Logo image
Logo image

5 ceaiuri naturale pentru hipertensiunea arterială

4 minute
Dacă urmezi un tratament medicamentos pentru a ține sub control hipertensiunea arterială sau alte afecțiuni, este necesar să consulți medicul specialist înainte de a consuma aceste ceaiuri, pentru ca ele să nu interfereze cu medicamentele administrate.
5 ceaiuri naturale pentru hipertensiunea arterială
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Creșterea tensiunii arteriale, cunoscută și sub termenul medical de hipertensiune arterială, este unul dintre cei mai mari inamici ai sănătății sistemului cardiovascular. Descoperă câteva rețete de ceaiuri naturale pentru hipertensiunea arterială, o boală din ce în ce mai frecventă.

Ce este hipertensiunea arterială? Boala este cauzată de presiunea din artere care obligă inima să depună mai mult efort pentru a pompa și a transporta sângele în tot corpul. În consecință, mușchiul cardiac devine mai slab, iar în unele cazuri acest lucru poate avea efecte asupra rinichilor, creierului și pancreasului.

Cu toate acestea, complicațiile pot fi prevenite prin tratarea corespunzătoare a bolii, dat fiind faptul că există multe ceaiuri naturale pentru hipertensiunea arterială.

Deși este necesar să urmăm sfaturile medicilor specialiști, se pot pune în aplicare și unele soluții naturale care completează tratamentul medical.

În cele ce urmează îți dezvăluim rețetele a cinci ceaiuri naturale pentru hipertensiunea arterială, excelente pentru completarea tratamentului medicamentos.

Ceaiuri naturale pentru hipertensiunea arterială

1. Ceai de busuioc

Some figure

Infuzia de busuioc are proprietăți diuretice și antiinflamatoare care te ajută să ții sub control tensiunea arterială ridicată.

Ceaiul reduce retenția de lichide și excesul de sodiu, doi factori care măresc riscul de a suferi de hipertensiune.

Ingrediente

  • Câteva frunze de busuioc (5 g)
  • O cană de apă (250 ml)

Mod de preparare

  • Adaugă frunzele de busuioc atunci când apa începe să fiarbă.
  • Acoperă infuzia și las-o să se răcească timp de 10 minute.

Mod de administrare

  • Consumă 2-3 ceaiuri de busuioc pe zi, cel puțin de trei ori pe săptămână.

2. Ceai de scorțișoară

Scorțișoara este un condiment bogat în uleiuri esențiale, antioxidanți și ingrediente antiinflamatoare care te pot ajuta să-ți îmbunătățești circulația și sănătatea arterelor.

Acest ceai este recomandat pacienților cu hipertensiune care au și diabet, deoarece, printre altele, acesta reglează nivelul de glucoză.

Ingrediente

  • O linguriță de scorțișoară măcinată (5 g)
  • O cană de apă (250 ml)

Mod de preparare

  • Adaugă scorțișoara măcinată în vasul cu apa clocotită, acoperă vasul și lasă la infuzat 10 minute.

Mod de administrare

  • Consumă o cană de ceai între mese.

3. Cardamom

Some figure

Substanțele din cardamom sunt eficiente pentru a relaxa sistemul nervos și pentru a reduce tensiunea arterială. Mineralele esențiale pe care le conține te ajută să reglezi nivelul ridicat de sodiu din organism și îmbunătățesc circulația sanguină.

Ingrediente

  • O linguriță de cardamom (5 g)
  • O cană de apă (250 ml)

Mod de preparare

  • Adaugă o linguriță de cardamom într-un vas cu apă și pune amestecul la fiert.
  • Atunci când apa ajunge la punctul de fierbere, ia vasul de pe foc și lasă ceaiul să se răcească la temperatura camerei timp de 5-10 minute.
  • Trece ceaiul printr-o sită și consumă-l.

Mod de administrare

  • Consumă 2-3 căni de ceai pe zi, după mese.

4. Ceai de semințe de in

Datorită conținutului bogat de omega 3, aminoacizi și fibre alimentare, infuzia din semințe de in contribuie la reducerea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare, intrând în categoria celor mai bune ceaiuri naturale pentru hipertensiunea arterială.

Aceste substanțe țin sub control nivelul de colesterol și reglează tensiunea arterială, reducând șansele de a suferi un infarct, de a suferi de arterioscleroză și de alte afecțiuni grave.

