Alimentele pentru copii contaminate cu metale grele
Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor
Există o gamă largă de alimente pentru copii pe piață. Cu toate acestea, un nou raport emis de Comitetul de Supraveghere și Reformă al Camerei Reprezentanților a dezvăluit care sunt alimentele pentru copii contaminate cu metale grele.
Elementele toxice implicate sunt plumbul, arsenicul, cadmiul și mercurul. Acestea pot ajunge în alimente din mediul, apa și solul în care crește materia primă din care sunt făcute.
La fiecare 5 alimente pentru copii, 1 a depășit de peste 10 ori limita de 1 parte la miliard pentru plumb, stabilită ca măsură de sănătate publică. Potrivit raportului, aceste metale pun în pericol funcția cerebrală pe termen lung a copilului și dezvoltarea neurologică.
Ce spune raportul FED despre alimentele pentru copii contaminate cu metale grele?
Un raport din 2017 al Fondului pentru Apărarea Mediului (FED) a analizat datele din Studiul privind dieta totală (TDS) al Administrației Americane pentru Alimente și Medicamente (FDA), care a avut loc din 2003 până în 2013.
Încă din anii 1970, TDS a găsit metale grele în alimente. În 2003, s-a constatat că 20% din alimentele pentru copii au niveluri detectabile de plumb. S-a estimat că peste 1 milion de copii au depășit limita FDA pentru plumb.
Din acest motiv, o nouă metodă analitică mult mai sensibilă a fost introdusă în 2014. Scopul a fost de a detecta niveluri foarte scăzute de metale grele în alimentele pentru copii. Ca rezultat, s-a obținut un procent mai mare de alimente contaminate: 29,3% față de doar 12,7% înainte de 2014.
Doi ani mai târziu, a existat o scădere semnificativă a valorilor plumbului în sucurile de fructe, cum ar fi cele de măr și struguri, care sunt vândute ca alimente pentru copii. În 2017, tendința a fost aceeași, nivelul ajungând la 11% sucuri contaminate. Cu toate acestea, 93% din alimente, cum ar fi cartofii dulci, morcovii, biscuiții pentru dinți și biscuiții de orez, au un nivel ridicat de plumb.
Ani mai târziu, un ultim raport emis de Congresul Statelor Unite a oferit noi date șocante. Rezultatele s-au bazat pe un studiu realizat în 2019 de organizații nonprofit, cum ar fi Healthy Babies Bright Futures.
Din 168 alimente pentru copii din comerț, 160 s-au dovedit a fi contaminate cu metale grele. Din acest motiv, s-a considerat necesar să se stabilească standarde mai stricte pentru producătorii de alimente pentru copii.
Ce metale s-au găsit?
Această ultimă investigație privind contaminarea alimentelor pentru bebeluși a constatat că 95% din produsele comerciale erau contaminate cu plumb.
75% din alimentele pentru copii conțineau cadmiu și 73% arsen. 32% din produsele comerciale au fost contaminate cu mercur. Un sfert din cele 168 de alimente testate conțineau un amestec din cele patru metale toxice.
Vă recomandăm:
Care sunt alimentele cele mai contaminate?
Autorii studiului din 2019, Jane Houlihan și Charlotte Brody, au subliniat că toate alimentele cu cantități mici de metale toxice pot provoca probleme grave de sănătate copiilor.
Produsele cele mai expuse riscului au fost alimentele comerciale pentru copii făcute din piure de cartofi dulci sau orez și sucurile de fructe și gustările dulci. Acest lucru coincide cu raportul FDA din 2016, când s-a afirmat faptul că, din 39 de alimente analizate, 33 au fost contaminate cu metale grele.
Alimentele pe bază de orez, cum ar fi cerealele pentru bebeluși și gustările, sunt pe primul loc ca fiind cele mai toxice. Acestea conțin mult arsenic anorganic și adesea toate cele patru metale toxice.
Cum pot afecta metalele grele dezvoltarea copilului?
Raportul prezentat de Congres subliniază că nivelurile mici de metale grele din alimente pot modifica dezvoltarea creierului și pot reduce IQ-ul unui copil. Acest lucru afectează fiecare masă, inclusiv gustările.
În plus, raportul susține că expunerea la aceste metale toxice poate provoca o scădere a productivității economice viitoare. De asemenea, ar exista un risc mai mare de comportament antisocial și criminal în viitorul copiilor.
Potrivit lui Thomas Matte, nivelurile scăzute de plumb din alimente pot duce la o dezvoltare cognitivă slabă, tulburări de comportament și statură mică la copii. Odată ce apare problema, aceasta nu poate fi tratată sau inversată.
Iritabilitatea, durerea abdominală, nervozitatea, apetitul slab, cefaleea și problemele de concentrare sunt câteva simptome timpurii ale otrăvirii cu plumb.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) subliniază că expunerea prelungită la arsenic poate provoca leziuni ale pielii, probleme de dezvoltare și neurotoxicitate cu scoruri scăzute la testele intelectuale. La rândul lor, un grup de medici avertizează asupra faptului că efectele toxice ale cadmiului sunt mai pronunțate în oase și rinichi, persoanele cu un nivel scăzut de fier fiind mai vulnerabile.
