Astenia neurocirculatorie: ce trebuie să știi - Doza de Sănătate
 

Astenia neurocirculatorie: ce trebuie să știi

Astenia neurocirculatorie complică viața pacienților care suferă de aceasta, îngreunându-le îndeplinirea sarcinilor zilnice. Citește mai departe pentru a afla totul despre această boală!
Astenia neurocirculatorie: ce trebuie să știi
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Astenia neurocirculatorie este termenul medical pentru oboseală cronică. Provine din greacă, unde „a” înseamnă fără și „sthenos” înseamnă forță. Se caracterizează printr-o slăbiciune generalizată și prelungită. Ceea ce o deosebește de oboseala normală este faptul că astenia nu apare după efort și nu dispare după odihna.

Astenia neurocirculatorie se caracterizează prin lipsă de energie și motivație, epuizare sau oboseală. Astenia poate provoca pierderea memoriei sau scăderea concentrării.

De asemenea, este important să reținem faptul că nu este sinonim cu somnolența. Somnolența și apatia pot fi o consecință a oboselii după efort sau lipsa de odihnă. Dacă oboseala nu dispare după ce ai dormit bine, aceasta trebuie evaluată din punct de vedere medical.

Tipuri de astenie

În 50% din cazurile de astenie, nu există o slăbiciune musculară reală. Cu alte cuvinte, este doar un simptom pe care îl percepe individul. Prin urmare, jumătate din cazuri sunt psihogene sau percepute. Depresia, anxietatea sau o stare de stres cronic provoacă, de obicei, această afecțiune. Cu toate acestea, simptomele sunt foarte reale. Ele pot îngreuna viața unei persoane.

Oricine suferă de aceasta va trebui să facă un efort mai mare pentru a-și urma rutina zilnică. Drept urmare, munca, studiile și treburile casnice se complică. În cele din urmă, motivația scade considerabil.

Atunci când astenia este organică, poate fi simptomul a numeroase patologii. Cauzele sale pot fi, printre altele:

  • Probleme cardiovasculare. În acest articol, ne vom concentra asupra lor.
  • Infecții. Orice infecție, cum ar fi hepatita sau tuberculoza, poate provoca boala.
  • Probleme neurologice. Cum ar fi boala Parkinson sau miopatiile.
  • Cancer. Atât tumorile maligne, cât și tratamentul acestora (chimioterapie și radioterapie) pot provoca astenie.
  • Tulburări endocrine sau metabolice. Hipotiroidism, diabet, malnutriție, etc.
  • Probleme hematologice. Sunt frecvente la persoanele cu anemie sau leucemie.
  • Aport de toxine. Consumul de alcool și chiar unele medicamente provoacă astenie.

Astenia neurocirculatorie

Astenia neurocrculatorie la oameni

Astenia este frecventă la pacienții cu insuficiență cardiacă. Inima nu pompează suficient sânge. Prin urmare, mușchii nu primesc toată energia de care au nevoie.

Este greu pentru acești oameni să facă orice fel de efort. Poate fi chiar o sarcină simplă, cum ar fi mersul pe jos. Pacienții au o senzație de arsură. Partea afectată a inimii nu se poate contracta. Mai mult, hipertensiunea arterială sau tulburările cerebrovasculare pot provoca, de asemenea, astenie neurocirculatorie.

În cazul insuficienței cardiace, este important ca pacientul să rămână activ. Astfel, chiar dacă este complicat, pacientul trebuie să facă exerciții fizice. Experții recomandă mersul pe jos, înotul și chiar mersul cu bicicleta. Dacă simptomele se agravează în timpul mișcării, persoana se poate opri pur și simplu. Cu toate acestea, după ce își revine, aceasta trebuie să continue activitatea.

De fapt, în zilele noastre, există unități de reabilitare cardiacă. Ele ajută pacienții cu insuficiență cardiacă să facă eforturi progresive. Medicii caută să mențină starea fizică și sănătatea pacientului.

Particularități

Acesta este un tip specific de astenie. De fapt, este o boală psihogenă în care predomină simptomele cardiovasculare. Apare, de obicei, la femei și la persoanele care sunt supuse mult stresului. Ca urmare, apare un dezechilibru al sistemului nervos autonom. Din acest motiv, pot apărea palpitații, tahicardie, dispnee și vertij. De asemenea, poate apărea o durere precordială.

Originea asteniei neurocirculatorii este psihogenă. Prin urmare, deși simptomele sunt predominant cardiovasculare, bolile de inimă nu se dezvoltă. Când stresul sau anxietatea dispar, simptomele scad în intensitate.

Diagnostic

Pentru a diagnostica astenia, cel mai important lucru este să te adresezi medicului. Acestea trebuie să cunoască simptomele și momentele exacte în care apar.

Teste de urină pentru astenia neurocirculatorie

În primul rând, este bine ca medicul să solicite un test de sânge și urină. Tehnicile de imagistică, cum ar fi RMN-ul sau ultrasunetele, pot ajuta și ele. În mod similar, profesioniștii din domeniul medical folosesc electrocardiograma. Toate aceste teste vor ajuta la găsirea cauzei de bază, dacă ea există.

Concluzie

Dacă te simți obosit și slăbit, ar trebui să mergi la medic, deoarece acesta ar putea fi un simptom al unei patologii. Medicul te va ajuta să excluzi cauzele mai grave și îți va indica un tratament care te va ajuta.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.