Ingrediente

  • O linguriță de semințe de in (10 g)
  • O jumătate de cană de apă (125 ml)

Mod de preparare

  • Adaugă semințele de in în apa clocotită și apoi lasă ceaiul să se răcească peste noapte.
  • Dimineața vei observa că ceaiul s-a îngroșat. Filtrează-l și consumă-l.

Mod de administrare

  • Consumă ceaiul între mese în fiecare zi.
  • Dacă vrei, poți să adaugi un pic de zeamă de lămâie.

5. Ceai de ghimbir

Some figure

Ghimbirul este unul dintre remediile tradiționale pentru ținerea sub control a hipertensiunii. Beneficiile sale se datorează substanțelor anticoagulante și vasodilatatoare, care te ajută să îmbunătățești circulația sanguină.

Ghimbirul conține antioxidanți, fibre și vitamine care elimină toxinele și lichidele care provoacă creșterea tensiunii.

Ingrediente

  • O linguriță de ghimbir ras (5 g)
  • O cană de apă (250 ml)

Mod de preparare

  • Toarnă apa într-un vas și pune-o la fiert.
  • Când apa ajunge la punctul de fierbere, adaugă ghimbirul ras, redu focul și așteaptă încă două minute.
  • Apoi lasă ceaiul să se răcească la temperatura camerei, până devine călduț.

Mod de administrare

  • Filtrează infuzia și consum-o între mese.
  • Poți consuma ceaiul de 2-3 ori pe zi.

Suferi de hipertensiune arterială? Ai avut rude care au suferit de această boală? Dacă ai motive să crezi că poți dezvolta această afecțiune, prepară remediile sus-menționate și profită de beneficiile pe care ți le oferă.

Bineînțeles, dacă urmezi un tratament medical, este foarte important să consulți doctorul pentru a afla dacă aceste ceaiuri interacționează cu medicamentele luate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ileana Anika Domondon, Samantha Alexis Dueñas, Hazel Joy Dungo, Rafael Luis Encarnacion, Kimberly Esteban, Ma. Presentacion Estrada, Alan Evangelista, Izach Evangelista, Michael Jason Fadul, Kenneth Martin Falloria, Reyna Marie Federo, Jose Ronilo Juangco, MD, MPH (Faculty Adviser). The effectiveness of Ocimum basilicum (basil) tea as an adjunct to medications in decreasing the blood pressure of hypertensive individuals. VOL. 6 NO. 2 • JULY – DECEMBER 2017 • UERM Health Sciences Journal. https://uerm.edu.ph/Forms/research/UERM%20Health%20Sciences%20Journal%20Vol.6%20No.2%20July%20-%20December%20%202017.pdf#page=21
  • Khan, A., Safdar, M., Ali Khan, MM, Khattak, KN y Anderson, RA (2003). La canela mejora la glucosa y los lípidos de las personas con diabetes tipo 2. Diabetes Care, 26 (12), 3215–3218. https://doi.org/10.2337/diacare.26.12.3215
  • Ortigado Matamala, A. (2008). Hipertensión arterial. Pediatria Integral. https://doi.org/10.1016/S1696-2818(09)71095-9
  • Rajendra Nath. (2011). Un estudio experimental para evaluar el efecto preventivo de Zingiber officinale (jengibre) sobre la hipertensión y la hiperlipidemia y su comparación con Allium sativum (ajo) en ratas. Revista de investigación de plantas medicinales, 6 (25). https://doi.org/10.5897/jmpr12.323
  • Saman Khalesi, Christopher Irwin, Matt Schubert. El consumo de linaza puede reducir la presión arterial: una revisión sistemática y metanálisis de ensayos controlados, The Journal of Nutrition , volumen 145, número 4, abril de 2015, páginas 758–765, https: // doi.org/10.3945/jn.114.205302
  • Wagner-Grau, P. (2011). Fisiopatología de la hipertensión arterial. Anales de La Facultad de Medicina. https://doi.org/10.15381/anales.v71i4.99
  • Umar A, Imam G, Yimin W, Kerim P, Tohti I, Berké B, Moore N. Antihypertensive effects of Ocimum basilicum L. (OBL) on blood pressure in renovascular hypertensive rats. Hypertens Res. 2010 Jul;33(7):727-30. doi: 10.1038/hr.2010.64. Epub 2010 May 7. PMID: 20448636.
  • Valero Zanuy, M. Á. (2013). Nutrición e hipertensión arterial. Hipertension y Riesgo Vascular. https://doi.org/10.1016/j.hipert.2012.09.004
  • Tagle, R. (2018). DIAGNÓSTICO DE HIPERTENSIÓN ARTERIAL. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/j.rmclc.2017.12.005

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.