Cafeaua instant este sănătoasă?
Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias
Cafeaua instant oferă un avantaj important față de cafeaua tradițională. Dimensiunea particulelor economisește mult timp când vine vorba de preparare. Cu toate acestea, un aspect negativ pe care îl putem menționa este faptul că se pierde o anumită parte a aromei. În plus, cafeaua instant este sănătoasă?
În ciuda convingerilor că acest tip de cafea poate fi dăunător sănătății, nu există niciun articol științific care să confirme acest lucru. Este un produs sănătos care, la fel ca și cafeaua tradițională, oferă antioxidanți benefici sănătății.
Consumul regulat al acestui tip de nutrienți are anumite avantaje pentru organism, așa cum arată un studiu publicat în Journal of Food Science and Technology. Cu toate acestea, dacă îți place aroma cafelei, îți recomandăm să optezi pentru versiunea sa clasică pentru a nu rata niciuna dintre proprietățile sale organoleptice.
Vezi și:
Riscurile asociate consumului de cafea
Deși cafeaua instant, la fel ca și cafeaua clasică, este benefică pentru sănătate, prezintă o serie de riscuri dacă nu luăm anumite măsuri de precauție. Unul dintre cele mai rele obiceiuri atunci când bei cafea este să adaugi prea mult zahăr.
Cel mai bun lucru este să alegi să te bucuri de aroma sa în stare naturală. Cu toate acestea, dacă nu îți place gustul amar, îl poți camufla adăugând o cantitate mică de lapte pe bază de plante sau îndulcitor natural non-caloric. Laptele pe bază de plante, deși poate conține o cantitate mare de carbohidrați, este mai sănătos decât zahărul rafinat.
Ceva similar se întâmplă cu îndulcitorii artificiali. Deși siguranța lor pe termen lung nu a fost dovedită de literatura științifică, aceștia sunt adesea o opțiune mai bună decât zahărul alb, atât timp cât sunt consumați cu moderație.
Cafeaua instant este sănătoasă? Ce beneficii are?
Conform celor mai noi studii, cafeaua nu are o influență negativă asupra riscului de a dezvolta cancer. Poate avea chiar un rol protector împotriva stresului oxidativ. Acest lucru s-ar putea datora prezenței în cafea a polifenolilor, compuși antioxidanți care protejează organismul împotriva multor procese patologice.
De parcă acest lucru nu ar fi fost suficient, literatura științifică asociază consumul de cafea cu un risc redus de deces cardiovascular. Mai mult, se pare că reduce incidența bolilor coronariene și a accidentului vascular cerebral.
Există asocieri între consumul de cafea și riscul redus de depresie, diabet de tip 2 și obezitate. De fapt, consumul de 3 până la 4 cești de cafea pe zi este asociat cu beneficii generale pentru sănătate.
Cu toate acestea, consumul excesiv al acestei substanțe are anumite riscuri, cum ar fi modificările sistemului nervos. Este important să menționăm și că în cafea sunt prezente anumite doze de acrilamidă, cu potențial toxic dacă o consumi în exces.
Cafea tradițională sau instant?
Nu contează ce tip de cafea bem. Beneficiile pe care le oferă pentru sănătate sunt independente de varietatea pe care o consumăm. Prin urmare, chiar și cafeaua decofeinizată oferă o cantitate importantă de antioxidanți care ne protejează împotriva anumitor boli pe termen mediu sau lung.
Trebuie doar să fim atenți atunci când vine vorba de substanțele pe care le adăugăm în cafea. Adăugarea de alcool, zahăr rafinat, lapte condensat, etc., scade calitatea produsului prin prezența substanțelor toxice sau a substanțelor care nu sunt recomandate populației sedentare.
Vezi și:
Cafeaua instant este sănătoasă
Cafeaua instant este un produs benefic care poate fi inclus într-o dietă sănătoasă și echilibrată. Singurul aspect negativ este pierderea proprietăților organoleptice. Pentru iubitorii de cafea, pierderea amărăciunii sau a aromei poate fi un inconvenient când vine vorba de consumul acestui tip de produs.
Cu toate acestea, este important să subliniem beneficiile asociate consumului de cafea pe termen mediu și lung, mai ales în ceea ce privește sănătatea cardiovasculară. Consumul a cel puțin două cești de cafea zilnic poate avea un efect protector important.
Prin urmare, ar trebui să alegi varietatea de cafea care se potrivește cel mai bine gusturilor tale în funcție de aromă și caracteristicile organoleptice. Nu adăuga zahăr, alcool sau alte produse care îi pot scădea calitatea și anula proprietățile benefice.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Gorjanović S, Komes D, Laličić-Petronijević J, et al. Antioxidant efficiency of polyphenols from coffee and coffee substitutes-electrochemical versus spectrophotometric approach. J Food Sci Technol. 2017;54(8):2324–2331. doi:10.1007/s13197-017-2672-y
- Suez J., Korem T., Zilberman-Schapira G., Segal E., Elinav E., Non caloric artificial sweeteners and the microbiome: findings and challenges. Gut Microbes, 2015. 6 (2): 149-55.
- Wierzejska R., Coffee consumption vs cancer risk – a review of scientific data. Rocz Panstw Zakl Hig, 2015. 66 (4): 293-8.
- O’Keefe JH., DiNicolantonio JJ., Lavie CJ., Coffee for cardioprotection and longevity. Prog Cardiovasc Dis, 2018. 61 (1): 38-42.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.