Un alt studiu publicat în revista Nutrición Hospitalaria afirmă că mercurul afectează dezvoltarea sistemului nervos la făt. La nou-născut poate modifica funcția cognitivă, reproducerea și riscul cardiovascular.
Recomandări pentru evitarea metalelor grele la bebeluși
Câteva recomandări care pot fi luate în considerare pentru a reduce riscul expunerii la metale grele a bebelușului sunt următoarele:
- Verificați bine etichetele: eticheta oferă o idee despre ingredientele de bază ale produsului și, prin urmare, despre riscul ca aceste alimente să fie surse de metale grele.
- Alegeți alimente naturale și variate: este de preferat să le oferiți copiilor o dietă echilibrată cu o mare varietate de fructe și legume. Carnea slabă și cerealele ar trebui, de asemenea, să facă parte din dieta zilnică.
- Variați cerealele: cerealele din orez nu trebuie să fie singurele utilizate în dietă. Pot fi combinate cu altele, cum ar fi ovăz, quinoa, orz sau cuscus.
- Verificați apa: metalele grele pot fi găsite în apa de puț sau în conductele vechi.
- Înlocuiți sucurile cu fructele întregi: este de preferat să alegeți felii de fructe întregi sau piureuri în loc de sucuri. Unele conțin niveluri ridicate de metale grele și se absorb mai ușor.
- Pregătiți alimente pentru bebeluș acasă: pe lângă faptul că este mai ieftin, puteți evita contaminarea din timpul procesului și al ambalării.
- Alegeți pești sănătoși: unele specii sunt o sursă de mercur și alte metale. De aceea, ar trebui să evitați peștele-spadă, tonul alb și rechinul. Alegeți somon, cod, ton albastru și eglefin.
Vă recomandăm:
Detalii despre raportul privind alimentele pentru copii contaminate cu metale grele
Raportul din 2017 a arătat câteva rezultate îngrijorătoare. De exemplu, analiza a 2.164 de probe comerciale de alimente pentru bebeluși a constatat că nivelurile de plumb au crescut față de alți ani:
- 20% din toate probele au conținut plumb, comparativ cu 14% în cazul altor alimente.
- 8 alimente pentru bebeluși conțineau plumb în peste 40% din probe.
- Sucul de struguri pentru bebeluși a avut cele mai mari valori ale plumbului în comparație cu alte sucuri.
- Piureurile de cartofi dulci și morcovi, biscuiții pentru dinți și biscuiții de orez conțin mult plumb.
Deși industriilor de prelucrare a alimentelor pentru copii li se aplică controale mai stricte, se recomandă prepararea alimentelor proaspete acasă. Acest lucru reduce expunerea la metale toxice.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Matte TD. Efectos del plomo en la salud de la niñez Salud Publica Mex 2003;45 supl 2:S220-S224. Disponible en: https://scielosp.org/pdf/spm/2003.v45suppl2/220-224/es
- Organización Mundial de la Salud. OMS. Arsénico. Disponible en: https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/arsenic#:~:text=La%20exposici%C3%B3n%20prolongada%20al%20ars%C3%A9nico,enfermedades%20cardiovasculares%2C%20neurotoxicidad%20y%20diabetes.
- Pérez García, Perla Esmeralda; Azcona Cruz, María Isabel Los efectos del cadmio en la salud Revista de Especialidades Médico-Quirúrgicas, vol. 17, núm. 3, julio-septiembre, 2012, pp. 199-205.
- Montserrat González-Estecha, Andrés Bodas-Pinedo , Miguel Ángel Rubio-Herrera, Nieves Martell-Claros, Elena M. Trasobares-Iglesias , José Mª Ordóñez-Iriarte, José Jesús Guillén-Pérez, Miguel Ángel Herráiz-Martínez , José Antonio García-Donaire, Rosaura Farré-Rovira, Elpidio Calvo-Manuel, Jesús Román Martínez-Álvarez, Mª Teresa Llorente-Ballesteros, María SáinzMartín, Txantón Martínez-Astorquiza , Mª José Martínez-García, Irene Bretón Lesmes, Mª Ángeles Cuadrado-Cenzual, Santiago Prieto-Menchero, Carmen Gallardo-Pino, Rafael Moreno-Rojas, Pilar Bermejo-Barrera, Miriam Torres-Moreno, Manuel Arroyo-Fernández y Alfonso Calle-Pascual. Efectos sobre la salud del metilmercurio en niños y adultos; estudios nacionales e internacionales. Nutr Hosp. 2014;30(5):989-1007. Disponible en: http://www.nutricionhospitalaria.com/pdf/7728.pdf
- Jane Houlihan and Charlotte Brody. What’s in my baby’s food? Disponible en: https://www.healthybabyfood.org/sites/healthybabyfoods.org/files/2019-10/BabyFoodReport_EXEC-SUMM-ENGLISH_R5b.pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.