7 sfaturi ca să slăbești în timp ce dormi - Doza de Sănătate
 

7 sfaturi ca să slăbești în timp ce dormi

Deși nu este indicat să servești cina foarte târziu sau să mănânci porții foarte mari, poți să bei un ceai înainte de culcare pentru a te odihni mai bine și a-ți reduce apetitul. 
7 sfaturi ca să slăbești în timp ce dormi
Carlos Fabián Avila

Verificat și aprobat de medicul Carlos Fabián Avila.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Te întrebi cum poți să slăbești în timp ce dormi? Obezitatea și greutatea corporală excesivă au devenit probleme de sănătate de interes public, întrucât s-a dovedit că acestea se află printre factorii de risc principali ai unor afecțiuni severe, precum diabetul și hipertensiunea arterială.

Lipsa activității fizice și o alimentație proastă sunt printre cele mai cunoscute cauze ale obezității, însă există și alți factori care contribuie la îngrășare. Printre ei se numără și obiceiurile legate de somn care au un impact considerabil asupra ratei metabolice și abilității corpului de a slăbi.

Specialiștii consideră că unul dintre cele mai îngrijorătoare aspecte este faptul că din ce în ce mai mulți pacienți întâmpină dificultăți în a adormi noaptea și în a se bucura de un somn odihnitor.

Aceste probleme sunt influențate de obiceiurile de dinainte de culcare, inclusiv de ora la care mănânci și de alimentele pe care le consumi.

Pentru a-ți echilibra greutatea corporală, este important să îți sincronizezi mesele și să dormi bine, drept pentru care este indicat să incluzi anumite practici sănătoase în rutina ta zilnică.

În articolul de azi îți oferim șapte sfaturi ca să slăbești în timp ce dormi. Ia aminte!

Cum să slăbești în timp ce dormi

1. Alege alimente bogate în triptofan

Alimente ce te ajută să slăbești în timp ce dormi

Triptofanul este un aminoacid esențial care ajută organismul să acumuleze proteine. În plus, acesta contribuie la creșterea nivelului de serotonină, un neurotransmițător care reglează somnul. 

Triptofanul se găsește în numeroase alimente, majoritatea de origine animală:

 • Lapte și produse lactate
 • Ouă
 • Carne
 • Pește
 • Banane

Este de ajuns ca masa de seară să conțină doar un sfert de gram de triptofan pentru a te bucura de un somn mai odihnitor.

2. Evită elementele care îți distrag atenția

Un somn de cel puțin opt ore fără întrerupere mărește producția unui hormon al creșterii care descompune grăsimile și care este asociat cu rate mai mici ale obezității.

Pentru a te bucura de acest beneficiu, este necesar să te odihnești bine noaptea, fără ca somnul să-ți fie perturbat de diverși factori.

Evită dispozitivele precum:

 • Televizorul
 • Calculatorul
 • Smartphone-urile și tabletele

3. Nu mânca excesiv de mult

Slăbești în timp ce dormi cu o cină sănătoasă

Nu este recomandat să te culci cu stomacul gol, dar nici să mănânci prea mult seara.

Masa de seară ideală ar trebui să conțină între 15 și 25% din necesarul caloric zilnic. O cantitate mai mare poate cauza creșterea în greutate și probleme cu somnul.

Organismul este suprasolicitat în timpul procesului digestiv, provocând disconfort și dificultatea de a adormi. Însă cea mai dăunătoare consecință a unei mese copioase este încetinirea metabolismului, efect care se prelungește și în ziua următoare.

4. Evită să iei cina la ore târzii

Obiceiul de a lua cina la ore târzii este asociat cu obezitatea, deoarece seara consumi mai puțină energie și ai tendința să ingerezi prea multe calorii. 

Este recomandat să servești această masă cu cel puțin trei ore înainte de culcare, pentru ca organismul să aibă timp să ducă la bun sfârșit toate procesele digestive.

Multe cure de slăbire dau greș din cauza obiceiului de a consuma mai puține calorii la micul dejun și la prânz și mult mai multe la cină.

5. Bea ceaiuri pentru a slăbi în timp ce dormi

Ceaiuri ce te ajută să slăbești în timp ce dormi

Unul dintre cele mai bune obiceiuri ca să slăbești în timp ce dormi este să bei un ceai. Ceaiurile te ajută să dormi mai bine, relaxează corpul și reduc apetitul.

Cele mai recomandate sunt ceaiurile de:

 • Mușețel
 • Mentă
 • Lavandă
 • Valeriană
 • Tei

6. Fă mișcare

Deși efortul fizic nu este indicat înainte de culcare, important este să faci mișcare în fiecare zi, cu cel puțin patru ore înainte să te bagi în pat. Activitatea fizică relaxează corpul, reduce stresul și te ajută să continui să arzi calorii chiar și în timpul somnului. 

7. Păstrează dormitorul cât mai întunecat

Cum să slăbești în timp ce dormi

Înainte de a te culca, ai grijă ca dormitorul să fie cât mai întunecat pentru ca somnul să nu-ți fie întrerupt în timpul nopții. Lumina încetinește secreția unui hormon numit melatonină, care este eliberat în organism pentru a te relaxa și a-ți induce starea de somn.

Dacă se poate, evită expunerea la lumină puternică în ultima oră pe care o petreci treaz/ă. 

Persoanele care își asigură un mediu propice somnului au un risc cu 21% mai mic de a deveni obezi, în comparație cu cei care dorm în locuri luminate excesiv.

Încearcă să adopți aceste obiceiuri sănătoase în viața de zi cu zi și îți vei îmbunătăți metabolismul, fapt care te ajută să-ți ții greutatea sub control.

Desigur, pentru a slăbi și a-ți menține silueta, este necesar să faci și alte modificări în stilul de viață. 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.