Care este funcția rinichilor?
 

Care este funcția rinichilor?

Rinichii sunt esențiali pentru menținerea tensiunii arteriale și pentru funcționarea vitaminei D, printre alte funcții.
Care este funcția rinichilor?

Ultima actualizare: 16 septembrie, 2022

Cunoașteți funcția rinichilor? Un rinichi este un organ complex responsabil de eliminarea substanțelor reziduale din organism prin urină.  Rinichii (există doi) au forma boabelor de fasole. Sunt organe esențiale deoarece, fără ei, viața nu este posibilă. Datorită progreselor tehnologice, există tehnici precum dializa sau transplantul care permit înlocuirea acestora.

Femeie care are nevoie la toaletă
Rinichiul este un organ complex care este responsabil de eliminarea substanțelor reziduale din corp prin urină. Este normal să există doi rinichi situați în spatele abdomenului, lângă coloana vertebrala și sub coaste.

Pe lângă producția de urină, rinichii sunt implicați în multe alte procese, cum ar fi reglarea tensiunii arteriale. Din acest motiv, în acest articol vă explicăm modul în care funcționează, anatomia și principalele caracteristici ale acestora.

Anatomia rinichilor

Rinichii, după cum am menționat, au formă de boabe de fasole, cu o parte concavă și cealaltă convexă. Prin partea concavă intră artera renală, care transportă sânge cu produse reziduale din organism. Vena renală și ureterul pleacă tot din această porțiune.

Rinichiul are două părți: cortexul și medula. Cortexul este partea exterioară și cea care primește cel mai mult flux sanguin. Este responsabilă de filtrare și reabsorbție. În plus, conține aproape toți glomerulii, pe care îi vom prezenta mai târziu.

Medula este alcătuită dintr-o serie de structuri care sunt responsabile de direcționarea urinei care se formează către ureter. Ureterul este o conductă care coboară în vezică, unde este depozitată urina înainte de a fi eliminată.

Unitățile funcționale ale rinichilor sunt nefronii. Nefronul este locul unde se filtrează sângele și se generează urina. Există aproximativ 800.000 de nefroni în fiecare rinichi.

Structura acestora este foarte complexă. Cuprind o serie de structuri celulare și membrane care permit sângelui să treacă și să fie filtrat. În plus, sunt responsabili de secretarea anumitor substanțe și reabsorbția altora, cum ar fi potasiul.

Care este funcția rinichilor?

Am menționat deja că funcția principală a rinichilor este eliminarea substanțelor prin urină, dar aceasta nu este singura. Acest organ are un rol foarte important în secreția anumitor hormoni și substanțe.

În primul rând, trebuie să subliniem că rinichii permit transformarea vitaminei D în forma sa activă. Această vitamină este esențială pentru metabolismul calciului. În plus, eritropoietina este produsă în rinichi, fiind responsabilă de stimularea sintezei globulelor roșii din corp.

Rinichii sunt esențiali pentru anumite procese care permit menținerea homeostaziei (suntem capabili să avem un echilibru intern chiar dacă condițiile de mediu se schimbă).

De exemplu, rinichii reglează atât tensiunea arterială, cât și nivelul pH-ului sângelui. De asemenea, controlează volumul plasmatic, deoarece schimbă concentrația de urină. Pot preveni pierderea apei în caz de deshidratare.

Cum filtrează rinichii sângele?

Funcția rinichilor implică excreția
Simplul act de a merge la toaletă necesită participarea activă a nervilor sacrali pentru contracția și relaxarea sfincterelor.

Sângele ajunge prin artera renală la nefroni. Această arteră se ramifică în altele mai mici, care formează glomerulul. Glomerulul permite moleculelor mici, fluidelor și toxinelor să treacă în tubuli. Elementele mai mari, cum ar fi celulele, sunt reținute.

În plus, glomerulul este format dintr-o serie de tuburi în care se resoarbe o mare parte din apa care este filtrată sau anumite substanțe de care organismul are nevoie. De exemplu, moleculele de sodiu sau potasiu pot fi absorbite din nou.

Funcția rinichilor: concluzie

Ceea ce trebuie să ne amintim este că rinichii sunt organe complexe care, pe lângă producția de urină, au multe alte funcții. Printre acestea se numără sinteza eritropoietinei și controlul tensiunii arteriale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.