Beneficiile colinei: un nutrient esențial pentru sănătate
Scris și verificat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo
Colina este una dintre vitaminele și mineralele pe care trebuie să le consumăm în fiecare zi. Aceasta este considerată parte a grupului de vitamine B. Deși nu este la fel de cunoscută precum alte minerale și vitamine, este important să o includem în dietă. Descoperă în cele ce urmează toate beneficiile colinei pentru sănătate!
Ce este colina?
Așa cum am menționat mai sus, colina este o vitamină considerată parte a grupului de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 și B12). Atât creierul, cât și sistemul nervos au nevoie de colină pentru realizarea proceselor legate de memorie, reglarea starea de spirit și controlul mușchilor, printre altele.
De asemenea, colina este necesară pentru formarea membranei care înconjoară celulele umane. Ficatul poate produce acest nutrient esențial în cantități mici, iar restul necesarului de colină provine din alimentele pe care le consumăm.
Beneficiile colinei
Asemenea vitaminei D, colina joacă un rol fundamental în absorbția calciului, deoarece ajută acizii grași omega-3 și grupul de vitamine B să acționeze în mod adecvat.
Iată care sunt beneficiile colinei pentru sănătate:
1. Susține performanța sportivă
La fel ca în orice activitate, creierul trebuie să poată comunica în mod optim cu mușchii în timpul sportului. Dacă nu ai suficientă colină în sânge în timpul antrenamentului, mesajele de la creier către mușchi pot ajunge cu întârziere. Acest lucru poate duce la instalarea mai rapidă a senzației de oboseală.
2. Susține sănătatea hepatică
Colina ajută la transferul grăsimilor în afara ficatului, contribuind așadar la prevenirea bolilor hepatice. De asemenea, colina ajută ficatul să-și îndeplinească funcțiile de bază, precum filtrarea, detoxifierea și transformarea alimentelor în energie.
3. Previne îmbătrânirea prematură a creierului
Noile cercetări științifice se concentrează asupra impactului pe care colina îl poate avea asupra deteriorării cognitive pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. Oamenii de știință susțin că aceasta poate ajuta la prevenirea îmbătrânirii premature a creierului.
Alimente bogate în colină
Deoarece este un nutrient esențial, este important să știm ce alimente conțin această vitamină și să le adăugăm în dieta noastră zilnică. Iată câteva exemple:
- Gălbenuș de ou
- Ficat
- Carne de vită
- Drojdie de bere
- Fulgii și terciul de ovăz
- Nucile
- Leguminoasele (precum fasolea)
Citește mai mult:
Beneficiile colinei în maladia Alzheimer
Un nou studiu efectuat la Universitatea de stat din Arizona explorează un tratament sigur și simplu pentru una dintre cele mai devastatoare maladii: boala Alzheimer.
Cercetătorii, având sprijinul Centrului de Cercetare a Bolilor Neurodegenerative (NDRC), au studiat efectele colinei asupra funcționării creierului. Aceștia au descoperit faptul că acest nutrient este util în combaterea pierderii de memorie ce apare în cazul bolilor precum maladia Alzheimer.
Studiul a fost efectuat pe șoareci care aveau simptome similare bolii Alzheimer. Rezultatele arată că, atunci când rozătoarele primesc cantități mari de colină prin dietă, urmașii lor au o memorie mai bună în comparație cu șoarecii care s-au născut din mame care au avut o dietă cu aport normal de colină.
Așadar, efectele benefice ale acestei vitamine par a fi transgeneraționale. Colina pare a fi utilă nu numai pentru cei care o primesc în mod direct, ci și pentru urmașii lor.
Aportul de colină în timpul sarcinii al alăptării
Diverse institute de alimentație și nutriție și centre de cercetare au confirmat faptul că acest nutrient este un supliment esențial prenatal. În timpul sarcinii, aportul de colină influențează pozitiv dezvoltarea creierului și a memoriei fătului.
Femeile care sunt însărcinate sau cele care alăptează trebuie să se asigure că mănâncă zilnic cantitatea recomandată de colină. Suplimentele alimentare nu sunt necesare dacă mămica adoptă o dietă sănătoasă și echilibrată.
Citește mai mult:
Efecte secundare
Consumul excesiv de colină poate duce la apariția unui miros corporal de pește, a transpirației sau a salivării excesive, a tensiunii arteriale scăzute și a afecțiunilor hepatice. Unele studii au arătat faptul că un aport excesiv de colină poate crește, de asemenea, riscul apariției bolilor de inimă.
Rețineți că aceste reacții adverse apar numai dacă aportul de colină este mult prea ridicat. Colina este un nutrient esențial pentru corpul uman, care nu aduce decât beneficii atunci când este consumată în cantități adecvate.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Sherriff JL., O’Sullivan TA., Properzi C., Oddo JL., et al., Choline, its potential role in nonalcoholic fatty liver disease, and the case for human and bacterial genes. Adv Nutr, 2016. 7 (1): 5-13.
- Blusztajn JK., Slack BE., Mellott TJ., Neuroprotective actions of dietary choline. Nutrients, 2017.
- Velazquez R., Ferreira E., Dave N., et al., Maternal choline supplementation ameliorates Alzheimer’s disease pathology by reducing brain homocysteine levels across multiple generations. Molecular Psychiatry, 2019.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.