectuat un studiu și au ajuns la concluzia că sistemul nervos simpatic (responsabil de răspunsul la amenințările externe) este vinovat de apariția foliculilor de păr nepigmentați. Acest lucru favorizează apariția firelor de păr cenușii pe scalp.

O situație foarte stresantă poate face ca foliculii de păr să-și piardă melanocitele, celulele responsabile de pigmentarea părului. Astfel, dacă vrei să eviți apariția prematură a părului alb, trebuie să-ți reduci nivelul de stres.

2. Lipsa de vitamina B12 și minerale

Dieta poate influența foarte mult aspectul firelor de păr. Lipsa de vitamina B12, acid folic, fier, zinc și vitamina D3 provoacă depigmentarea părului. De aceea, experții recomandă includerea următoarelor alimente în dietă:

  • Nuci
  • Carne slabă
  • Ciocolată neagră
  • Avocado
  • Cereale integrale
  • Fructe proaspete

Adoptă o dietă echilibrată și nu mânca în exces niciunul dintre alimentele menționate mai sus. Secretul este echilibrul, precum și suplimentarea dietei cu un stil de viață activ. Cu alte cuvinte, ar trebui să faci mișcare.

3. Genetica

Potrivit unui studiu publicat în revista Nature Communications, apariția prematură firelor de păr albe este asociată cu ADN-ul. De fapt, în acest studiu, experții au descoperit prima genă legată de părul cărunt. Numele acestei gene este IRF4 și joacă un rol important în producția de melanină. După cum am menționat mai sus, melanina este pigmentul care produce culoarea părului.

Acesta este motivul pentru care unele familii au mai mulți membri care albesc prematur. Aceasta nu este o boală, ci înseamnă pur și simplu că oamenii nu au capacitatea genetică de a produce suficientă melanină.

4. Boli autoimune

Studii precum cele menționate mai sus afirmă faptul că bolile autoimune te pot face să albești de tânăr. Sistemul imunitar atacă celulele sănătoase. Unele dintre afecțiunile legate de apariția firelor de păr albe sunt vitiligo, tulburările tiroidiene, sindromul Werner și anemia pernicioasă.

Ce să faci ca să nu albești de tânăr

Acum, că știi de ce poți avea părul cenușiu, este timpul să descoperi obiceiurile care pot preveni albirea prematură. Nu uita că perseverența și angajamentul sunt esențiale în acest sens.

Renunță la fumat

Experții de la Universitatea din Texas – MD Anderson Cancer Center afirmă că fumul de țigară afectează părul prin reducerea fluxului de sânge și schimbarea ADN-ului foliculilor de păr. De fapt, unele dintre consecințele fumatului sunt părul tern, decolorarea, subțierea firului și albirea prematură. Știai asta?

Tutunul te face să albești de tânăr
Tutunul poate afecta pielea și părul fumătorilor, provocând semne de îmbătrânire prematură.

Schimbă-ți în bine dieta

Dieta este un factor fundamental în prevenirea albirii părului la o vârstă fragedă. Consumă mai multe porții de legume și fructe pe zi. De asemenea, trebuie să consumi proteine slabe. Acestea sunt importante, deoarece oferă corpului vitaminele de care are nevoie pentru a menține sănătatea foliculilor de păr.

Vitamina B12 și vitamina C sunt două substanțe care vor ajuta organismul să producă melanină. În mod similar, ar trebui să iei suplimente de fier și acid folic, deoarece nivelurile scăzute ale acestor minerale pot determina albirea părului.

Evită excesele

Îți recomandăm să eviți excesele. Alimentația haotică, alcoolul, aportul ridicat de sare, produsele prăjite si produsele de patiserie pot afecta sănătatea parului și pot favoriza apariția prematură a firelor albe. Este foarte important să duci un stil de viață sănătos.

Părul cenușiu apărut prematur nu este un motiv de îngrijorare

Nu-ți faceți griji dacă ești tânăr și ai câteva fire albe. Este puțin probabil ca acestea să fi apărut cauza unei afecțiuni grave. În general, anumite obiceiuri, cum ar fi cele menționate mai sus, te pot ajuta să previi albirea prematură.

Totuși, trebuie să știi că, dacă părinții tăi au avut părul cenușiu de la o vârstă fragedă, acest lucru este foarte probabil să ți se întâmple și ție. Nu uita că acest lucru se va întâmpla tuturor mai devreme sau mai târziu. Din fericire, părul gri nu schimbă cine ești în interior!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.